03
- October
2015
Posted By : noriza rahman
Manfaat Lutein Untuk Penglihatan Mata yang Sihat

Manfaat Lutein Untuk Penglihatan Mata

Manfaat Lutein Untuk Penglihatan Mata | Anda ada masalah rabun yang teruk? Ibubapa ada masalah katarak?Ini tandanya anda memang perlukan nutrien untuk penglihatan mata yang baik. Nutrisi mata yang sangat penting yang dapat mengurangi risiko untuk macular degeneration dan katarak ialah Lutein. Lutein, yang digelar “the eye vitamin” adalah sejenis antioksidan karotenoid yang paling terkenal untuk melindungi kesihatan mata.

Lutein kaya dengan anti-radang dan membantu melindungi mata daripada tekanan oksidatif.

Badan manusia tidak dapat mensintesis lutein dengan sendiri. Oleh yang demikian, kita mesti mendapatkan nutrien penting ini daripada diet harian.

Antioksidan lutein berupaya untuk melawan kerosakan radikal bebas yang disebabkan oleh cahaya biru atau pendedahan matahari, pola makan yang buruk dan faktor-faktor lain yang meningkatkan risiko yang berkaitan dengan usia kehilangan penglihatan atau gangguan seperti AMD dan katarak. Dalam proses itu, antioksidan seperti lutein melindungi sel-sel sihat dan menghentikan pertumbuhan sel-sel malignan.

Manfaat Lutein Untuk Penglihatan Mata Melindungi Gangguan Terhadap Mata 

manfaat lutein untuk penglihatan mata

Lutein dianggap sebagai rawatan semulajadi untuk macular degeneration (AMD), yang dianggap sebagai punca utama kebutaan di kalangan orang dewasa. Lutein melindungi mata dengan menapis peratusan daripada merosakkan short-wavelength UV light yang memberi kesan negatif kepada bahagian-bahagian yang halus di mata seperti retina (makula). Selain untuk melindungi makula, lutein juga dapat mengurangi risiko katarak.

Lain-lain faedah lutein untuk kesihatan mata termasuk membantu mengurangkan keletihan mata, silau dan kepekaan cahaya, membantu untuk mengekalkan kanta dan retina pada kepadatan yang sesuai, mengukuhkan tisu mata, dan membantu penglihatan menjadi lebih baik.

Sumber Makanan yang Kaya dengan Manfaat Lutein Untuk Penglihatan Mata

Menurut American Macular Degeneration Foundation, makanan berikut adalah sumber semula jadi Lutein yang terbaik.

 1. Kale
 2. Turnip Greens
 3. Collard Greens
 4. Bayam
 5. Brokoli
 6. Brussels sprouts
 7. Jagung
 8. Kacang Hijau
 9. Telur
 10. Oren
 11. Betik

Berapa Banyak Lutein yang diperlukan?

Dos lutein yang disyorkan untuk mencegah kerosakan oksidatif dan mengurangkan gejala mata adalah antara 6 miligram dan 30 miligram setiap hari untuk orang dewasa.

Suplemen lutein disyorkan diambil bersama-sama dengan makanan kerana ia adalah nutrien larut lemak dan diserap lebih baik apabila dimakan dengan makanan omega-3.

Credit : American Macular Degenration Foundation dan draxe

CarotoMax® untuk Mata yang Terang

Manfaat Lutein Untuk Penglihatan Mata

Bagi mereka yang sukar nak makan buah-buahan dan sayuran tetapi pada masa yang sama ingin mengekalkan kesihatan mata, makanan tambahan carotomax adalah pilihan yang TEPAT!

CarotoMax® merupakan campuran luarbiasa yang menggabungkan alfa-karotena, astaxanthin, beta-karotena, likopena, lutein dan zeaxanthin yang memberikan faedah karotenoid yang legkap.

BERKAITAN : Keistimewaan Astaxathin & Lutein dan zeaxanthin adalah zat makanan untuk mata

Beta karotena seumpama 102 biji pisang, astaxanthin umpama sepotong salmon, likopena umpama 714 biji buah aprikot,lutein dan zeaxanthin ibarat 285 biji uah limau dan alfa-karotena seumpama 89 biji buah rasberi.

Ini adalah testimoni untuk masalah penglihatan mata

Manfaat Lutein Untuk Penglihatan Mata

Manfaat Lutein Untuk Penglihatan Mata

Anda juga ada mengalami masalah penglihatan? Cubalah CarotoMax® sekarang!

MV sediakan link paling mudah sekiranya anda berminat nak buat belian secara terus ke laman sesawang shaklee..hanya klik pada imej eSell yea 😉

esell-shaklee-logo-500x351

Follow Noriza Abdul Rahman untuk tips kesihatan dan pelbagai lagi kisah menarik pengguna Shaklee.

Untuk mendaftar keahlian segera (Express Enrollment) sila ke "Join Now' dan nikmati penjimatan harga yang terhebat untuk anda sebagai pengguna Shaklee.

Disclaimer: This website is not intended to replace professional consultation, diagnosis, or treatment by a licensed physician. If you require any medical related advice, contact your physician promptly. Information at mommavogue.com is exclusively of a general reference nature. Do not disregard medical advice or delay treatment as a result of accessing information at this site.

Penafian: Laman web ini tidak bertujuan untuk menggantikan nasihat profesional, diagnosis, atau rawatan oleh pakar perubatan berlesen. Jika anda memerlukan sebarang nasihat berkaitan perubatan, hubungi doktor anda dengan segera. Maklumat di mommavogue.com adalah semata-mata bersifat rujukan umum. Jangan mengabaikan nasihat perubatan atau rawatan kelewatan akibat daripada mengakses maklumat di laman web ini.

Comments

Comments are closed.