Ini pengalaman sebenar MV yang berikhtiar meng’upgrade’ pil untuk menaikkan bacaan HB sendiri. Jika anda juga yang mengalaminya, cerita ini sesuai untuk anda teruskan membacanya…

Bermulanya sebuah cerita…

Rutin check-up sebulan sekali untuk kedua² anak sebelum ni memang MV ke klinik kesihatan ibu dan anak sahaja. Macam biasa, tujuannya hanya untuk dapatkan pemeriksaan air kencing dan bacaan HB.

Selalunya Bacaan HB yang minimum yang disarankan oleh Klinik Kesihatan ialah 11.0 HGB dan ke atas. Namun begitu, tidak semua ibu hamil termasuk MV dapat mengekalkan bacaan tersebut.

Tapi, seperti biasa apa yang tak diingini berlaku juga. Bacaan HB MV dibawah paras normal untuk ibu hamil.

Keputusan HB cuma 9.8 semasa hamil anak pertama

 

Keputusan HB 10.0 hamil anak kedua

Bekalan vitamin yang diberi semuanya diambil mengikut preskripsi. Pelbagai nasihat seperti makan kerang, ikan tongkol, hati ayam, bayam merah, ikan bilis; semuanya dah buat.

Masa tu pula memang zero knowledge bab naikkan bacaan HB ni. Tak pernah pula rajin meng’google’ untuk cari penyelesaian.

Mungkin juga kerja hakiki masa tu di tapak bina dengan masa yang tak tentu, makan pun kurang terurus. Kadang makan, kadang culas. Manalah nutrien zat besi dalam badan nak cukup.

Wanita yang mempunyai bacaan HB rendah semasa hamil tidak boleh memandang ringan masalah ni.

Nurse mencadangkan MV beli pil Obimin atau Iberet yang boleh diperolehi di farmasi.

Satu Penemuan Senarai Ubat Tambah Darah (HB) Yang Klinik Selalu Cadangkan.

Bila diterangkan oleh doktor tentang ubat ‘tambah darah’ mengikut ‘kekuatannya’. Inilah ubat-ubatnya yang dikategorikan sebagai ‘penambah darah’:

Ferrous Fumarrate BP, Obimin Plus, Iberet Folic 500, Saferon,

Ferrous Fumarrate ni dapat percuma je. Sekarang ni klinik memang syorkan Pil O dan Pil I pada mereka yang anemia. Ada orang tak boleh nak menelan sangat sebab pil ni berbau.

Menurut doktor, jika pengambilannya diambil berlebihan boleh sebabkan sembelit. Susah juga ni, terlebih makan sembelit, bila kurang tak sampai pula bacaannya.

Tapi berbeza dengan kehamilan kali ini, nurse berminat nak tahu bagaimana MV boleh naikkan bacaan HB tanpa kebergantungan pada ‘ubat tambah darah’ ini.

“Puan amalkan apa sampai ‘upgrade’ bacaan HB?”

MV pun explained selama 4 tahun ni memang konsisten amalkan suplemen Shaklee tanpa culas. Mungkin inilah asbab dari Allah yang dikurniakan kepada MV selepas puas berikhtiar.

Vita-lea Iron Formula = Alternatif kepada ‘Ubat’ Tambah Darah

Selepas kelahiran anak kedua tahun 2013, memang MV sentiasa pastikan ada multivitamin Vita-lea, B complex dan Vita-C plus. Dengan izin Allah, memang badan jarang sangat sakit, dah tak lemau dan pening-pening.

Sesuai untuk Si Alergi Ubat Tambah Darah

Bagi ibu hamil yang alergi dengan ubat yang dibekalkan oleh klinik dan ubat di pasaran, ini adalah pilihan terbaik.

Inilah multivitamin kegemaran MV yang dimaksudkan. Vita-lea Iron Formula. Ia sangat mudah diserap ke dalam badan dan darah kita.

Mudah Nak Diamalkan, Susah Nak Dilupakan

MV cadangkan 1 biji tablet setiap hari. Bagi yang kronik boleh amalkan 2 biji setiap hari.

