15
- November
2015
Posted By : noriza rahman
Sumber Vitamin untuk Mencegah Penyakit Jantung dan Strok

Vitamin untuk Mencegah Penyakit Jantung dan Strok

Vitamin untuk Mencegah Penyakit Jantung dan Strok | Strok adalah punca kematian ketiga terbesr di Malaysia. Hanya penyakit jantung dan kanser mengatasinya. Ia dianggap sebab utama kehilangan upaya yang teruk, dan setiap tahun, dianggarkan 40,000 rakyat Malaysia mengalami strok. Sesiapa sahaja boleh mengalami strok, termasuk kanak-kanak. Namun, kebanyakan kes menimpa orang dewasa.

Vitamin untuk Mencegah Penyakit Jantung dan Strok

Terdapat dua jenis strok utama: iskemia dan pendarahan. Strok iskemia adalah yang paling biasa, iaitu kira-kira 85-90% daripada semua angin ahmar. Tetapi kebanyakan faktor-faktor risiko untuk strok boleh dikawal. Insiden strok juga sangat sensitif terhadap isu-isu pemakanan dan gaya hidup.

Inilah 4 Makanan yang Berkhasiat Mencegah Penyakit Jantung dan Stroke

Vitamin untuk Mencegah Penyakit Jantung dan Strok

• Asid folik

Asid folik adalah vitamin larut air yang terdapat dalam sayur-sayuran berdaun hijau dan bijirin penuh.

Folate adalah sangat penting untuk mencegah strok kerana ia membantu memetabolismekan bahan kimia yang dihasilkan oleh badan secara semulajadi.

Homocysteine ​​adalah bahan kimia yang dihasilkan daripada metabolisme asid amino yang biasanya ditukarkan oleh enzim ke dalam asid amino methionine. Asid folik membantu mencegah homocysteine, iaitu faktor risiko yang diketahui untuk strok. Pengambilan 1-4 mg asid folik setiap hari membantu menghalang berlakunya strok.

“Kepentingan Asid Folik”

• Ekstrak Biji Anggur

Ekstrak biji anggur mengandungi bahan kimia yang dikenali sebagai Proanthocyanins yang bertindak melindungi tisu otak dari serangan radikal bebas. Antioksidan ini juga menurunkan tahap keradangan dalam dinding arteri dan menghalang “bad” molekul lipoprotein berketumpatan rendah (LDL) daripada disimpan di bahagian dalam dinding arteri. Proses ini adalah asas berlakunya aterosklerosis. Pengambilan ekstrak biji anggur sebanyak 200 mg  dicadangkan setiap hari untuk menghalang berlakunya strok.

“Gabungan Selenium, Ekstrak Biji Anggur dan Vitamin E”

Vitamin untuk Mencegah Penyakit Jantung dan Strok

• Magnesium

Magnesium adalah mineral yang disyorkan untuk kesihatan vaskular kerana ia boleh menurunkan tekanan darah di dalam arteri dan mengurangkan jumlah keradangan yang tinggi serta pembentukan plak arteri. Magnesium juga boleh meningkatkan sensitiviti insulin yang mengurangkan keradangan. Pakar kesihatan mencadangkan makanan tambahan ini untuk pencegahan strok. Ambil 400-600 mg magnesium sitrat atau orotate diambil setiap hari.

Vitamin untuk Mencegah Penyakit Jantung dan Strok

• Minyak ikan

Minyak ikan diperolehi daripada salmon, herring, kril, atau seal yang mengandungi jumlah asid lemak Omega-3 yang tinggi. Asid lemak Omega-3 boleh mengurangkan tekanan darah, keradangan, kolesterol LDL, dan pembekuan darah, dan meningkatkan fungsi endothelial. Satu kajian dari Southampton University telah menemui bahawa minyak Omega 3 yang terdapat pada ikan seperti tuna dan salmon dapat menghentikan pembentukan lemak dalam arteri. Asid lemak ini menghalang oksidasi kolesterol dan kejadian darah tersumbat. Dos yang disyorkan ialah satu gram tiga kali sehari untuk sokongan kepada pencegahan strok.

“Bahaya Plak Kolesterol di dalam Arteri”

*credit : doctorshealthpress, WebMed

Rangkaian Vitamin Shaklee Untuk Mencegah Penyakit Jantung dan Strok

Omega-3 yang terkandung dalam OmegaGuard™ merupakan nutrien utama untuk mencegah masalah pembuluh darah, mengurangkan kolestrol dan dan mencegah kolestrol daripada mengeras di bahagian organ dan pembuluh darah. Kandungan EPA dan DHA dalam OmegaGuard™  juga penting untuk mencegah penyakit jantung koronori.

Vitamin untuk Mencegah Penyakit Jantung dan Strok

Vita-E Complex™ berfungsi mencairkan darah yang beredar di dalam dan melancarkan perjalanan darah supaya tidak berlaku pengumpulan fluk di dinding pembuluh arteri. Pengumpulan fluk di pembuluh arteri dan aliran darah yang tidak lancar akan meningkatkan risiko diserang penyakit jantung dan strok.

Vitamin untuk Mencegah Penyakit Jantung dan Strok

MV sediakan link paling mudah sekiranya anda berminat nak buat belian secara terus ke laman sesawang shaklee..hanya klik pada imej eSell yea 😉

esell-shaklee-logo-500x351

Follow Noriza Abdul Rahman untuk tips kesihatan dan pelbagai lagi kisah menarik pengguna Shaklee.

Untuk mendaftar keahlian segera (Express Enrollment) sila ke "Join Now' dan nikmati penjimatan harga yang terhebat untuk anda sebagai pengguna Shaklee.

Disclaimer: This website is not intended to replace professional consultation, diagnosis, or treatment by a licensed physician. If you require any medical related advice, contact your physician promptly. Information at mommavogue.com is exclusively of a general reference nature. Do not disregard medical advice or delay treatment as a result of accessing information at this site.

Penafian: Laman web ini tidak bertujuan untuk menggantikan nasihat profesional, diagnosis, atau rawatan oleh pakar perubatan berlesen. Jika anda memerlukan sebarang nasihat berkaitan perubatan, hubungi doktor anda dengan segera. Maklumat di mommavogue.com adalah semata-mata bersifat rujukan umum. Jangan mengabaikan nasihat perubatan atau rawatan kelewatan akibat daripada mengakses maklumat di laman web ini.

Comments

Comments are closed.