Turunkan Kolesterol LDL

Turunkan kolesterol LDL | Kolesterol LDL adalah kolesterol ‘jahat’. Jika kadar kolesterol jahat (LDL) tinggi, ini berarti terlalu banyak lemak yang terdapat dalam pembuluh darah, sehingga darah menjadi sukar untuk mengalir ke dalam arteri dan meningkatkan risiko untuk serangan mendapat serangan jantung dan strok.

Turunkan Kolesterol LDL

Dalam keadaan normal, kolesterol berfungsi untuk membina struktur membran sel, untuk melindungi kulit dari berbagai toksin yang berbahaya, serta berguna untuk membantu pembentukan vitamin D di dalam tubuh. Tahap kolesterol LDL yang ideal adalah di bawah 100 mg/dcl.

Bagaimana Cara Turunkan Kolesterol LDL

Mengamalkan diet yang betul dan senaman yang kerap boleh membantu anda mengekalkannya pada paras yang sihat. Berikut ada beberapa jenis makanan yang dapat digunakan untuk menurunkan kolesterol jahat yang ada di dalam tubuh. Bahan-bahan tersebut sangat banyak tersedia di sekitar kita dan mudah untuk mendapatkannya

Turunkan Kolesterol LDL

#1 Asid Lemak Omega-3 dan Bawang Putih

Lemak ikan boleh mengurangkan kolesterol LDL dan trigliserida anda apabila diamalkan 2-3 kali seminggu berbanding makan daging. Asid lemak omega-3 dalam ikan boleh membantu melindungi jantung. Bawang putih adalah eksklusif kerana ia boleh membantu mencegah pengoksidaan kolesterol LDL. Kajian didalam “The Journal of Nutrition” in 2001 menyatakan suplemen bawang putih pada manusia boleh membantu mencegah aterosklerosis, atau pengerasan arteri dicetuskan oleh penumpukan plak, melalui rintangan peningkatan pengoksidaan LDL.

Turunkan Kolesterol LDL

#2 Kacang Soya

Kacang soya. Produk-produk soya adalah satu lagi contoh makanan merendahkan kolesterol. Beberapa kajian mencadangkan bahawa makanan yang mengandungi soya boleh mengurangkan kolesterol buruk seseorang oleh kira-kira 10 peratus. Kacang soya mengandungi bahan kimia semulajadi yang dikenali sebagai isoflavones. Penyelidik percaya bahawa isoflavones, bersama-sama dengan protein yang terkandung dalam soya, membantu mengurangkan kolesterol yang tidak baik.

Turunkan Kolesterol LDL

#3 Buah Anggur

Buah anggur ialah satu jenis buah yang dapat digunakan sebagai salah satu cara cepat menurunkan kolesterol jahat. Kandungan yang terdapat dalam buah anggur dapat meningkatkan kadar kolesterol yang baik, yang sangat berguna untuk melarutkan kolesterol jahat.

Turunkan Kolesterol LDL

#4 Teh Hijau

Minum teh hijau secara rutin sebanyak 3-4 cawan sehari hari juga merupakan salah satu cara menurunkan kolestrol dengan cepat. Kandungan yang dimiliki oleh teh hijau dapat meningkatkan kadar kolesterol baik serta mencegah kolesterol jahat di dalam tubuh

#5 Meningkatkan pengambilan serat (oat, barli dan whole grain)

Secara amnya serat larut adalah salah ‘tools’ yang paling berkuasa untuk mengurangkan kolesterol LDL. Itu semata-mata kerana ia terikat dengan kolesterol dan berkesan mengeluarkannya daripada sistem penghadaman sebelum ia boleh mengalir ke dalam badan.

Kadar kolesterol di dalam darah harus dijaga keseimbangannya. Jangan sampai kadar kolesterol jahat di dalam tubuh melebihi kadar kolesterol baik yang akan membahayakan kesihatan tubuh secara keseluruhan.

Follow Noriza Abdul Rahman untuk tips kesihatan dan pelbagai lagi kisah menarik pengguna Shaklee.

Untuk mendaftar keahlian segera (Express Enrollment) sila ke "Join Now' dan nikmati penjimatan harga yang terhebat untuk anda sebagai pengguna Shaklee.

Disclaimer: This website is not intended to replace professional consultation, diagnosis, or treatment by a licensed physician. If you require any medical related advice, contact your physician promptly. Information at mommavogue.com is exclusively of a general reference nature. Do not disregard medical advice or delay treatment as a result of accessing information at this site.

Penafian: Laman web ini tidak bertujuan untuk menggantikan nasihat profesional, diagnosis, atau rawatan oleh pakar perubatan berlesen. Jika anda memerlukan sebarang nasihat berkaitan perubatan, hubungi doktor anda dengan segera. Maklumat di mommavogue.com adalah semata-mata bersifat rujukan umum. Jangan mengabaikan nasihat perubatan atau rawatan kelewatan akibat daripada mengakses maklumat di laman web ini.

Turunkan Kolesterol LDL dengan Mudah dan Cepat!

2 thoughts on “Turunkan Kolesterol LDL dengan Mudah dan Cepat!

Comments are closed.