Perubahan Kulit Semasa Mengandung

By | March 8, 2015
If Benefit To You Please share...Share on Tumblr0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on Facebook7

Perubahan Kulit Semasa Mengandung

Perubahan kulit semasa mengandung | BANYAK perubahan berlaku pada badan ibu semasa mengandung dan yang paling diberi perhatian adalah kulit. Perubahan hormon ketika hamil ni kekadang membuatkan kulit kita bermasalah seperti kering, berjerawat, gelap, jeragat dan sebagainya.

Apa perubahan kulit yang berlaku sepanjang kehamilan?

1. Leher , Ketiak dan Kaki Hitam

Semasa hamil, perubahan kulit akan terjadi seperti ketiak hitam ,leher hitam dan kaki hitam serta sebagainya. Tompok-tompok hitam ini lebih dikenali sebagai melasma @ Chloasma.

2. Jerawat

Hormon, hormon dan hormon! Inilah puncanya kenapa pencuci muka tak membantu sangat menghilangkan jerawat ketika mengandung. Jerawat ialah kesan sampingan yang normal ketika mengandung. Pertambahan jerawat disebabkan oleh peningkatan hormon oleh tubuh.

Minyak pada kulit yang keluar secara berlebihan akan memerangkap tisu kulit yang mati dan menutupi liang roma pada kulit. Akibatnya kuman pada kulit akan mudah membiak. Jangkitan kuman ini akan menyebabkan radang pada kulit dan membentuk jerawat.

3. Stretch marks.

Kesan rekahan, regangan atau “strecth marks” pada kulit di bahagian tertentu sewaktu hamil dan selepas bersalin memang sangat membimbangkan kaum wanita termasuklah MV. Masa mengandung, antara perkara yang susah nak elak, adalah stretchmark.

4. Pigmentasi

Pigmentasi adalah perubahan yang paling ketara. Ini disebabkan oleh hormon estrogen, progesteron dan melanocyte yang terlau tinggi ketika kehamilan. Bahagian yang paling biasa ialah di bahagian aerola, ketiak, kemaluan dan peha.

5. Ruam kulit

Jika gatal-gatal di kulit disertai dengan ruam, kemungkinan besar masalah gatal-gatal ini adalah “pembawaan” kehamilan. Ini dikenali dalam bahasa perubatan sebagai pregnancy-specific dermatosis (sejenis ruam di bahagian perut yang dikenali sebagai polymorphic eruption of pregnancy).

Biasanya ruam ini menyerang apabila kandungan berusia lapan bulan. Ia boleh merebak ke tangan dan kaki, tetapi tidak naik ke kulit muka atau kepala dan tidak melibatkan tapak tangan dan kaki.

Rahsia Kulit Cantik & Kesihatan yang Baik sepanjang Hamil

Ambil makanan yang sihat dan berserat tinggi seperti sayuran dan buah-buahan yang dapat membantu mencegah terjadinya “stretch marks”. Selain itu, amalkan juga makanan yang banyak mengandungi vitamin A, E dan C seperti susu, telur, kekacang, tomato, “oatmeal”, etc.

Elakkan stress. Stress akan memberi lebih kesan buruk pada hormon dan peredaran darah. Tenangkan fikiran atau ambil vitamin B Complex untuk anti stress.

For those yang nak memiliki kulit yang cerah, gebu dan flawless di samping kesihatan yang baik semasa hamil MV highly recommended anda consume Set Kehamilan Shaklee.

Testimoni kulit cantik ketika hamil dengan mengamalkan Set Kehamilan Shaklee

Puan Hanna ” Saya lebih bertenaga, tiada rasa loya, lebih cergas dan kulit saya semakin cantik tanpa pigmentation

Perubahan Kulit Semasa Mengandung

Untuk order produk Shaklee, daftar keahlian, atau peluang jana pendapatan dengan Shaklee, hubungi mommavogue@gmail.com atau SMS/WA/Telegram ke 0122050258 / 0123950258

Masukkan ID MV sebagai penaja : 882633 jika anda ingin mendaftar keahlian secara ekspres (Express Enrollment) "Join Now" di www.shaklee.com.my.

place-your-order

Kami ialah Pengedar Sah Shaklee Bandar Baru Bangi. Cash On Delivery area Bandar Baru Bangi, Kajang, Semenyih dan Putrajaya.

Penghantaran produk Shaklee ke seluruh Malaysia termasuk Sabah & Sarawak (Gdex/CityLink/Poslaju)

*DISCLAIMER

These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

7 thoughts on “Perubahan Kulit Semasa Mengandung

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.