Meningkatkan Tahap Hemoglobin Secara Semulajadi

By | August 18, 2015
If Benefit To You Please share...Share on Tumblr0Tweet about this on TwitterShare on Google+4Share on Facebook8

Meningkatkan Tahap Hemoglobin Secara Semulajadi

Meningkatkan Tahap Hemoglobin Secara Semulajadi

Meningkatkan Tahap Hemoglobin Secara Semulajadi | Kita hanya tahu sebut sel darah merah saja kan? tetapi kita kurang nakk ambil tahu apa ada dalam sel darah merah dan fungsinya kepada badan kita. Hemoglobin adalah sejenis protein yang terdapat di dalam darah badan kita, yang mengangkut oksigen ke tisu-tisu dalam badan kita. Ia penting untuk badan kita kerana ia menjalankan fungsi yang sangat penting. Tisu-tisu dalam badan kita memerlukan oksigen untuk hidup.

Meningkatkan Tahap Hemoglobin Secara Semulajadi

Seringkali mereka yang mempunyai hemoglobin yang rendah dikaitkan dengan anemia. Masalah kesihatan seperti kegagalan buah pinggang, kehilangan darah, kanser, kecacatan sum-sum tulang dan penggunaan ubat tertentu juga menurunkan paras hemoglobin.

Tahap hemoglobin normal dalam darah dikira gm/dl. Bacaan untuk lelaki dan perempuan adalah berbeza.

  • 14-18g/dl – lelaki
  • 12-16g/dl – wanita

Terdapat banyak cara untuk meningkatkan tahap hemoglobin dalam darah kita. Diet yang kaya dengan zat besi adalah salah satu cara terbaik untuk memastikan paras hemoglobin yang baik.

Meningkatkan Tahap Hemoglobin Secara Semulajadi

Menurut kajian, kekurangan zat besi dalam badan kita adalah sebab terbesar untuk tahap rendah yang hemoglobin. Meningkatkan pengambilan makanan zat besi. Sumber daging, boleh didapati dalam hati lembu, daging lembu, daging ayam, ayam belanda, ikan, tiram dan kerang. Untuk sumber bukan daging, kita mempunyai bayam, sayur-sayuran berdaun hijau, kentang dengan kulit, roti bijirin yang diperkaya dengan zat besi, kacang dan buah-buahan kering seperti prun dan kismis.

Meningkatkan Tahap Hemoglobin Secara Semulajadi

Untuk meningkatkan paras zat besi, pengambilan makanan yang kaya dengan vitamin C boleh membantu tubuh badan menyerap zat besi. Sumber yang sangat baik dari vitamin C adalah jeruk buah-buahan seperti oren, nanas dan grapefruits. Sayur-sayuran seperti tomato, kubis, kentang dan bayam juga mempunyai vitamin C.

Amalan gaya hidup yang sihat seperti tidur yang berkualiti dan minum air yang mencukupi, tidak merokok dan menghadkan pengambilan alkohol juga mempengaruhi paras hemoglobin.

Apakah Vitamin Shaklee yang Meningkatkan Tahap Hemoglobin Secara Semulajadi?

Terdapat pengambilan suplemen tertentu yang membantu meningkatkan tahap hemoglobin dalam darah kita. Suplemen ini termasuk zat besi, vitamin B6, vitamin B12, vitamin C, dan asid folik.

Shaklee memang ada suplemen yang membantu meningkatkan paras hemoglobin dalam sel darah merah iaitu vita-lea dan B-complex.

Meningkatkan Tahap Hemoglobin Secara Semulajadi

MV dulu masa pregnancy sulung mesti bacaan HB low. Confirm kena dengar bebelan misi sebab bila Hb di bawah 11.0 risiko sangat tinggi kepada ibu dan bayi.

Memang MV risau sangat, puas dah makan kerang sampai nak termuntah pun ada. Makan bayam sayur kegemaran popeye pun tiada beza juga. Tiap hari kena la makan ikan tongkol goreng, punya la nak naikkan HB kan!.  😎

Namun semasa pregnant anak kedua dan berkenalan dengan 3 suplemen ni, bacaan HB MV memang tiap kali check-up cantik ja. Kiranya dalam lingkungan no 11.0 tu la..hihi

Mesti anda cakap..” jual shaklee pun Hb tak cantik juga ka?”. Yup, Hb MV memang tak cantik sebab kuantitinya tak cukup untuk bekalkan darah kepada bayi dalam kandungan. Bila dah buat eksperimen ke badan sendiri baru tahu macammana nak makan 3 serangkai ni dengan betul.

MV percaya ujian ni didatangkan kepada MV sebab nak membantu anda yang mempunyai masalah yang sama macam MV. Jika anda ibu hamil yang memang mempunyai masalah Hb low,jangan malu dan segan nak contact MV.

Apa kata lihat testimoni pengguna pula…

Testimoni Puan HanizahBacaan Hb saya pada mingu ke-25 dan minggu ke-28. HB 12.3 adalah ideal bagi ibu hamil tetapi Hb 10.8 ditandai dengan pen merah menunjukkan kandungan Hb menurun ke paras rendah.”

Meningkatkan Tahap Hemoglobin Secara Semulajadi

Testimoni Puan Yaya “..masa kandungan saya 4 bln, HB saya drop dr 14.00 turun 9.93 & nurse sahkan sy mghidap MILD ANEMIA.Paut bdn saya letih yg amat…utk naikkan HB, saya consume Vitalea,Bcomp,Oste,Vit C,OmegagGuard, ESP. Alhamdulillah 2 minggu kemudian saya check HB saya hr ni naik 11.3!..”

Meningkatkan Tahap Hemoglobin Secara Semulajadi

MV sediakan link paling mudah sekiranya anda berminat nak buat belian secara terus ke laman sesawang shaklee..hanya klik pada imej eSell yea 😉

Belian terus ke laman Shaklee

Follow Noriza Abdul Rahman untuk tips kesihatan dan pelbagai lagi kisah menarik pengguna Shaklee.

Untuk mendaftar keahlian segera (Express Enrollment) sila ke "Join Now' dan nikmati penjimatan harga yang terhebat untuk anda sebagai pengguna Shaklee.

Disclaimer: This website is not intended to replace professional consultation, diagnosis, or treatment by a licensed physician. If you require any medical related advice, contact your physician promptly. Information at mommavogue.com is exclusively of a general reference nature. Do not disregard medical advice or delay treatment as a result of accessing information at this site.

Penafian: Laman web ini tidak bertujuan untuk menggantikan nasihat profesional, diagnosis, atau rawatan oleh pakar perubatan berlesen. Jika anda memerlukan sebarang nasihat berkaitan perubatan, hubungi doktor anda dengan segera. Maklumat di mommavogue.com adalah semata-mata bersifat rujukan umum. Jangan mengabaikan nasihat perubatan atau rawatan kelewatan akibat daripada mengakses maklumat di laman web ini.

7 thoughts on “Meningkatkan Tahap Hemoglobin Secara Semulajadi

Comments are closed.