Manfaat Vitamin B7 Biotin untuk Mengekalkan Kesihatan Rambut, Kuku dan kulit

By | November 6, 2015
If Benefit To You Please share...Share on Tumblr0Tweet about this on TwitterShare on Google+4Share on Facebook9

Manfaat Vitamin B7 Biotin

Manfaat Vitamin B7 Biotin | Biotin, atau Vitamin B7, adalah vitamin larut air yang juga dikenali sebagai “vitamin H”, Biotin adalah salah satu vitamin B complex yang membantu badan menukarkan makanan kepada tenaga.

Secara khususnya, manfaat vitamin B7 biotin adalah untuk membantu menjaga rambut, kulit, kuku, mata, hati dan sistem saraf. Biotin juga merupakan nutrien penting semasa mengandung, kerana ia adalah penting untuk pertumbuhan embrio.

Vitamin B7 Biotin biasanya ditambah ke dalam produk rambut dan kecantikan kulit. Krim yang mengandungi vitamin B boleh menjadikan kulit sihat berseri-seri hampir serta-merta dan dalam masa yang sama menghidratkan sel-sel di samping meningkatkan tona kulit secara keseluruhan

Sumber semula jadi Biotin

Biotin boleh didapati dari sumber makanan, termasuk:

  • kuning telur
  • organ dalaman seperti hati
  • kacang, seperti badam, kacang tanah, pecans, dan walnut
  • mentega kacang
  • kacang soya dan kekacang lain
  • biji-bijian dan bijirin
  • pisang
  • cendawan

Manfaat Vitamin B7 Biotin untuk Mengekalkan rambut yang sihat, mencantikkan kulit dan kuku

Manfaat Vitamin B7 Biotin

Vitamin B7 diperlukan untuk mengekalkan kulit yang sihat, rambut dan kuku – jadi apabila seseorang mengalami kekurangan vitamin B7, gejala boleh ditunjukkan dalam bentuk rambut menipis, membelah dan rapuh, atau kulit kering dan mengeras.

Manfaat Vitamin B7 Biotin

Vitamin B kompleks adalah penting bagi mengawal selia metabolisme dan mengekalkan sistem saraf pusat. Menurut University of Maryland Medical Center, manfaat biotin (Vitamin B7) juga penting untuk kesihatan kulit, kuku dan rambut yang sihat.

Manfaat Vitamin B7 Biotin

Vitamin H adalah berguna untuk mengekalkan kelembapan kulit. Biotin juga membantu dalam proses pembaharuan kulit apabila bergabung dengan vitamin B yang lain.

Credit : DrAxe, Healthline

Apakah Keistimewaan Dan Perbezaan B Complex Shaklee Dengan Vitamin B Biasa?

Manfaat Vitamin B7 Biotin

  • Mengandungi kesemua 8 vitamin iaitu B1, B2, B3, B5, B6, B12, Asid Folik dan Biotin sebagaimana yang dinyatakan dalam RDA (kesemuanya perlu diambil pada masa yang sama).
  • B1, B2, B3, B6, biotin dan asid pantotenik membantu badan menukarkan protein, lemak dan karbohidrat kepada tenaga.

BERKAITAN : Ketahui Kepentingan Komponen B Complex

Mari kita lihat pula respon pengguna yang mengamalkan B Complex yang ada di dalam Set Kecantikan Shaklee ini.

Manfaat Vitamin B7 Biotin

“Banyak produk saya dah pakai, tak perlu kot mention disini, memang habis duit tiapbulan beli produk untuk rawat muka. Bulan 12 memang teruk sangat2, saya pergi hospital HSNZ untuk ambik darah. Doktor beritahu semua ok ja, dan minta saya untuk ambik vitamin yang boleh menambahkan zat, tambah pula saya kelihatanpucat time tu..

Pada hujung bulan 11, kawan kenalkan ESP, mulanya memang tak nak ambik tetapi bila diselidiki ttg shaklee ni, saya percaya kerana lebih 50 tahun sebenarnya syarikat ini bertahan.

Bulan 1 tahun 2014, ayah saya bawa pergi jumpa doktor pakar kulit dan beliau juga menasihati mengambil suplement/vitamin yang baik untuk puihkan kulit.

Setelah rawatan tersebut, saya teruskan dengan vitamin shaklee yang lain seperti Bcomplex + vit c+ vit e. Alhamdulillah Allah telah membantu saya keluar daripada ujian penyakit walaupun tidak serius seperti penyakit lain tetapi saya sudah berkeyakinan. Vitamin Shakleehanya usaha Allah jua yang menyembuhkan.”

Semua peringkat umur boleh mengambil B Complex ini, MV sendiri pun sudah merasai kehebatannya. Jadi mommies, adik-adik manis, jejaka tampan, kalau anda rasa mahu kulit cantik sekata dan bebas kusam, bolehlah mencuba ya. Paling best dapatkan terus Set Kecantikan lengkap. Setiap vitamin ini mempunyai khasiatnya yang tersendiri dan mampu ‘menutupi’ kekurangan zat-zat didalam badan kita.

MV sediakan link paling mudah sekiranya anda berminat nak buat belian secara terus ke laman sesawang shaklee..hanya klik pada imej eSell yea 😉

esell-shaklee-logo-500x351

6 thoughts on “Manfaat Vitamin B7 Biotin untuk Mengekalkan Kesihatan Rambut, Kuku dan kulit

Comments are closed.