20
- November
2015
Posted By : noriza rahman
Vitamin C Kurangkan Hormon Stress yang Menyebabkan Sakit Kepala dan Migrain

Vitamin C Kurangkan Hormon Stress

Vitamin C Kurangkan Hormon Stress | Apabila seseorang berhadapan dengan punca stress, tubuh akan mengeluarkan hormon stress yang terhasil untuk menstabilkan tekanan darah, fungsi imun dan sebagai anti-radang. Mengekalkan diet yang sihat adalah salah satu cara yang paling berkesan untuk melawan stress.

Vitamin C Kurangkan Hormon Stress

Stress boleh memberi kesan kepada kesihatan. Stress menyebabkan perembesan hormone cortisol apabila kelenjar pituitari di otak merangsang kalenjar adrenal di ginjal untuk perembesannya. Semakin tinggi tekanan yang dialami individu itu, semakin banyak hormone cortisol yang dirembeskan.

Semakin lama individu mengalami stress, vitamin antioksidan didalam badan akan semakin berkurang.

Vitamin C dan kawalan hormon stress

Cortisol adalah hormon steroid, juga dikenali sebagai glucocorticoid yang dihasilkan oleh kalenjar adrenal. Cortisol dikeluarkan sebagai tindak balas kepada tekanan dan tahap glukosa darah yang rendah. Fungsi utamanya kepada tubuh adalah:

  • meningkatkan gula dalam darah melalui gluconeogenesis
  • mengawal tekanan darah
  • membantu metabolisma lemak, protein dan karbohidrat
  • menekan sistem immuniti
  • tindak balas keradangan dan mengurangkan pembentukan tulang

Vitamin C will elevate your mood by reducing stress and anxiety. Cortisol wreaks havoc on your hormones. Vitamin C protects you from the harmful effects of cortisol.

Pelepasan hormone cortisol berlebihan akan mengakibatkan terjadinya perubahan proses metabolisme tubuh dan juga paras gula dalam darah menjadi tidak stabil.

Vitamin C Kurangkan Hormon Cortisol

Lebihan hormon ini juga menyebabkan berlakunya pereputan tulang atau osteoporosis. Sistem imun manusia juga akan terganggu dan inilah yang akhirnya seseorang itu mudah untuk mendapat penyakit.

Stress juga menyebabkan berat seseorang itu mudah naik yang akhirnya menyebabkan obesiti.

Vitamin antioksidan membantu individu untuk kembali tenang dan relaks. Stress menyebabkan penghasilan radikal bebas dan memusnahkan sel badan. Vitamin antioksidan penting untuk melindungi tubuh dari kerosakan radikal bebas.

*Credit : DrWhitaker, YourHormones & Health

Tangani Stress dengan Makanan Yang Mengandungi Vitamin C.

Vitamin C Kurangkan Hormon Cortisol

Pelbagai cara dan usaha boleh dilakukan untuk mengurus dan mengurangkan stress.

Pemakanan harian juga membantu mengurangkan stress. Pemakanan yang sihat dan berkhasiat membantu mewujudkan emosi yang sihat. Tambahkan makanan yang berkhasiat yang mengandungi vitamin C seperti oren, buah-buahan sitrus, brokoli, ubi kentang, tomato dan lain-lain yang anda rasa berkhasiat dan mampu untuk menurunkan stress.

Vitamin C Kurangkan Hormon Stress

Vitamin C kurangkan hormon stress dengan mengurangkan “hormone cortisol” yang menyebabkan stress. Ia juga membantu mengurangkan sakit kepala dan migrain.

As an antioxidant, vitamin C is superb at fighting free-radicals—one of the main contributors to endothelial dysfunction and LDL cholesterol oxidation. In addition, Vitamin C also helps reduce stress and the production of hormones associated with stress reduction.

Apa yang Shaklee tawarkan?

Vitamin C Kurangkan Hormon Stress

Sustained Release Vita-C Plus™ merupakan produk pertama yang menawarkan vitamin C dengan kawalan pelepasan secara semula jadi yang menggunakan proprietary dengan sistem penyaluran semula jadi yang melepaskan vitamin C 100gm sejam dalam masa lima jam.

Selain Vitamin C, anda juga boleh mengambil B-Complex sebagai vitamin anti stress dan berperanan memperbaiki fungsi saraf anda.

Anda boleh dapatkan penjimatan dengan pembelian Sustained Release Vita-C Plus™. Promosi Buy 6 get 7 dan juga Buy 2 get 5% off sepanjang bulan November ini.

MV sediakan link paling mudah sekiranya anda berminat nak buat belian secara terus ke laman sesawang shaklee..hanya klik pada imej eSell yea 😉

esell-shaklee-logo-500x351

Follow Noriza Abdul Rahman untuk tips kesihatan dan pelbagai lagi kisah menarik pengguna Shaklee.

Untuk mendaftar keahlian segera (Express Enrollment) sila ke "Join Now' dan nikmati penjimatan harga yang terhebat untuk anda sebagai pengguna Shaklee.

Disclaimer: This website is not intended to replace professional consultation, diagnosis, or treatment by a licensed physician. If you require any medical related advice, contact your physician promptly. Information at mommavogue.com is exclusively of a general reference nature. Do not disregard medical advice or delay treatment as a result of accessing information at this site.

Penafian: Laman web ini tidak bertujuan untuk menggantikan nasihat profesional, diagnosis, atau rawatan oleh pakar perubatan berlesen. Jika anda memerlukan sebarang nasihat berkaitan perubatan, hubungi doktor anda dengan segera. Maklumat di mommavogue.com adalah semata-mata bersifat rujukan umum. Jangan mengabaikan nasihat perubatan atau rawatan kelewatan akibat daripada mengakses maklumat di laman web ini.

Comments

Comments are closed.