12
- February
2015
Posted By : noriza rahman
Comments Off on Manfaat Stevia dan Xylitol Kepada Kesihatan
Manfaat Stevia dan Xylitol Kepada Kesihatan

Manfaat Stevia dan xylitol kepada kesihatan | Amat sukar untuk berhenti dari minum TANPA gula halus kan?. Tetapi memandangkan gula ini sangat berbahaya, pastinya berbaloi jika kita berlaih kepada pemanis semulajadi pula. Terdapat beberapa pemanis ditemui dalam alam semula jadi yang sebenarnya baik untuk kesihatan. Pemanis ini rendah kalori, rendah fruktosa dan rasanya juga manis.

Pemanis Asli Stevia dan Xylitol Adakah Baik Untuk Kesihatan

Apakah Stevia?

manfaat stevia dan xylitol kepada kesihatan

Stevia adalah tumbuhan berdaun hijau yang berasal dari Amerika Selatan. Ia adalah pemanis yang TIADA kalori.

Stevia Membantu Mengawal Tahap Gula Darah Dan Insulin

Ekstrak dari daun stevia telah digunakan berabad lamanya sebagai herba ubatan dalam rawatan tradisional kencing manis di Amerika Selatan. Berbanding dengan gula, penggunaan stevia sebelum makan mengakibatkan paras insulin dan glukosa jauh lebih rendah.

Stevia bukan sahaja pengganti gula selamat, tetapi satu sansitizer yang boleh membantu mengekalkan paras normal gula dan insulin dalam pesakit kencing manis.

Kajian menunjukkan bahawa Stevia Boleh Turunkan Tekanan Darah

Kajian telah menunjukkan bahawa mengambil stevioside (satu sebatian manis stevia) sebagai suplemen boleh mengurangkan tekanan darah.

Dalam kajian ini, pesakit mengambil 500 mg stevioside atau plasebo (pil dummy), 3 kali sehari.

Ini adalah hasil selepas dua tahun kumpulan itu mengambil stevioside:

  • Tekanan darah sistolik : dari 150-140 mmHg.
  • Tekanan darah diastolik : dari 95 ke 89 mmHg.

Apa itu Xylitol? 

manfaat stevia dan xylitol kepada kesihatan

Menurut Authority Nutrition, Xylitol dikelaskan sebagai gula alkohol kerana struktur kimianya sebahagian menyerupai gula dan sebahagian lagi menyerupai alkohol. Ia sebenarnya adalah karbohidrat yang bentuk dan rasa manisnya seperti gula. Ia mengandungi 2.4 kalori/gram.

Bagaimana Xylitol Melindungi Gigi

manfaat stevia dan xylitol kepada kesihatan

Oral answers menerangkan xylitol melindungi gigi dengan menghalang glikolisis dalam bakteria yang hidup dalam mulut. Bakteria dalam mulut anda memecahkan gula ke dalam bentuk asid yang merosakkan gigi. Ia juga menjadikan bakteria polisakarida di dalam mulut tidak boleh melekat pada gigi dengan mudah.

Pernahkah anda cuba stevia dan xylitol sebagai pengganti gula?

Kalau belum anda patut mencuba Vita-lea for children Shaklee. Ianya boleh dikunyah, dan menariknya ia menggunakan pemanis yang semulajadi, iaitu Xylitol, so ia tidak mengundang kaviti dan selamat untuk kesihatan gigi.

manfaat stevia dan xylitol kepada kesihatan

Vita-lea for Children memang berbeza dengan kebanyakan vitamin yang terdapat di pasaran. Mutivitamin kanak-kanak ni tidak mengandungi pewarna, pengawet, dan pemanis tiruan. Rasa semulajadi anggur yang sedap, semestinya disukai oleh kanak-kanak. Yang paling penting, ianya 100% SEMULAJADI dan GLUTEN FREE! Anak-anak anda pasti sukakannya seperti anak-anak kami jua!

manfaat stevia dan xylitol kepada kesihatan

Rebut peluang mendapatkan Vita-Lea For Children dengan harga yang lebih ekonomi, kerana bulan Februari sedang menawarkan promosi BUY 3 Free 1 untuk produk ini.

esell-shaklee-logo-500x351

Follow Noriza Abdul Rahman untuk tips kesihatan dan pelbagai lagi kisah menarik pengguna Shaklee.

Untuk mendaftar keahlian segera (Express Enrollment) sila ke "Join Now' dan nikmati penjimatan harga yang terhebat untuk anda sebagai pengguna Shaklee.

Disclaimer: This website is not intended to replace professional consultation, diagnosis, or treatment by a licensed physician. If you require any medical related advice, contact your physician promptly. Information at mommavogue.com is exclusively of a general reference nature. Do not disregard medical advice or delay treatment as a result of accessing information at this site.

Penafian: Laman web ini tidak bertujuan untuk menggantikan nasihat profesional, diagnosis, atau rawatan oleh pakar perubatan berlesen. Jika anda memerlukan sebarang nasihat berkaitan perubatan, hubungi doktor anda dengan segera. Maklumat di mommavogue.com adalah semata-mata bersifat rujukan umum. Jangan mengabaikan nasihat perubatan atau rawatan kelewatan akibat daripada mengakses maklumat di laman web ini.