Suplemen zat besi (iron) ini MV suka ambil bersama-sama asid folik dan vitamin C. Ini kerana makanan sahaja tidak boleh memenuhi keperluan zat besi yang tinggi ketika mengandung.

MV amalkan sekurang-kurangnya setengah jam selepas makan bersama segelas air limau, jus oren atau air masak. Keadaan berasid membantu penyerapan zat yang optimum.

Kelebihan Multivitamin Vita-Lea Shaklee

  1. Tabletnya ini disaluti dengan serbuk nutrisi – spirulina
  2. Paling pantas di dunia terlarut dalam air dan juga tubuh manusia
  3. Mineral yang terkandung di dalamnya mudah berintegrasi dengan protein untuk penyerapan yang pantas oleh usus kecil.
  4. Biotin – Membantu badan menghasilkan tenaga dari protein dan lemak
  5. Vitamin D – Menyokong penyerapan kalsium untuk tulang dan gigi yang sihat
  6. Beta Karotena – Meningkatkan kesihatan mata, kulit dan sistem imunisasi
  7. Vitamin E – Menyokong kesihatan sekular dan meningkatkan kesihatan hati, usus dan fungsi imunisasi
  8. Kalsium – Menyokong kekuatan tulang, pengaliran urat saraf dan otot-otot
  9. Boron – Membantu dalam metabolisma Vitamin D dan mineral yang terbabit dalam perkembangan tulang
  10. Magnesium – Menyokong kekuatan tulang, fungsi otot dan membantu dalam mengekalkan tekanan darah normal dan denyutan jantung

Murah, RM99.38 dapat 120biji (0.83 sen sebiji)

Paling best yang kita tak perasan…

Perlahan-lahan akan merasakan kita tak memerlukan ubat tambah darah lagi.

Multivitamin Vitalea inilah pengganti ubat yang mengandungi ‘drug’

Kualiti Terjamin Harga Poket Jimat

1 botol = RM 99.38
1 botol = 120 bij
1 biji tablet = RM 0.83 sebiji

Berapa sen sangatlah yang anda keluarkan. Compared to yang dijual dipasaran.

Paling mengagumkan sebiji tablet ni ada 200mg iron. Inilah yang paling optimum dengan senarai pelbagai lagi vitamin dan mineral didalamnya.

Jika anda ingin tahu berapa lama boleh bertahan. EMPAT BULAN (bukan sebulan ya). Haa, ada berapa hari dalam empat bulan tu? 120 hari. Bukankan satu pelaburan kesihatan yang menguntungkan diri sendiri?

Berminat nak dapatkan sebotol? Hubungi MV melalui talian whatsapp >>> Saya Nak Order Vitalea

Follow Noriza Abdul Rahman untuk tips kesihatan dan pelbagai lagi kisah menarik pengguna Shaklee.

Untuk mendaftar keahlian segera (Express Enrollment) sila ke "Join Now' dan nikmati penjimatan harga yang terhebat untuk anda sebagai pengguna Shaklee.

Disclaimer: This website is not intended to replace professional consultation, diagnosis, or treatment by a licensed physician. If you require any medical related advice, contact your physician promptly. Information at mommavogue.com is exclusively of a general reference nature. Do not disregard medical advice or delay treatment as a result of accessing information at this site.

Penafian: Laman web ini tidak bertujuan untuk menggantikan nasihat profesional, diagnosis, atau rawatan oleh pakar perubatan berlesen. Jika anda memerlukan sebarang nasihat berkaitan perubatan, hubungi doktor anda dengan segera. Maklumat di mommavogue.com adalah semata-mata bersifat rujukan umum. Jangan mengabaikan nasihat perubatan atau rawatan kelewatan akibat daripada mengakses maklumat di laman web ini.

Teknik ‘Upgrade’ Kurang Darah Semasa Hamil atau Anemia yang Mesti Anda Cuba

5 thoughts on “Teknik ‘Upgrade’ Kurang Darah Semasa Hamil atau Anemia yang Mesti Anda Cuba

Comments are closed.