30
- October
2017
Posted By : noriza rahman
Pertambahan Berat Badan semasa Hamil, Boleh Kawal ke?

“Aduh, macam mana nak turunkan berat badan masa mengandung ni? Sejak ngandung, aku tak boleh miss minum teh tarik kaw setiap pagi. Agaknya sebab tulah berat naik mencanak-canak.”

Ramai ibu hamil yang susah hati bila doktor atau jururawat mula ‘membebel’ sebab berat badan naik melebihi paras yang sepatutnya dalam sebulan. Sedangkan perjalanan kehamilan untuk melahirkan bayi masih jauh. Maksudnya berat badan ibu berpotensi untuk terus bertambah. Awas ya, ibu hamil sebab itu juga meningkatkan risiko anda mendapat masalah obesiti, diabetis dan bayi terlalu besar hingga sukar melahirkan secara normal.

Setiap Mum-to-be berbeza dan akan melalui fasa pertambahan berat badan yang berlainan semasa kehamilan, namun terdapat garis panduan yang membantu memberi idea tentang berapa banyak berat badan yang perlu selama 40 minggu kehamilan.

Pertambahan berat ketika hamil adalah perkara biasa, dan kadang-kadang sukar untuk mengetahui berapa banyak pertambahan berat badan yang sepatutnya dianggap sihat. Berikut adalah pecahan di mana beratnya berlaku semasa kehamilan:

 • Bayi 7-8 kg (3.5-4 kg). Saiz purata bayi yang sihat.
 • Plasenta 1-2 kg (0.5-1 kg). Organ kehamilan untuk membantu memberi makan bayi dan mengeluarkan sisa bayi.
 • Uterus 3 kg (1.5 kg). Tempat di mana bayi bertumbuh. Juga dikenali sebagai rahim.
 • Amniotik Fluida 2 kg (1 kg). Cairan di mana bayi terapung di rahim.
 • Payudara 1-2 lbs (0.5-1 kg). Meningkatkan saiz untuk mempersiapkan penyusuan bayi.
 • Jumlah darah 3-4 kg (1-2 kg). Darah meningkat untuk membantu membawa makanan dan udara kepada bayi.
 • Cecair tambahan badan 4 lbs (2 kg). Peningkatan cecair untuk membantu menyokong perkembangan bayi.
 • Energy stores 6-8 kg (3-4 kg). Lebih banyak lemak untuk membantu menyusukan bayi.

Apa yang berlaku jika anda ‘eat for two’ semasa kehamilan

Ramai wanita yang ‘makan untuk 2 orang semasa hamil’ akhirnya mengalami pertambahan berat badan yang lebih. Berat badan yang banyak boleh menyebabkan kencing manis, sakit belakang, tekanan darah tinggi, dan boleh menyebabkan kelahiran c-sec kerana bayi terlalu besar untuk keluar secara normal.

Mum-to-be memerlukan 300-350 kalori setiap hari semasa trimester pertama, 350-400 kalori dalam trimester kedua dan 450-500 kalori sehari pada trimester ketiga . Tetapi semua kalori ini harus berasal dari nutrien yang sihat.

Diet sihat

Mengekalkan diet yang sihat semasa kehamilan adalah sangat penting kerana makanan yang ibu makan adalah sumber pemakanan utama bayi. Keperluan makanan adalah  berbeza bergantung kepada berat badan wanita, tahap aktiviti dan umur.

 • Bijirin penuh. Makan bijirin boleh memberikan wanita hamil dengan tenaga, dan bijirin yang diperkuatkan dapat membantu wanita mendapatkan asid folik yang diperlukan. Pastikan sekurang-kurangnya separuh daripada bijirin harian adalah biji-bijian.
 • Buah-buahan dan sayur-sayuran. Buah-buahan dan sayur-sayuran merupakan komponen penting dalam diet wanita hamil. Vitamin dan mineral yang terdapat dalam buah-buahan dan sayur-sayuran membantu menyerap nutrien dan membantu pencernaan.
 • Daging. Daging, ayam, ikan, telur dan kacang membekalkan banyak protein. Wanita hamil perlu memastikan mereka makan protein untuk membantu pertumbuhan bayi.
 • Tenusu. Kalsium yang terdapat dalam tenusu membantu membina tulang dan gigi bayi.

Follow Noriza Abdul Rahman untuk tips kesihatan dan pelbagai lagi kisah menarik pengguna Shaklee.

Untuk mendaftar keahlian segera (Express Enrollment) sila ke "Join Now' dan nikmati penjimatan harga yang terhebat untuk anda sebagai pengguna Shaklee.

Disclaimer: This website is not intended to replace professional consultation, diagnosis, or treatment by a licensed physician. If you require any medical related advice, contact your physician promptly. Information at mommavogue.com is exclusively of a general reference nature. Do not disregard medical advice or delay treatment as a result of accessing information at this site.

Penafian: Laman web ini tidak bertujuan untuk menggantikan nasihat profesional, diagnosis, atau rawatan oleh pakar perubatan berlesen. Jika anda memerlukan sebarang nasihat berkaitan perubatan, hubungi doktor anda dengan segera. Maklumat di mommavogue.com adalah semata-mata bersifat rujukan umum. Jangan mengabaikan nasihat perubatan atau rawatan kelewatan akibat daripada mengakses maklumat di laman web ini.

Comments

Comments are closed.