16
- January
2018
Posted By : noriza rahman
Terpaksa juga Sapu Steroid untuk Ekzema Atopik Anak Kedua

Since anak kedua MV ni tak surut lagi gatal-gatalnya even dah habis beli macam-macam ubat dan krim. So, decide dengan suami nak jumpa Pakar Kanak-kanak terus.

11/1/2018, bawa anak ke Klinik Pakar Kanak-Kanak An Nur Nilai. Memula doktor tengok pun dia dah cakap ni mild eczema sedangkan genetik MV tak da pun eczema. Cuma arwah mama saja yang ada asma. Tapi, bila ditanya balik on my hubby side, mak ada eczema, so terkena juga lah pada anak ni.

Quite teruk juga kulit dia. Mandi dan intensive cream memang MV gunakan Cetaphill yang pricey tu. Tapi, biasa lah anak kecil ni bila dah kering dia start menggaru balik sampai berdarah-darah.

So, nak tak nak doktor bekalkan juga krim steroid Elomet sebab MV cakap pernah sapu hydrocortisone but ineffective untuk kulit dia.

Elomet adalah krim yang sangat baik yang boleh digunakan untuk ekzema pada badan dan anggota badan, serta muka, leher, sendi. Ia lebih mahal kerana ia adalah paling sedikit yang menyebabkan kesan sampingan.

Elomet (Mometasone furoate) biasanya digunakan untuk ekzema atopik. Steroid ini adalah lebih kuat daripada hidrokortison. Setiap gram krim Elomet mengandungi aktif mometasone furoate 1 mg yang mempamerkan anti-radang.

Elomet mahal dan MV cuma sapukannya dengan lapisan yang sangat nipis ke bahagian pelipat tangan dan kaki anak yang terjejas, perlahan-lahan menggosok dan mengurut permukaan kulit untuk mengelakkan sebarang kerengsaan.

Ni nampak macam dah makin kering, tapi MV sapu sekali je steroid ni. Selebihnya MV sapu krim pelembap Cetaphil dan Vaseline.

Hopefully, after 2 weeks akan nampak progress yang baik untuk kulit anak ni.

 

Follow Noriza Abdul Rahman untuk tips kesihatan dan pelbagai lagi kisah menarik pengguna Shaklee.

Untuk mendaftar keahlian segera (Express Enrollment) sila ke "Join Now' dan nikmati penjimatan harga yang terhebat untuk anda sebagai pengguna Shaklee.

Disclaimer: This website is not intended to replace professional consultation, diagnosis, or treatment by a licensed physician. If you require any medical related advice, contact your physician promptly. Information at mommavogue.com is exclusively of a general reference nature. Do not disregard medical advice or delay treatment as a result of accessing information at this site.

Penafian: Laman web ini tidak bertujuan untuk menggantikan nasihat profesional, diagnosis, atau rawatan oleh pakar perubatan berlesen. Jika anda memerlukan sebarang nasihat berkaitan perubatan, hubungi doktor anda dengan segera. Maklumat di mommavogue.com adalah semata-mata bersifat rujukan umum. Jangan mengabaikan nasihat perubatan atau rawatan kelewatan akibat daripada mengakses maklumat di laman web ini.

Category:

Comments

Comments are closed.