Pilihan Protein untuk Seisi Keluarga

Pilihan Protein untuk Seisi Keluarga | Makan secara sihat dan mengekalkan diet seimbang adalah beberapa perkara yang kita lakukan setiap hari untuk menjadikan kita sihat dan cergas. Diet seimbang dari segi nutrien bererti memberikan tubuh kita jumlah protein, karbohidrat, lemak, vitamin dan mineral yang cukup demi mengekalkan kesihatan yang baik dan juga berat badan yang ideal.

Sekali lagi protein merupakan keperluan dalam mencapai kesihatan optimum dan pengurusan berat badan yang betul.

Anda mungkin tertanya-tanya, apa kaitan protein dengan berat badan? Pertama, anda perlu tahu bahawa pengurusan berat badan yang betul memerlukan tiga komponen: makan secara sihat, bersenam, dan suplemen yang betul untuk tubuh mendapatkan nutrien yang diperlukannya.

Seterusnya memahami faedah protein kepada tubuh badan yang boleh menyumbang kepada pencapaian matlamat berat badan yang diinginkan. Ini adalah kerana protein yang cukup boleh melengkapkan pengambilan nutrisi anda, dan membantu mencapai penurunan berat badan yang selamat di samping mengekalkan tubuh yang sihat.

Semua orang memerlukan protein dalam diet, tetapi ramai orang mengambil protein kurang daripada jumlah yang diperlukan oleh tubuh pada setiap hari.

Setiap individu keperluannya berbeza. Keperluan protein setiap orang bergantung kepada faktor usia, saiz, tahap aktiviti.

Pilihan Protein untuk Seisi Keluarga
Keperluan protein untuk atlit
Pilihan Protein untuk Seisi Keluarga
Keperluan protein untuk dewasa
Pilihan Protein untuk Seisi Keluarga
Keperluan protein untuk kanak-kanak
Pilihan Protein untuk Seisi Keluarga
Keperluan protein untuk kesuburan dan kehamilan

Sumber Protein

Pilihan Protein untuk Seisi Keluarga

Daging biasanya dirujuk sebagai protein kerana ia mempunyai kandungan protein yang tinggi berbanding dengan makanan lain.

Secara umum, kebanyakan daging dan ikan mengandungi protein kira-kira 20%. Kacang, bijirin dan kekacang juga mengandungi kira-kira 20-25% protein.

Perbezaan di antara protein yang berasal dari sumber haiwan dan protein yang berasal dari sumber tumbuhan adalah kandungan asid amino di dalamnya.

Sembilan daripada asid amino dalam protein dipanggil essential amino acid’ dan badan kita tidak boleh menghasilkannya. Sumber ini perlu diperolehi dari makanan.

Bagaimana mengira keperluan protein harian?

Pilihan Protein untuk Seisi Keluarga

Peruntukan dietari yang disyorkan (RDA) untuk protein ialah 0.8 gram setiap kilogram berat tubuh dewasa. Jika anda mempunyai berat 80 kg, maka anda perlu mengambil 64 g protein setiap hari (80 kg x 0.8 g).

Kenapa ESP menjadi Pilihan Protein untuk Seisi Keluarga?

Pilihan Protein untuk Seisi Keluarga

ESP ialah suplemen yang membekalkan alternatif lengkap berkhasiat dan sesuai untuk mereka yang inginkan sumber protein tanpa lemak dalam diet. ESP dari Shaklee ini merupakan satu-satunya produk di dalam pasaran yang menjamin penyediaan 9 asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh manusia dan ia diproses semula jadi melalui soya Non-GMO. .

ESP membantu memperlahankan pelepasan gula ke dalam aliran darah anda dan ia membantu untuk menstabilkan gula dalam darah tahap. Ia juga membantu anda untuk berasa lebih kenyang untuk lebih lama dan mencegah ketagihan antara waktu makan.

Setiap hidangan ESP membekalkan 50% daripada Nilai Harian Kalsium untuk menyokong tulang yang kuat. Ia juga rendah lemak, kolesterol dan tanpa laktosa. Dengan mengambil jumlah disyorkan iaitu 14gram protein soya sehari, ESP membantu mengurangkan kolesterol dan menjadikan badan lebih sihat.

Ia juga meningkatkan jisim otot tanpa lemak dan kadar metabolik – dua aspek yang boleh membantu mengekalkan berat badan sihat, dan dalam jangka panjang pula menjadikan anda semakin cergas. Protein ESP Shaklee memang terkenal dan terbukti berkesan.

BERKAITAN : Promosi Sempena Bulan Kemerdekaan Sehati Sejiwa

Dapatkan kebaikan semula jadi protein ESP Shaklee sekarang!

MV sediakan link paling mudah sekiranya anda berminat nak buat belian secara terus ke laman sesawang shaklee..hanya klik pada imej eSell yea 😉

esell-shaklee-logo-500x351

Follow Noriza Abdul Rahman untuk tips kesihatan dan pelbagai lagi kisah menarik pengguna Shaklee.

Untuk mendaftar keahlian segera (Express Enrollment) sila ke "Join Now' dan nikmati penjimatan harga yang terhebat untuk anda sebagai pengguna Shaklee.

Disclaimer: This website is not intended to replace professional consultation, diagnosis, or treatment by a licensed physician. If you require any medical related advice, contact your physician promptly. Information at mommavogue.com is exclusively of a general reference nature. Do not disregard medical advice or delay treatment as a result of accessing information at this site.

Penafian: Laman web ini tidak bertujuan untuk menggantikan nasihat profesional, diagnosis, atau rawatan oleh pakar perubatan berlesen. Jika anda memerlukan sebarang nasihat berkaitan perubatan, hubungi doktor anda dengan segera. Maklumat di mommavogue.com adalah semata-mata bersifat rujukan umum. Jangan mengabaikan nasihat perubatan atau rawatan kelewatan akibat daripada mengakses maklumat di laman web ini.

Pilihan Protein untuk Seisi Keluarga Mengekalkan Diet Seimbang

25 thoughts on “Pilihan Protein untuk Seisi Keluarga Mengekalkan Diet Seimbang

Comments are closed.