Rambut Gugur Sampai Botak?

Rambut Gugur Sampai Botak | Tajuk MV pagi ni tak boleh blah kan?. Botak? Jangan main-main tau rambut gugur boleh menyebabkan botak. Tambah buruk kalau kulit kepala turut hadapi masalah kelemumur. Kelemumur juga boleh menambahkan lagi masalah rambut gugur dan menyebabkan rambut semakin menipis.

Rambut gugur sampai botak

Rambut adalah mahkota kita. Tidak kira lelaki atau wanita rambut merupakan suatu anugerah berharga yang penting. Rambut membuat wajah seseorang menjadi lebih berseri. Justeru rambut gugur, nipis atau botak menjadi satu masalah yang sangat merisaukan. Bayangkan jika rambut anda kusut masai, dipenuhi dengan kelemumur, gugur sana sini dan sebagainya, apakah pandangan orang yang ingin menjalankan urusan dengan anda?

Punca Kepada Masalah Rambut Gugur

Ramai yang beranggapan silap memilih syampu, pengambilan serbuk perasa MSG dalam masakan serta faktor penuaan sebagai sebab utama keguguran rambut, namun itu hanya penyebab sampingan.

Realitinya, tekanan dalam kerjaya atau kehidupan menjadi pencetus kepada masalah keguguran rambut yang serius kepada golongan lelaki.

Wanita pula mengalami masalah rambut gugur melalui perubahan hormon ketika mengandung dan melahirkan anak serta tekanan di tempat kerja mahupun di rumah.

Lebih memeranjatkan, orang yang lebih muda termasuk kanak-kanak juga mengalami masalah ini disebabkan oleh faktor genetik dan perubahan gaya hidup.

Selain tekanan dan faktor genetik, faktor pemakanan tidak seimbang, penyakit tiroid, masalah sistem imunisasi, pengambilan dadah atau ubat-ubatan tertentu, kurang penjagaan rambut, trauma dan jangkitan kulit kepala boleh menyumbang kepada keguguran rambut dan botak.

Nak biar rambut gugur sampai botak, Tak risau ke orang mengata kita?

Di dalam tubuh kita terdapat enzim dan hormon yang penting bagi meningkatkan metabolik tubuh. Metabolik bererti kadar tubuh menggunakan tenaga. Proses makanan dan zat makanan masuk ke dalam sel dan sel menggunakannya bagi pembinaan tubuh badan. Itu dipanggil proses metabolik. Jika cukup vitamin dalam makanan seharian tapi dalam badan tidak cukup hormon dan enzim maka kadar metabolik juga rendah. Segala vitamin yang dimakan akan sia-sia kerana ia akan keluar semula sebagai bahan buangan.

Kulit kepala juga perlukan vitamin yang cukup untuk kekal sihat tanpa sebarang masalah.

Bagi mendapatkan nutrisi rambut yang baik amalkan makanan yang rendah karbohidrat dan berprotein tinggi seperti kekacang, tiram, ubi, telur dan bayam.

Jika anda risau tidak memperolehi zat yang cukup melalui pemakanan, anda boleh mencuba suplemen Vita-Lea® Iron Formula, B-complex with Acid Folic, Zinc Complex dan ESP.

BERKAITANAtasi Masalah Rambut Gugur Selepas Bersalin & Rambut Gugur Selepas Bersalin

Rambut gugur sampai botak

Ini la set penjagaan rambut yang memang MV amalkan since pregnant until now. Dulu, memang rambut bertebaran lapenuh rumah sampai suami potpet cakap rambut siapa la penuh rumah. But, now MV gumbira dah berkurangan masalah rambut gugur. MV juga amalkan Set Penjagaan Rambut Prosante Shaklee. Memang rambut terasa lembut dan licin.

MV juga ada testimoni mereka yang ada masalah rambut gugur ni.

Testimoni Puan Aisyah. “..Dah mcm2 jnis shampoo sy try..Kdg2 dah fedup..Rmbut nipis giler..Nk g yun nam mahal..Lpas try ZINC after 2 weeks rmbut gugur dah kurg…”

Rambut gugur sampai botak

MV sediakan link paling mudah sekiranya anda berminat nak buat belian secara terus ke laman sesawang shaklee..hanya klik pada imej eSell yea 😉

Belian terus ke laman Shaklee

Follow Noriza Abdul Rahman untuk tips kesihatan dan pelbagai lagi kisah menarik pengguna Shaklee.

Untuk mendaftar keahlian segera (Express Enrollment) sila ke "Join Now' dan nikmati penjimatan harga yang terhebat untuk anda sebagai pengguna Shaklee.

Disclaimer: This website is not intended to replace professional consultation, diagnosis, or treatment by a licensed physician. If you require any medical related advice, contact your physician promptly. Information at mommavogue.com is exclusively of a general reference nature. Do not disregard medical advice or delay treatment as a result of accessing information at this site.

Penafian: Laman web ini tidak bertujuan untuk menggantikan nasihat profesional, diagnosis, atau rawatan oleh pakar perubatan berlesen. Jika anda memerlukan sebarang nasihat berkaitan perubatan, hubungi doktor anda dengan segera. Maklumat di mommavogue.com adalah semata-mata bersifat rujukan umum. Jangan mengabaikan nasihat perubatan atau rawatan kelewatan akibat daripada mengakses maklumat di laman web ini.

Rambut Gugur Sampai Botak, Tak Risau Ke?

20 thoughts on “Rambut Gugur Sampai Botak, Tak Risau Ke?

Comments are closed.