05
- January
2016
Posted By : noriza rahman
Sumber Alternatif Pengambilan Steroid Untuk Pesakit SLE

Alternatif Pengambilan Steroid Untuk Pesakit SLE

Alternatif Pengambilan Steroid Untuk Pesakit SLE | Kita dikhabarkan dengan kematian seorang pelajar perubatan tahun akhir Universiti Cairo, Nurul Izzaty Izyan Roselan, 23, yang disahkan meninggal akibat SLE pada hari Jumaat, 18 DISEMBER 2015 yang lalu. Berita selanjutnya di BHOnline.

Lebih lima juta penduduk dunia menghadapi masa depan yang tidak menentu selepas didiagnos dengan masalah ‘systemic lupus erythematosus’ (SLE) atau Lupus. Untuk di Malaysia, boleh merujuk kepada Persatuan SLE Malaysia.

Sehingga kini, tiada ubat dan kajian mendalam bagi menangani lupus. Simptomnya yang menyerupai simptom penyakit lain turut menyebabkan pesakit tersalah diagnos. Jadi, tidak pelik walaupun lupus sudah dikenali dalam dunia perubatan sejak 1800, ubat-ubatan mengawal lupus masih ‘dipinjam’ daripada penyakit lain.

SLE sukar dikesan dan tiada penawar untuk penyakit SLE

SLE dilabel sebagai penyakit 1000 wajah kerana penghidapnya menunjukkan gejala penyakit lain seperti demam, sakit sendi, keletihan, sakit otot dan ruam kulit.

Keadaan itu menyebabkan pesakit menerima rawatan bagi penyakit yang tidak mereka alami. Buat masa ini pesakit lupus tidak dapat diubati dan mungkin boleh membawa maut.

Lupus adalah penyakit yang menyerang individu berusia 15 hingga 44 tahun. Kebanyakan pesakit Lupus adalah wanita dan biasanya mereka diserang lupus pada usia kesuburan.

Pesakit lupus mungkin terpaksa mengambil berjenis-jenis ubat dan rawatan bergantung kepada organ mana yang terjejas dan tahap seriusnya serangan penyakit ini kepada mereka.

Rawatan lupus termasuklah pengambilan kartikosteroid dalam dos tinggi, ubat anti malaria, imunosupresif dan ubat anti penolakan yang awalnya dikaji untuk pesakit barah dan pemindahan organ.

Mengenali ‘systemic lupus erythematosus’ (SLE)

SLE merupakan sejenis penyakit kronik autoimun yang menyebabkan antibodi yang berfungsi melindungi badan bagi melawan penyakit tiba-tiba menyerang sel badan atau organ manusia.

Alternatif Pengambilan Steroid Untuk Pesakit SLE

Sistem imun adalah sistem dalam tubuh yang sangat kompleks untuk menentang ejen jangkitan penyakit seperti bakteria dan bendasing yang masuk ke tubuh. Bagaimanapun, bagi pesakit SLE, mereka menghasilkan antibodi abnormal dalam darah yang mensasarkan tisu dalam tubuh sendiri.

Disebabkan antibodi dan sel pengiring radang boleh membabitkan mana-mana tisu dalam badan, lupus berpotensi menjejaskan mana-mana kawasan tubuh. SLE boleh menyebabkan penyakit kulit, paru-paru, jantung, buah pinggang, sendi atau sistem saraf.

Sedikit perkongsian daripada salah seorang pesakit SLE yang telah mengambil Vivix® dan B-Complex sebagai alternatif kepada penyakitnya.

Alternatif Pengambilan Steroid Untuk Pesakit SLE

Seorang remaja perempuan, berusia 18 tahun telah disahkan menghidap SLE pada Januari 2015 dan beliau telah mencuba Vivix® pada awal Februari 2015. Alhamdulillah, katanya beliau dapat perkembangan yang positif setelah mengambil Vivix®.

Alternatif Pengambilan Steroid Untuk Pesakit SLE 1

Pengambilan steroid 6 biji sehari telah dikurangkan kepada 5 biji. Doktor sendiri terkejut dengan perkembangan positif beliau. Walaupun doktor pernah mengatakan penyakit ini tiada ubatnya, namun sekurang-kurangnya beliau merasakan masih ada peluang untuk hidup sihat sebagaimana mereka yang lain. Vivix® membantu mengurangkan kesan penyakit SLE tanpa pengaruh steroid.

Pengedar Shaklee, Puan Iffah juga ada menceritakan pengalamannya sebagai pesakit SLE dan beliau telah 5 tahun mengamalkan Vivix® sebagai alternatif pengambilan steroid untuk pesakit SLE.

Sedikit kajian yang berkaitan dengan Resveratrol dan Lupus (SLE) didalam The Journal of Immunology, 2013, 190, 137.6 “Resveratrol ameliorates lupus by epigenetic modulation” boleh dijadikan panduan untuk mereka yang menghidap penyakit ini.

sumber : The Journal of Immunology

BERITA BAIK untuk mereka yang ingin mendapatkan Vivix® hanya pada bulan Januari 2016!

Harga Vivix dengan YES Wellness Pack (Healthy Young Living) menawarkan kepada anda:

  • POTONGAN harga 5%
  • P.E.R.C.U.M.A Keahlian (bernilai rm69)
  • P.E.R.C.U.M.A penghantaran
  • Rebat Bonus Rm36

Yes, I Want To Order Vivix® Right Now!

It’s Easy To Order…

MV sediakan link paling mudah sekiranya anda berminat nak buat belian secara terus ke laman sesawang shaklee..hanya klik pada imej eSell yea 😉

esell-shaklee-logo-500x351

Follow Noriza Abdul Rahman untuk tips kesihatan dan pelbagai lagi kisah menarik pengguna Shaklee.

Untuk mendaftar keahlian segera (Express Enrollment) sila ke "Join Now' dan nikmati penjimatan harga yang terhebat untuk anda sebagai pengguna Shaklee.

Disclaimer: This website is not intended to replace professional consultation, diagnosis, or treatment by a licensed physician. If you require any medical related advice, contact your physician promptly. Information at mommavogue.com is exclusively of a general reference nature. Do not disregard medical advice or delay treatment as a result of accessing information at this site.

Penafian: Laman web ini tidak bertujuan untuk menggantikan nasihat profesional, diagnosis, atau rawatan oleh pakar perubatan berlesen. Jika anda memerlukan sebarang nasihat berkaitan perubatan, hubungi doktor anda dengan segera. Maklumat di mommavogue.com adalah semata-mata bersifat rujukan umum. Jangan mengabaikan nasihat perubatan atau rawatan kelewatan akibat daripada mengakses maklumat di laman web ini.

Comments

Comments are closed.