Vitamin C Sesuai Untuk Melawan Jangkitan Resdung

Vitamin C Sesuai Untuk Melawan Jangkitan Resdung | Pernah tak batuk, kerap bersin, tidak bermaya dan tidak sedap badan? Hidung pula rasa berair dan tersumbat? Kadang-kadang bangun pagi diiringi dengan sakit kepala dan rasa berat pada bahagian muka kan?

Kalau anda pernah rasa semua diatas, maka anda tergolong di dalam kategori penghidap sinus. Di kalangan masyarakat kita, ia lebih popular sebagai resdung dan sangat biasa terjadi.

Vitamin C Sesuai Untuk Melawan Jangkitan Resdung

Sinusitis atau jangkitan sinus adalah radang sinus dan saluran hidung. Ianya berlaku apabila selaput rongga sinus mendapat radang dan bengkak disebabkan oleh lendir yang berlebihan. Sinusitis kebanyakannya disebabkan oleh kulat, bakteria dan virus jangkitan yang menyebabkan keradangan. Sakit kepala, sakit di bahagian muka, batuk, hidung dan saliran tersumbat, sakit tekak dan demam adalah tanda-tanda resdung.

Rawatan resdung

Antibiotik dan ubat-ubatan antikulat adalah preskripsi yang sama untuk pesakit yang didiagnosis dengan resdung. Vitamin C, terutama dalam bentuk semula jadi, adalah satu lagi suplemen tambahan digunakan secara meluas untuk melawan jangkitan sinus.

Kenapa Vitamin C Sesuai Untuk Melawan Jangkitan Sinus?

Vitamin C Sesuai Untuk Melawan Jangkitan Resdung

Vitamin C adalah antioksidan yang sangat baik yang meningkatkan fungsi imun dan melindungi badan daripada virus. Ia juga menyingkirkan radikal bebas dan patogen yang cenderung untuk melemahkan sel-sel.

Vitamin C bertindak sebagai antihistamin dan mengurangkan tahap histamin yang dihasilkan di dalam badan. Histamin merupakan bahan kimia semulajadi yang dikeluarkan oleh badan untuk mempertahankan serangan alergen.

Vitamin C boleh mengurangkan keradangan dan bengkak pada rongga hidung dan juga boleh membawa kelegaan sakit di bahagian muka dan sakit kepala. Pengambilan vitamin C dengan bioflavonoid boleh membantu untuk mengecilkan bengkak membran sinus dan mempercepatkan proses penyembuhan.

Vitamin C boleh memerangi resdung paling kronik dengan menghasilkan interferon antibodi. Ini meterai sel-sel daripada menyerang patogen dan meningkatkan sistem imun. Vitamin C adalah decongestant semulajadi dan membantu mengeringkan rongga hidung radang, sinus paranasal dan poket udara di atas dan di bawah mata.

Credit : findhomeremedy, newportnaturalhealth & livestrong

Dalam family MV, memang familiar sangat resdung ni. Adik beradik semua ada resdung termasuklah MV sendiri. Kalau tenyeh-tenyeh hidung sebab gatal, siap ada bau lagi dalam hidung. Pernah jugalah pergi berubat kampung dulu tapi tiada nampak perubahan ketara.

Alhamdulillah sejak mengamalkan B-Complex, Sustained Release Vita-C Plus™, Alfalfa Complex dan Garlic Complex pada Februari 2013 hingga kini, resdung semakin melarikan diri dari MV  😀

Jom kita tengok testimoni pengguna lain pula.

Sy guna set resdung Shaklee vitamin C, Bcomplex dan alfalfa complex..selepas 10 tahun br rasa mcm boleh bernafas dgn segar dan lancar..alhamdulillah sangat kannn…”

Vitamin C Sesuai Untuk Melawan Jangkitan Resdung

Bulan ni paling sesuai la kalau nak mencuba Set Resdung Shaklee sebab boleh JIMAT harga vita-C plus. Ada promosi Buy 2 Get 5% Off untuk belian Vita-C ni.  😎

Vitamin C Sesuai Untuk Melawan Jangkitan resdung

MV sediakan link paling mudah sekiranya anda berminat nak buat belian secara terus ke laman sesawang shaklee..hanya klik pada imej eSell yea 😉

esell-shaklee-logo-500x351

Follow Noriza Abdul Rahman untuk tips kesihatan dan pelbagai lagi kisah menarik pengguna Shaklee.

Untuk mendaftar keahlian segera (Express Enrollment) sila ke "Join Now' dan nikmati penjimatan harga yang terhebat untuk anda sebagai pengguna Shaklee.

Disclaimer: This website is not intended to replace professional consultation, diagnosis, or treatment by a licensed physician. If you require any medical related advice, contact your physician promptly. Information at mommavogue.com is exclusively of a general reference nature. Do not disregard medical advice or delay treatment as a result of accessing information at this site.

Penafian: Laman web ini tidak bertujuan untuk menggantikan nasihat profesional, diagnosis, atau rawatan oleh pakar perubatan berlesen. Jika anda memerlukan sebarang nasihat berkaitan perubatan, hubungi doktor anda dengan segera. Maklumat di mommavogue.com adalah semata-mata bersifat rujukan umum. Jangan mengabaikan nasihat perubatan atau rawatan kelewatan akibat daripada mengakses maklumat di laman web ini.

Mengapa Vitamin C Sesuai Untuk Melawan Jangkitan Resdung?

18 thoughts on “Mengapa Vitamin C Sesuai Untuk Melawan Jangkitan Resdung?

Comments are closed.