31
- October
2016
Posted By : noriza rahman
Pengukuran Visceral Fat Yang Lebih Praktikal

Semua orang tahu bahawa lemak adalah salah satu perkara yang paling sukar untuk disingkirkan.

Lemak visceral adalah jauh lebih sukar untuk dikurangkan dan berbeza daripada lemak subkutaneus. Ia juga merupakan satu faktor yang diketahui yang menyebabkan banyak masalah kesihatan yang serius kerana visceral fat berlebihan adalah tidak sihat.

Oleh kerana lemak ini mengelilingi organ-organ dan terletak di abdomen, cara yang paling berkesan untuk mendapatkan ukuran lemak visceral yang tepat di dalam badan anda adalah dengan menggunakan mesin pengimejan.

Sudah tentu, ini sering dilakukan oleh doktor dan sering disyorkan untuk orang yang mengalami paras kolesterol tinggi dan kencing manis.

Teknik Pengukuran Visceral Fat yang Praktikal dan Mudah

Walaupun anda kurus, anda juga mempunyai lemak visceral di sekeliling perut. “Skinny” tidak bermakna anda sihat.

Pengukuran lemak visceral adalah mudah dan praktikal.

Kaedah pengukuran lemak visceral lain yang ada hari ini termasuk imbasan CT, ukur lilit pinggang dan pinggang ke pinggul.

Mengukur Visceral lemak dengan CT Scan

pengukuran-visceral-fat

CT scan menawarkan ukuran yang paling tepat mengenai jumlah lemak visceral dalam badan. Walau bagaimanapun, CT scan tidak praktikal kerana kosnya yang agak mahal. Selain itu, pesakit juga terdedah kepada radiasi dan dengan itu menimbulkan risiko yang tidak perlu kepada kesihatan.

Ukur lilit pinggang (WC)

pengukuran-visceral-fat

Ambil 2-3 ukuran dan dapatkan purata. Lelaki perlu mempunyai WC kurang daripada 40 inci (102 cm) dan wanita perlu mempunyai WC kurang daripada 35 inci (88 cm).

Pengukuran Nisbah Pinggang ke Pinggul

Pinggang ke pinggul adalah salah satu kaedah yang paling mudah pengukuran lemak visceral. Walaupun hasilnya tidak setepat imbasan CT atau galangan bio-elektrik, bagaimanapun ia merupakan salah satu pendekatan yang paling praktikal untuk mengukur lemak visceral.

Pinggang ke pinggul berfungsi dengan mengukur lilitan pinggang dan kemudian membahagikan dengan lilitan pinggul. Dengan mendapatkan nisbah ukuran ini, kita boleh menganggarkan jumlah lemak visceral yang ada didalam badan.

pengukuran-visceral-fat

Secara umumnya, lelaki perlu mempunyai WHR kurang daripada 1.0 manakala wanita harus mempunyai WHR kurang daripada 0.85.

Epal dan Pir

Anda mungkin tertanya-tanya, “Apakah kaitan buah-buahan dengan lemak visceral ini?” Kedua-dua buah-buahan ini memberikan visual cepat di mana kebanyakan lemak yang disimpan pada badan anda.

pengukuran-visceral-fat

Pir cenderung untuk menyimpan lemak yang lebih rendah di sekitar pinggul, paha, dan punggung sebagai lemak subkutaneus manakala epal cenderung untuk menyimpan lemak di bahagian perut dan dada sebagai lemak visceral.

Sejarah Kesihatan Keluarga

Jika ibu bapa atau adik-beradik anda mempunyai rintangan insulin, penyakit jantung atau hati berlemak, anda mungkin mempunyai risiko yang lebih besar untuk menyimpan lemak visceral berlebihan.

Cara pengukuran visceral fat ini akan menjadi titik mula yang terbaik untuk anda mengambil tindakan sekarang sebelum terlambat kerana lemak visceral yang berlebihan di dalam badan boleh menyebabkan hati untuk melepaskan kolesterol kesan dari pembentukan plak disekitar arteri.

Jika anda termasuk dalam julat normal untuk WC dan WHR, TAHNIAH!. Kekalkan momentum dan matlamat berat badan anda yang sepatutnya. Jika tidak, jangan berputus asa.

Perkara terbaik yang anda perlu lakukan ialah untuk pemilihan gaya hidup yang lebih sihat, amalkan senaman selama 30-60 minit setiap hari, makan makanan yang seimbang, tidur yang cukup setiap hari dan kurangkan stress.

INGAT! Ini bukan hanya untuk kesihatan anda tetapi lebih kepada kebahagiaan anda untuk sepanjang hayat.

Follow Noriza Abdul Rahman untuk tips kesihatan dan pelbagai lagi kisah menarik pengguna Shaklee.

Untuk mendaftar keahlian segera (Express Enrollment) sila ke "Join Now' dan nikmati penjimatan harga yang terhebat untuk anda sebagai pengguna Shaklee.

Disclaimer: This website is not intended to replace professional consultation, diagnosis, or treatment by a licensed physician. If you require any medical related advice, contact your physician promptly. Information at mommavogue.com is exclusively of a general reference nature. Do not disregard medical advice or delay treatment as a result of accessing information at this site.

Penafian: Laman web ini tidak bertujuan untuk menggantikan nasihat profesional, diagnosis, atau rawatan oleh pakar perubatan berlesen. Jika anda memerlukan sebarang nasihat berkaitan perubatan, hubungi doktor anda dengan segera. Maklumat di mommavogue.com adalah semata-mata bersifat rujukan umum. Jangan mengabaikan nasihat perubatan atau rawatan kelewatan akibat daripada mengakses maklumat di laman web ini.

Comments

Comments are closed.