Manfaat Lutein Untuk Penglihatan Mata yang Sihat

By | October 3, 2015
If Benefit To You Please share...Share on Tumblr0Tweet about this on TwitterShare on Google+4Share on Facebook9

Manfaat Lutein Untuk Penglihatan Mata

Manfaat Lutein Untuk Penglihatan Mata | Anda ada masalah rabun yang teruk? Ibubapa ada masalah katarak?Ini tandanya anda memang perlukan nutrien untuk penglihatan mata yang baik. Nutrisi mata yang sangat penting yang dapat mengurangi risiko untuk macular degeneration dan katarak ialah Lutein. Lutein, yang digelar “the eye vitamin” adalah sejenis antioksidan karotenoid yang paling terkenal untuk melindungi kesihatan mata.

Lutein kaya dengan anti-radang dan membantu melindungi mata daripada tekanan oksidatif.

Badan manusia tidak dapat mensintesis lutein dengan sendiri. Oleh yang demikian, kita mesti mendapatkan nutrien penting ini daripada diet harian.

Antioksidan lutein berupaya untuk melawan kerosakan radikal bebas yang disebabkan oleh cahaya biru atau pendedahan matahari, pola makan yang buruk dan faktor-faktor lain yang meningkatkan risiko yang berkaitan dengan usia kehilangan penglihatan atau gangguan seperti AMD dan katarak. Dalam proses itu, antioksidan seperti lutein melindungi sel-sel sihat dan menghentikan pertumbuhan sel-sel malignan.

Manfaat Lutein Untuk Penglihatan Mata Melindungi Gangguan Terhadap Mata 

manfaat lutein untuk penglihatan mata

Lutein dianggap sebagai rawatan semulajadi untuk macular degeneration (AMD), yang dianggap sebagai punca utama kebutaan di kalangan orang dewasa. Lutein melindungi mata dengan menapis peratusan daripada merosakkan short-wavelength UV light yang memberi kesan negatif kepada bahagian-bahagian yang halus di mata seperti retina (makula). Selain untuk melindungi makula, lutein juga dapat mengurangi risiko katarak.

Lain-lain faedah lutein untuk kesihatan mata termasuk membantu mengurangkan keletihan mata, silau dan kepekaan cahaya, membantu untuk mengekalkan kanta dan retina pada kepadatan yang sesuai, mengukuhkan tisu mata, dan membantu penglihatan menjadi lebih baik.

Sumber Makanan yang Kaya dengan Manfaat Lutein Untuk Penglihatan Mata

Menurut American Macular Degeneration Foundation, makanan berikut adalah sumber semula jadi Lutein yang terbaik.

 1. Kale
 2. Turnip Greens
 3. Collard Greens
 4. Bayam
 5. Brokoli
 6. Brussels sprouts
 7. Jagung
 8. Kacang Hijau
 9. Telur
 10. Oren
 11. Betik

Berapa Banyak Lutein yang diperlukan?

Dos lutein yang disyorkan untuk mencegah kerosakan oksidatif dan mengurangkan gejala mata adalah antara 6 miligram dan 30 miligram setiap hari untuk orang dewasa.

Suplemen lutein disyorkan diambil bersama-sama dengan makanan kerana ia adalah nutrien larut lemak dan diserap lebih baik apabila dimakan dengan makanan omega-3.

Credit : American Macular Degenration Foundation dan draxe

CarotoMax® untuk Mata yang Terang

Manfaat Lutein Untuk Penglihatan Mata

Bagi mereka yang sukar nak makan buah-buahan dan sayuran tetapi pada masa yang sama ingin mengekalkan kesihatan mata, makanan tambahan carotomax adalah pilihan yang TEPAT!

CarotoMax® merupakan campuran luarbiasa yang menggabungkan alfa-karotena, astaxanthin, beta-karotena, likopena, lutein dan zeaxanthin yang memberikan faedah karotenoid yang legkap.

BERKAITAN : Keistimewaan Astaxathin & Lutein dan zeaxanthin adalah zat makanan untuk mata

Beta karotena seumpama 102 biji pisang, astaxanthin umpama sepotong salmon, likopena umpama 714 biji buah aprikot,lutein dan zeaxanthin ibarat 285 biji uah limau dan alfa-karotena seumpama 89 biji buah rasberi.

Ini adalah testimoni untuk masalah penglihatan mata

Manfaat Lutein Untuk Penglihatan Mata

Manfaat Lutein Untuk Penglihatan Mata

Anda juga ada mengalami masalah penglihatan? Cubalah CarotoMax® sekarang!

MV sediakan link paling mudah sekiranya anda berminat nak buat belian secara terus ke laman sesawang shaklee..hanya klik pada imej eSell yea 😉

esell-shaklee-logo-500x351

 

Untuk order produk Shaklee, daftar keahlian, atau peluang jana pendapatan dengan Shaklee, hubungi mommavogue@gmail.com atau SMS/WA/Telegram ke 0122050258 / 0123950258

Masukkan ID MV sebagai penaja : 882633 jika anda ingin mendaftar keahlian secara ekspres (Express Enrollment) "Join Now" di www.shaklee.com.my.

place-your-order

Kami ialah Pengedar Sah Shaklee Bandar Baru Bangi. Cash On Delivery area Bandar Baru Bangi, Kajang, Semenyih dan Putrajaya.

Penghantaran produk Shaklee ke seluruh Malaysia termasuk Sabah & Sarawak (Gdex/CityLink/Poslaju)

*DISCLAIMER

These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

19 thoughts on “Manfaat Lutein Untuk Penglihatan Mata yang Sihat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.