07
- April
2015
Posted By : noriza rahman
Nutrisi Sihat untuk Tumbesaran Kanak-kanak

Nutrisi Sihat untuk Tumbesaran Kanak-kanak

Nutrisi Sihat untuk Tumbesaran Kanak-kanak | Makanan berkhasiat penting untuk perkembangan tumbesaran kanak-kanak. Bagaimanapun, lambakan makanan segera dilihat lebih menarik minat mereka berbanding makanan sihat seperti sayur dan buah-buahan. Ini ditambah pula dengan kebanjiran gajet yang ‘mele­nyapkan’ terus aktiviti fizikal kanak-kanak di luar rumah seperti bersukan, selain membataskan komunikasi antara mereka.

Makanan penentu perkembangan fizikal dan mental

Bayangkan otak anak anda seperti laluan di jalan raya. Khasiat nutrisi penting yang anda beri akan memastikan permukaan jalan raya yang licin tanpa lubang dan aktiviti yang anda lakukan untuk merangsang otaknya seperti bermain dan berinteraksi adalah kereta yang bergerak di atas jalan terbabit.

Kurang vitamin dan nutrisi ganggu perkembangan tahap fizikal kanak-kanak

Nutrisi pemakanan penting untuk tumbesaran kanak-kanak yang sihat dan cergas. Apabila makan pasti mengenyangkan. Namun sejauh mana kandungan nutrisi diperlukan tubuh menyumbang proses pembesaran mereka dan kesihatan yang sihat.

Sesetengah kanak-kanak kelihatan sihat dan montel, namun belum tentu mempunyai nutrisi dan vitamin yang diperlukan untuk membesar.

nutrisi sihat untuk tumbesaran kanak-kanak

10 Tanda anak sihat 

#1. Bertambah umur, bertambah berat dan tinggi
#2. Postur tubuh tegap dan otot padat
#3. Rambut berkilau dan kuat
#4. Kulit dan kuku bersih
#5. Wajah seria, mata bening dan bibir segar
#6. Gigi bersih dan gusi merah muda
#7. Nafsu makan baik dan buang air besar secara teratur
#8. Bergerak aktif dan berbicara lancar
#9. Penuh perhatian dan bereaksi aktif
#10. Tidur nyenyak

Apakah tindakan kita sebagai ibubapa?

Kanak-kanak yang sedang membesar memerlukan nutrien penting bagi membantu tumbesaran yang sihat dan cergas. Jom pastikan anak-anak tergolong dalam kumpulan kanak-kanak yang sihat dengan memastikan semua nutrien dipenuhi dalam menu harian mereka.

Pakar pemakanan mencadangkan kanak-kanak mengambil 40mg vitamin C, 400mikrogram vitamin A, 10mg zat besi, 10mg zink dan 50 mikrogram folat setiap hari.

Cadangan Suplemen Nutrisi Sihat untuk Tumbesaran Kanak-kanak

Shaklee menyediakan NUTRISI ASAS dan PENTING untuk memenuhi keperluan dan mengurangkan risiko dan mencegah pelbagai masalah kesihatan. Antaranya ialah Mealshakes, Omegaguard, Chewable Vita C, Lecithin & Vitalea for Children.

nutrisi sihat untuk tumbesaran kanak-kanak

Alhamdulillah anak-anak MV pun amalkan nutrisi suplemen yang terbaik ini, tidak mudah sakit, lebih fokus dan bijak.

nutrisi sihat untuk tumbesaran kanak-kanak

Jika anda ingin membuat belian terus, sila klik imej dibawah yea  😉

Order Shaklee

Malas beli online, Mahu beli terus dari MV? Hubungi kami terus!

Follow Noriza Abdul Rahman untuk tips kesihatan dan pelbagai lagi kisah menarik pengguna Shaklee.

Untuk mendaftar keahlian segera (Express Enrollment) sila ke "Join Now' dan nikmati penjimatan harga yang terhebat untuk anda sebagai pengguna Shaklee.

Disclaimer: This website is not intended to replace professional consultation, diagnosis, or treatment by a licensed physician. If you require any medical related advice, contact your physician promptly. Information at mommavogue.com is exclusively of a general reference nature. Do not disregard medical advice or delay treatment as a result of accessing information at this site.

Penafian: Laman web ini tidak bertujuan untuk menggantikan nasihat profesional, diagnosis, atau rawatan oleh pakar perubatan berlesen. Jika anda memerlukan sebarang nasihat berkaitan perubatan, hubungi doktor anda dengan segera. Maklumat di mommavogue.com adalah semata-mata bersifat rujukan umum. Jangan mengabaikan nasihat perubatan atau rawatan kelewatan akibat daripada mengakses maklumat di laman web ini.

Comments

Comments are closed.