Sememangnya proses berhenti merokok bukanlah mudah. Tapi tips untuk perokok lenyapkan ketagihan merokok dengan mudah ialah : Berhenti secara berperingkat dan lakukan dengan konsisten!

Jangan tergesa-gesa untuk berhenti merokok begitu sahaja. Bukan mudah nak hilangkan nikotin dalam badan dan mengelakkan simptom ketidakhadiran nikotin tu apabila berhenti secara tiba-tiba.

Tips Bersedia Untuk Berhenti Merokok yang Mudah untuk Dipraktikkan

Berhenti merokok adalah satu proses yang mencabar. Jadi, apabila ada di kalangan ahli keluarga atau suami anda sendiri sedang merancang untuk memulakan proses berhenti merokok, berikut adalah teknik yang anda boleh laksanakan untuk meletakkan asas bagi kejayaan dalam berhenti merokok.

1. Mencari Alasan yang Kukuh

Untuk mendapatkan motivasi, anda memerlukan, sebab peribadi yang kuat untuk berhenti. Ia mungkin untuk melindungi keluarga anda daripada asap rokok. Atau menurunkan peluang anda untuk mendapat kanser paru-paru, penyakit jantung, atau penyakit kronik lain. Ataupun anda ingin kelihatan dan berasa lebih muda. Pilih alasan yang cukup kuat.

2. Pertimbangkan Terapi Penggantian-Nikotin

Apabila anda berhenti merokok, nikotin terhadap tubuh boleh memberikan anda sakit kepala, memberi kesan kepada mood anda, atau menyerap tenaga anda. Keinginan untuk “just one drag” adalah sukar. Terapi gantian nikotin boleh membendung nafsu ini.

3. Tukar Minuman dan Kurangkan Pengambilan Kafein

Minuman bergas, alkohol, coca-cola, teh dan kopi akan membuat rokok rasa lebih sedap. Oleh itu, apabila anda berada di luar, minum lebih banyak air dan jus. Nikotin menyekat kesan kafein, jadi selepas anda berhenti, cuba kurangkan pengambilan kafein kerana ia bersifat merangsang.

4. Dapatkan sokongan berhenti merokok

Memberitahu rakan-rakan, keluarga, dan orang lain yang akrab dengan anda yang anda cuba untuk berhenti merokok. Mereka boleh menggalakkan anda untuk terus pergi bercakap dengan kaunselor ataupun anda juga boleh menyertai kumpulan sokongan.

5. Bersihkan Rumah

Sebaik sahaja anda telah berhenti merokok, basuh pakaian anda, bersihkan perabot dan permaidani rumah. Bau asap rokok, walaupun sudah lama boleh menjadi pencetus untuk keinginan anda kembali merokok. Gunakan penyegar udara untuk menghilangkan bau yang biasa. Udara sekeliling yang lebih menyenangkan juga akan membuat ia lebih mudah bagi anda untuk berhenti.

6. Makan Buah-buahan dan Sayur-sayuran

Jangan cuba untuk diet semasa anda berhenti merokok. Cuba untuk makan lebih banyak buah-buahan, sayur-sayuran, bijirin penuh, dan protein tanpa lemak. Ini adalah baik untuk keseluruhan badan anda.

7. Bina Hobi Baru

Pertimbangkan untuk membina hobi baru dan menarik seperti melukis, penulisan kreatif atau memasak untuk menghindarkan minda anda dari memikirkan tentang rokok.

8. Bersenam dengan kerap

Cuba mengamalkan senaman yang sihat seperti berlari atau berbasikal. Kekal aktif akan mempercepatkan proses pembaikan diri badan anda. Kesihatan anda akan lebih cepat bertambah baik dan anda akan dapat melihat perkembangan anda sepanjang masa.

9. Membuang Semua Aksesori Merokok

Menyimpan ashtrays dan pemetik api bermakna anda tidak benar-benar komited kepada idea untuk berhenti merokok. Ia boleh menjadi satu perkara yang sukar untuk dilakukan, tetapi menghapuskan semua alat ini akan membuat anda kurang berfikir tentang rokok, dan juga mungkin mengurangkan keinginan untuk merokok.

10. Tarik Nafas Dalam

Setiap kali anda rasa ketagihan, cuba tarik nafas dalam dan perlahan-lahan hembuskan ia keluar. Tertekan adalah salah satu daripada pencetus kuat untuk ketagihan nikotin, dan senaman mudah ini akan membantu anda berehat dan bertenang.

