Senaman Kegel Menguatkan Otot Lantai Pelvik

Senaman Kegel Menguatkan Otot Lantai Pelvik | Ramai wanita yang sudah melahirkan anak bimbang apabila mengalami masalah bahagian sulit ‘longgar’, hilang daya kemutan dan tidak lagi sehebat seperti malam pertama.

Masalah alat sulit longgar bukanlah sesuatu yang baru di kalangan kaum wanita. Ia sebenarnya perubahan hormon selepas melahirkan cahaya mata. Jika dibiarkan berlarutan, ia boleh menjejaskan keinginan seksual dan menimbulkan masalah dalam rumah tangga.

Senaman Kegel Menguatkan Otot Lantai Pelvik dan Mengetatkan Vagina

senaman kegel menguatkan otot lantai pelvik

Jika senaman kegel diamalkan setiap hari, ia akan menguatkan Otot ‘Pelvic Floor’yang menyokong Rahim, Pundi Kencing dan Usus.

Dalam tempoh berpantang, senaman Kegel boleh membantu memulihkan luka episiotomi dengan lebih cepat disamping menguatkan kembali otot pelvis.

BERKAITANAmalan Berpantang Selepas Bersalin

Senaman Kegel yang betul juga boleh membantu meningkatkan aliran darah ke rahim dan vagina. Bagi individu yang mengalami masalah membuang air kecil, senaman Kegel membantu mengatasi masalah pundi kencing lemah.

Bagaimana Melakukan Senaman Kagel?

1. Cari otot yang betul
Masukkan satu jari ke dalam Vagina anda dan tekan perlahan lahan otot otot di dalam sekeliling Vagina. Anda dapat merasakan lantai pinggul anda menguncup bila otot yang betul di tekan. Rehatkan otot dalaman anda apabila otot yang betul ditemui. Gerakan ini menyerupai menahan kencing

2. Mahirkan Diri dengan Senaman Kagel
Apabila anda telah mengenalpasti otot yang betul, kosongkan pundi kencing anda. Duduk atau Baring. Kuncupkan lantai pinggul anda seperti menahan kencing. Tahan selama 5 saat dan lepaskan. Rehat selama 5 saat. Lakukan sebanyak 4 hingga 5 kali. Cuba berlatih sehingga anda dapat menahan 10 saat dan rehat selama 10 saat.

3. Fokus
Untuk mendapat hasil yang lebih baik, fokus untuk menguncupkan lantai otot pinggul sahaja tanpa menguncupkan otot-otot yang lain seperti otot perut, paha dan punggung. Elakkan daripada menahan nafas semasa melakukan senaman, sebaiknya bernafas seperti biasa.

Untuk nampak lebih terperinci, MV kongsikan dengan anda video senaman Kagel.

Sekiranya anda mencari suplemen untuk membantu menguatkan otot pelvik dan mengetatkan Miss V, MV cadangkan amalkan la Alfalfa Complex! Anda akan merasai perubahannya dan persis seperti anak dara!  😎

senaman kegel menguatkan otot lantai pelvik

Jom kita lihat testimoni pengguna Alfalfa Complex untuk masalah keintiman…

Testimoni #1 “..alfalfa ini bertindak seperti kacip fatimah, merapatkan apa yg patut kan..tp baru2 ni encik suami mmg ada ckp..walau dh bersalin tp masih mcm anak dara..dan dia suka..sy lagilah suka kan..”

senaman kegel menguatkan otot lantai pelvik

Testimoni #2 “..saya dah amalkan alfalfa dkt 2 bln lepas sy bersalin ank ke3..ms bersama ngan en hubby..die kata mcm br mula2 kawin..”

senaman kegel menguatkan otot lantai pelvik

Testimoni #3 “….sya beli dan guna 1 minggu, kbetulan masa tu miss ‘P’ datang slama seminggu..minggu tu makn alfalfa…slpas miss P dh xde sya bersama dgn suami..mlm tu muka suami sya agk confuse gitu,mcm2 persoalan dia ajukan pd sya..dia tnya sya makan apa smpai jadi mcm ni..lain macam benar rasanya..hati sya berbunga2, ktawa dlm hati pun ada..sbb dia xpnh tgur pun..Miss V sya ada kelainan dan bbeza dr hari2 yg sbelumnya..hati happy sgt..”

senaman kegel menguatkan otot lantai pelvik

Bestkan?. Jangan tunggu lagi. TAWAN semula ‘KEKALAHAN’ itu. Pikat kembali hati suami anda dan tambatlah SERAPAT-RAPATNYA.

MV sediakan link paling mudah sekiranya anda berminat nak buat belian secara terus ke laman sesawang shaklee..hanya klik pada imej eSell yea 😉

Belian terus ke laman Shaklee

Follow Noriza Abdul Rahman untuk tips kesihatan dan pelbagai lagi kisah menarik pengguna Shaklee.

Untuk mendaftar keahlian segera (Express Enrollment) sila ke "Join Now' dan nikmati penjimatan harga yang terhebat untuk anda sebagai pengguna Shaklee.

Disclaimer: This website is not intended to replace professional consultation, diagnosis, or treatment by a licensed physician. If you require any medical related advice, contact your physician promptly. Information at mommavogue.com is exclusively of a general reference nature. Do not disregard medical advice or delay treatment as a result of accessing information at this site.

Penafian: Laman web ini tidak bertujuan untuk menggantikan nasihat profesional, diagnosis, atau rawatan oleh pakar perubatan berlesen. Jika anda memerlukan sebarang nasihat berkaitan perubatan, hubungi doktor anda dengan segera. Maklumat di mommavogue.com adalah semata-mata bersifat rujukan umum. Jangan mengabaikan nasihat perubatan atau rawatan kelewatan akibat daripada mengakses maklumat di laman web ini.

Senaman Kegel Menguatkan Otot Lantai Pelvik Selepas Bersalin

11 thoughts on “Senaman Kegel Menguatkan Otot Lantai Pelvik Selepas Bersalin

Comments are closed.