10
- February
2015
Posted By : noriza rahman
Manfaat Kunyit untuk Kulit dan Psoriasis

Manfaat kunyit untuk Kulit dan Psoriasis

Manfaat kunyit untuk kulit dan psoriasis | Psoriasis adalah masaah penggantian kulit yang berlaku terlalu cepat. Ini menyebabkan kulit matang dan mati dengan cepat. Akibatnya, sel kulit akan berkumpul, bertimbun, keras, kering dan mengelupas menyebabkan ia nampak seperti bersisik.

Hari ini MV ingin bercakap tentang manfaat kunyit untuk kulit dan psoriasis. Kunyit adalah rempah yang menakjubkan dan telah digunakan dalam masakan dan perubatan Ayurveda selama berabad-abad untuk merawat pelbagai masalah kesihatan.

Manfaat Kunyit untuk Kulit dan Psoriasis

Apakah ciri-ciri menakjubkan didalam kunyit?

Rahsia kunyit yang luar biasa ialah bahan aktif cucurmin yang mempunyai kuasa antioksidan dan antiradang yang sangat kuat. Walaupun banyak kajian perlu dilakukan, namun ada kajian telah membuktikan bahawa cucurmin mampu menghalang enzim Ph-k (Phosphorylase kinase) yang menjadikan pertumbuhan sel kulit terlalu aktif berkait dengan psoriasis.

Bukti saintifik

Manfaat Kunyit untuk Kulit dan Psoriasis

Banyak kajian dijalankan telah memberi tumpuan kepada manfaat kunyit untuk melawan jangkitan, mengurangkan keradangan, dan merawat beberapa jenis kanser, masalah pencernaan dan hati .

Terdapat beberapa kajian di luar sana yang menyokong dakwaan bahawa curcumin adalah hebat untuk psoriasis:

In this study, patients with at least 6% psoriasis coverage were given three 500 mg pills of curcumin three times a day. At the end of four months, two patients saw excellent improvements of over 80%. 

In another clinical trial, this time conducted by the University of California, curcumin was put up against calcipotriol, which many of you might know as the branded cream Dovonex. Patients in this study either used an alcoholic gel with 1% curcumin, or the Dovonex. The ones who used curcumin did far better: five had more than a 90% improvement after 2–6 weeks of treatment, and the remaining five patients showed a 50–85% improvement after 3–8 weeks.

Studies conducted by National Institute of Health, Washington DC have found that turmeric extract curcumin has antioxidant effects and can be used in the treatment of psoriasis in reducing inflammation and healing of wounds.

sumber : Turmericforhealth & Psoriosisblob

Kunyit boleh digunakan dalam pelbagai cara untuk rawatan semula jadi Psoriasis

Manfaat Kunyit untuk Kulit dan Psoriasis

Pertama, melaului minuman ~ Apa yang anda perlu lakukan adalah campuran satu sudu teh serbuk kunyit dengan sedikit jus dan satu sudu teh lada hitam. Menambah lada hitam adalah untuk meningkatkan penyerapan kunyit oleh badan kerana kunyit. Perlu minum sekurang-kurangnya tiga cawan sehari.

Manfaat Kunyit untuk Kulit dan Psoriasis

Kedua, pes kunyit ~ Campurkan serbuk kunyit dengan sedikit air, atau Vaseline dan sapukan pada kulit. Ini adalah juga mudah, tetapi sangat berbahaya untuk pakaian anda kerana kesannya sukar untuk dihilangkan.

Ketiga, mengambil kapsul ~ Penyelesaian yang paling mudah bagi mereka yang tidak suka rasa kunyit dan tompokan kunyit ialah dengan suplemen turmeric. Dos yang biasa disyorkan untuk rawatan psoriasis adalah kira-kira 400-600 mg curcumin tiga kali sehari.

Mengurangkan masalah psoriasis dengan DTX™ Complex

Manfaat Kunyit untuk Kulit dan Psoriasis

DTX™ Complex satu gabungan formula yang mengandungi ekstrak biji milk thistle yang menghasilkan 80% silymarin, cendawan Reishi, daun dan akar Dandelion, ekstrak buah Schizandra, kunyit dan daun Artichoke untuk membentuk protein yang diperlukan dalam pembentukan semula sel hati dan memelihara aliran hempedu.

Follow Noriza Abdul Rahman untuk tips kesihatan dan pelbagai lagi kisah menarik pengguna Shaklee.

Untuk mendaftar keahlian segera (Express Enrollment) sila ke "Join Now' dan nikmati penjimatan harga yang terhebat untuk anda sebagai pengguna Shaklee.

Disclaimer: This website is not intended to replace professional consultation, diagnosis, or treatment by a licensed physician. If you require any medical related advice, contact your physician promptly. Information at mommavogue.com is exclusively of a general reference nature. Do not disregard medical advice or delay treatment as a result of accessing information at this site.

Penafian: Laman web ini tidak bertujuan untuk menggantikan nasihat profesional, diagnosis, atau rawatan oleh pakar perubatan berlesen. Jika anda memerlukan sebarang nasihat berkaitan perubatan, hubungi doktor anda dengan segera. Maklumat di mommavogue.com adalah semata-mata bersifat rujukan umum. Jangan mengabaikan nasihat perubatan atau rawatan kelewatan akibat daripada mengakses maklumat di laman web ini.

Comments

Comments are closed.