18
- November
2015
Posted By : noriza rahman
Pengambilan Vitamin E, Zink dan Multivitamin diambil Serentak?

Pengambilan Vitamin E, Zink dan Multivitamin

Pengambilan Vitamin E, Zink dan Multivitamin | Ramai yang tidak pasti bolehkah pengambilan vitamin E, zink dan multivitamin dimbil serentak. Menurut HARVARD School of Public Health, multivitamin ialah “great nutrition insurance policy“.

Mengapa Perlu Mengambil Multivitamin bersama-sama dengan vitamin lain?

Bagi mereka yang mengamalkan diet pemakanan yang sihat, multivitamin mungkin memberikan sedikit manfaat atau langsung tidak memberikan kesan.

Diet yang baik termasuk buah-buahan, sayur-sayuran, bijirin penuh, pakej protein yang baik, dan lemak sihat yang perlu untuk memenuhi keperluan badan supaya mendapat kesihatan yang baik.

Memang betul diet sihat sepatutnya memenuhi keperluan nutrien yang diperlukan badan. Tetapi ramai dikalangan kita tidak mengamalkan pemakanan yang sihat. Oleh sebab itu, multivitamin boleh membantu memenuhi “gap” dan menambah baik kesihatan badan.

“A multivitamin-multimineral supplement can fill inmicronutrient gaps in your diet.”

Pengambilan Vitamin E, Zink dan Multivitamin

Vitamin E

Sebagai antioksidan yang larut lemak, tugas utama vitamin E adalah untuk meneutralkan radikal bebas sebelum ia merosakkan lemak penting di seluruh badan. Vitamin E mengekalkan sistem imun kita dengan melindungi kita daripada patogen seperti bakteria dan virus yang boleh membuat kita sakit.

Vitamin E melindungi lemak yang membina dinding sel dan membentuk lipoprotein yang membawa kolesterol melalui aliran darah.

Lelaki dan wanita dewasa perlu mengambil 15 miligram atau 22.4 IU vitamin E setiap hari.

Zink

Badan memerlukan zink untuk proses metabolisme karbohidrat, protein dan lemak.

Ia juga menyokong sistem imun anda, dan ia adalah penting untuk pengeluaran DNA dan protein. Wanita perlu mengambil 8 mg zink, manakala lelaki perlu mendapat 11 mg setiap hari.

Biasanya dos zink yang disarankan memang rendah, tetapi dengan mengambil multivitamin, serta makan makanan yang sihat, seharusnya dapat memberikan kuantiti zink yang diperlukan oleh tubuh.

Zink dan Vitamin E sememangnya boleh digabungkan kerana kedua-duanya ada fungsi antioksidan. Perlu juga untuk mengetahui gabungan vitamin untuk penyerapan optimum, supaya badan boleh menerima zat dari nutrien yang diambil.

Bolehkah Pengambilan Vitamin E, Zink dan Multivitamin Secara Serentak?

Kebanyakan multivitamin dipasaran sudah mengandungi nutrien zink dan vitamin E, jadi adalah penting untuk memeriksa label untuk melihat berapa banyak setiap nutrien dalam multivitamin yang di ambil.

Ia adalah selamat untuk diambil bersama-sama selagi jumlah dos kedua-dua nutrien tidak melebihi tolerable upper intake. Jangan melebihi daripada 40 mg zink setiap hari, dan hadkan vitamin E untuk 1,000 mg atau 1,500 IU setiap hari.

Sudah tentu, dos yang tinggi daripada makanan tambahan mempunyai potensi untuk menyebabkan kemudaratan.

*Credit : HealthyEating, OfficeofDietarySupplements,

Mengambil suplemen Vitamin E, Zink dan Multivitamin yang mengandungi nutrien kedua-duanya serta nutrien lain yang penting amat baik untuk kesihatan organ reproduksi lelaki dan juga membantu meningkatkan hormon Testosteron untuk kaum lelaki.

Gabungan Vita-E Complex™, Zinc Complex dan Vita-Lea® Iron Formula Shaklee memberikan manfaat kepada kesihatan lelaki

Pengambilan Vitamin E, Zink dan Multivitamin

  1. Zinc Complex ~ meningkatkan bilangan, motiliti dan ciri-ciri fizikal sperma dan mengurangkan masalah mati pucuk, sangat penting bagi proses pembentukan hormon testosteron, bantu kekalkan jumlah air mani, bantu kekalkan paras testosteron yang bersesuaian, serta memberikan tenaga untuk sperma (zinc untuk penghasilan sperma sihat).
  2. Vita-E Complex™ ~ meningkatkan mobiliti sperma, mempunyai khasiat untuk meningkatkan kelelakian & menyuburkan organ reproduksi lelaki.
  3. Vita-Lea® Iron Formula ~ Menggalakkan kecergasan dan kesihatan keseluruhan tubuh, menguatkan tulang dan sistem imun serta melindungi tubuh daripada radikal bebas.

Pengambilan Vitamin E, Zink dan Multivitamin

Kepelbagaian khasiat didalam Vita-Lea® Iron Formula, salah satu suplemen paling seimbang dengan khasiat yang lengkap, dirumus khas untuk membekalkan 28 vitamin dan mineral penting yang diperlukan oleh orang dewasa.

Anda tidak peru risau dengan gabungan tiga jenis ini kerana pengambilannya secara serentak masih lagi didalam lingkungan tolerable upper intake yang dibenarkan. Multivitamin membekalkan zinc 15mg dan vitamin E 60IU. Zinc complex mengandungi 15mg dan Vita-E Complex membekalkan 400IU lengkap dengan mineral selenium dan ekstrak biji anggur.

MV sediakan link paling mudah sekiranya anda berminat nak buat belian secara terus ke laman sesawang shaklee..hanya klik pada imej eSell yea 😉

esell-shaklee-logo-500x351

Follow Noriza Abdul Rahman untuk tips kesihatan dan pelbagai lagi kisah menarik pengguna Shaklee.

Untuk mendaftar keahlian segera (Express Enrollment) sila ke "Join Now' dan nikmati penjimatan harga yang terhebat untuk anda sebagai pengguna Shaklee.

Disclaimer: This website is not intended to replace professional consultation, diagnosis, or treatment by a licensed physician. If you require any medical related advice, contact your physician promptly. Information at mommavogue.com is exclusively of a general reference nature. Do not disregard medical advice or delay treatment as a result of accessing information at this site.

Penafian: Laman web ini tidak bertujuan untuk menggantikan nasihat profesional, diagnosis, atau rawatan oleh pakar perubatan berlesen. Jika anda memerlukan sebarang nasihat berkaitan perubatan, hubungi doktor anda dengan segera. Maklumat di mommavogue.com adalah semata-mata bersifat rujukan umum. Jangan mengabaikan nasihat perubatan atau rawatan kelewatan akibat daripada mengakses maklumat di laman web ini.

Comments

Comments are closed.