Pengalaman semua orang dengan berhenti merokok adalah berbeza, jadi sesetengah tips ini mungkin atau tidak boleh bekerja untuk anda. Jangan takut untuk experiment and find your own tricks untuk membuat anda lebih mudah berhenti merokok.

Testimoni perokok tegar berhenti merokok.

Kali ni abah berhenti merokok dengan bantuan Vivix. Dahulu memang susah nak buatkan dia berhenti merokok. Sampailah satu hari, tekanan darah tinggi abah naik. Stat dia risau dah.

So,kami adik beradik decide nak abah try Vivix Shaklee untuk stabilkan tekanan darah dia. Sebelum ni pun, dia memang amalkan vitamin Shaklee. So, keyakinan pada keberkesanan Shaklee tu memang dia dah yakin.

Lepas konsisten ambil Vivix selama 2 bulan, alhamdulillah darah tinggi abah dah kurang.

Dan yang paling tak disangka-sangka, abah dah tak hisap rokok lagi. Abah kata rasa rokok dah tak best. Padahal dia tak tahu, bahawa vivix tu penyebab dia rasa tak best pada rokok.

Alhamdulillah, sekarang abah dah bebas pada rokok.

Tips bersedia untuk berhenti merokok

Alhamdulillah, seorang ayah yang dahulunya perokok tegar berhenti merokok selepas konsisten mengamalkan vivix.

“Rokok Terasa Pahit Setelah Mencuba Vivix”

Jika anda seorang perokok tegar dan ingin berhenti merokok, resveratrol mungkin boleh membantu anda.

  1. Vivix® mengandungi antioksidan yang sangat tinggi (6000 ORAC) dan berupaya membantu mengeluarkan nikotin dari dalam darah dengan cepat.
  2. Antioksidan yang tinggi dapat memperbaiki sel-sel tubuh yang rosak akibat asap rokok.
  3. Diet anti oksidan yang betul mampu mengurangkan pengaruh merokok disamping mengurangkan ketagihan nikotin.
  4. Antioksidan dapat membantu menstabilkan radikal bebas yang tidak stabil akibat nikotin.
  5. Antioksidan membantu melindungi dan memperbaiki semula DNA yang telah terjejas akibat NIKOTIN.

Nakkan anak hidup tanpa pengaruh rokok? Inilah masanya!

Berubah secara perlahan-lahan dan konsisten, Insyallah akan berjaya untuk menghapuskan ketagihan tu.

Mesti kita pun tak mahu anak kita terjebak dengan pengaruh tak sihat akibat rokok tu kan?

Jadi, jika anak dah berjinak-jinak dengan rokok, jangan salahkan mereka 100% sedangkan anda sendiri adalah seorang perokok!

Jangan biarkan rokok merosakkan kesihatan diri dan keluarga anda!.

Jika anda di luar sana gusar bagaimana nak menghentikan tabiat merokok suami atau ayah, anda boleh mulakan dengan mencuba Vivix®.

Kali ini anda berbelanja untuk HIDUP, bukan berbelanja untuk MATI!

Follow Noriza Abdul Rahman untuk tips kesihatan dan pelbagai lagi kisah menarik pengguna Shaklee.

Untuk mendaftar keahlian segera (Express Enrollment) sila ke "Join Now' dan nikmati penjimatan harga yang terhebat untuk anda sebagai pengguna Shaklee.

Disclaimer: This website is not intended to replace professional consultation, diagnosis, or treatment by a licensed physician. If you require any medical related advice, contact your physician promptly. Information at mommavogue.com is exclusively of a general reference nature. Do not disregard medical advice or delay treatment as a result of accessing information at this site.

Penafian: Laman web ini tidak bertujuan untuk menggantikan nasihat profesional, diagnosis, atau rawatan oleh pakar perubatan berlesen. Jika anda memerlukan sebarang nasihat berkaitan perubatan, hubungi doktor anda dengan segera. Maklumat di mommavogue.com adalah semata-mata bersifat rujukan umum. Jangan mengabaikan nasihat perubatan atau rawatan kelewatan akibat daripada mengakses maklumat di laman web ini.

Tips Mudah Seorang Ayah Ini Berhenti Merokok, Sedangkan Dahulu Dia Seorang Perokok Tegar!

4 thoughts on “Tips Mudah Seorang Ayah Ini Berhenti Merokok, Sedangkan Dahulu Dia Seorang Perokok Tegar!

Comments are closed.