Kebanyakan kita tahu bahawa vitamin E adalah penting. Tetapi kebanyakan kita juga tidak dapat nak berikan apa manfaat yang dilakukan oleh vitamin E, atau berapa banyak Vitamin E yang perlu kita ambil.

Apakah Vitamin E?

Vitamin E adalah vitamin penting yang berfungsi sebagai antioksidan dalam badan. Itu bermakna ia membantu melindungi tubuh daripada radikal bebas, yang sering dikaitkan dengan peningkatan risiko penyakit dan penuaan.

Vitamin E juga menyokong aktiviti sistem imun yang sihat dan menggalakkan pengeluaran semula jadi badan sel darah merah.

Sebahagian daripada anggota keluarga itu di panggil tocopherols dan sebahagian lagi di panggil tocotrienols. Vitamin E secara semula jadi wujud dalam lapan bentuk kimia (alpha-, beta-, gamma-, dan delta-tokoferol dan alpha-, beta-, gamma-, dan delta-tocotrienol).

Vitamin E semulajadi berasal dari minyak sayuran, terutamanya minyak kacang soya. Vitamin E sintetik dihasilkan daripada petrokimia.

Cara terbaik untuk membezakan antara kedua-dua jenis vitamin E Asli dan Sintetik ialah melihat label botol:

Asli = d alpha-tocopher o l
sintetik = dl alpha-tocopher y l

NOTA: perbezaan mudah apabila anda tahu apa yang perlu dicari. Apabila mencari sejenis Vitamin E NATURAL, pilih salah satu “d” (bukan “dl”) dan word tocopherol perkataan berakhir dengan “ol” (bukan “yl”).

Apa perlunya Selenium dalam bersama Vitamin E?

Di samping itu, selenium adalah antioksidan yang kuat yang berfungsi secara sinergistik dengan vitamin E.

Antioksidan diperlukan untuk melindungi tubuh daripada serangan radikal bebas yang berterusan, yang merupakan bahan kimia reaktif yang boleh menyebabkan kerosakan sel jika dibiarkan tidak terkawal. Dalam erti kata lain, selenium berfungsi dengan vitamin E dalam mencegah kerosakan radikal bebas terhadap membran sel.

Selenium juga dipercayai berperanan penting dalam meningkatkan fungsi kekebalan dengan menguatkan sifat fagosit yang melawan penyakit, sel darah putih yang membunuh mikro organisma.

Untuk memaksimumkan manfaat selenium, RDA yang disyorkan adalah 55 mcg setiap hari untuk wanita dan 70 mcg setiap hari untuk lelaki.

Apa pula manfaat Ekstrak Biji Anggur? Apa Itu Ekstrak Biji Anggur?

Ekstrak biji anggur adalah bahan yang berasal dari biji anggur. Secara saintifik yang dimiliki oleh genus Vitis , ekstrak biji anggur yang paling banyak dibuat dari Vitis vinifera,

Ekstrak biji anggur dihasilkan dengan mengisar biji-bijian yang terdapat di tengah-tengah anggur dan kemudian menggunakan kaedah penyulingan wap atau kaedah sejuk untuk mengekstrak sebatian tulen benih.

Sebahagian daripada sebatian yang paling penting yang terdapat dalam ekstrak biji anggur adalah tanin, procyanidin oligomer, catechin dan epicatechin, serta vitamin E dan asid linoleik.

Garis panduan memilih suplemen Vitamin E yang terbaik (hasil tulisan Dr Bruce Miller):

  1. vitamin E dari sumber semulajadi (label d-alfa-tocoferol). Jika ada huruf ‘l’ atau ‘dl’ menunjukkan ianya dari sumber kimia atau tiruan.
  2. Cari perkataan mixed tocopherol dalam label. Kalau ada maka memang bagus.
  3. Pilih vitamin E yang disertakan dengan Selenium

Tahukah anda bahawa seorang dewasa perlukan dalam 400IU Vitamin E setiap hari?

Bagaimanakah caranya untuk mendapatkan keperluan Vitamin E sebanyak itu?

Anda perlu ambil lebih kurang 1kg biji gandum, 500ml minyak safflower, 8kg bayam dan 500g badam….wahh banyaknya…tak termakan rasanya tapi anda jangan susah hati atau pening kepala….anda boleh mendapat cukup keperluan Vitamin E setiap hari dengan hanya mengambil sebiji Vitamin E dari Shaklee setiap hari ya…mudah bukan?

Vita-E Complex™ Gabungan Selenium dan Ekstrak Biji Anggur pilihan terbaik kerana ia menepati garis panduan yang ditetapkan!

  • Satu kapsul menyediakan 400IU vitamin E dari sumber semula jadi daripada minyak kacang soya dalam bentuk D-alfa-tokoferol, yang merupakan bentuk aktif biologi vitamin E dan lebih mudah diserap dalam tubuh.
  • 65mcg selenium untuk melengkapi aktiviti vitamin E bagi memberi fungsi optimum.
  • 39.4mg Ekstrak Biji Anggur, mengandungi proantosianidin, sebatian yang mempunyai kandungan antioksidan yang bagus.

Hangat

Mendebarkan

Laku keras!!!

Itulah fenomena yang berlaku sekarang apabila lebih ramai pelanggan mengetahui kebaikan dan keistimewaan produk Shaklee yang diberi nama Vita-E Complex™ ini.

Mengandungi vitamin E semulajadi yang diestrak khas dari sayuran dan dilengkapi vitamin yang lain, Vita E Complex adalah sesuatu yang sangat mengujakan terutamanya kepada pasangan suami isteri hingga digelar VITAMIN CINTA!

 

Follow Noriza Abdul Rahman untuk tips kesihatan dan pelbagai lagi kisah menarik pengguna Shaklee.

Untuk mendaftar keahlian segera (Express Enrollment) sila ke "Join Now' dan nikmati penjimatan harga yang terhebat untuk anda sebagai pengguna Shaklee.

Disclaimer: This website is not intended to replace professional consultation, diagnosis, or treatment by a licensed physician. If you require any medical related advice, contact your physician promptly. Information at mommavogue.com is exclusively of a general reference nature. Do not disregard medical advice or delay treatment as a result of accessing information at this site.

Penafian: Laman web ini tidak bertujuan untuk menggantikan nasihat profesional, diagnosis, atau rawatan oleh pakar perubatan berlesen. Jika anda memerlukan sebarang nasihat berkaitan perubatan, hubungi doktor anda dengan segera. Maklumat di mommavogue.com adalah semata-mata bersifat rujukan umum. Jangan mengabaikan nasihat perubatan atau rawatan kelewatan akibat daripada mengakses maklumat di laman web ini.

Panduan Lengkap Memilih Vitamin E

2 thoughts on “Panduan Lengkap Memilih Vitamin E

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.