06
- September
2015
Posted By : noriza rahman
Manfaat Kesihatan Minum Air Putih dengan Perut Kosong

Manfaat Kesihatan Minum Air Putih dengan Perut Kosong

Manfaat Kesihatan Minum Air Putih dengan Perut Kosong | Tabiat minum air putih ketika perut kosong adalah salah satu tabiat yang sangat baik. Rasulullah SAW juga sering mengamalkan minum air kosong selepas bangun sahaja dari tidur setiap pagi.

Manfaat Kesihatan Minum Air Putih dengan Perut Kosong

Setiap 25kg berat badan memerlukan 1 liter air untk perkembangan otot yang sihat supaya mampu membakar lebih banyak lemak.

Manfaat Kesihatan Minum Air Putih dengan Perut Kosong

Berdasarkan fakta, seluruh organ tubuh manusia memerlukan cairan atau air dalam jumlah yang cukup untuk pelbagai aktiviti yang dilakukan. Waktu terbaik untuk mencukupkan keperluan air putih adalah pada waktu pagi setelah kita bangun tidur.

Mengapa?

Manfaat Kesihatan Minum Air Putih dengan Perut Kosong

Kerana pada waktu pagi, tubuh kita bangun dari istirehat dan proses pemulihan semalaman. Namun selama itu pula kita kehilangan banyak cairan dalam badan. Jadi, sangat digalakkan untuk minum air putih selepas bangun tidur. Selain itu, masih ada Manfaat Kesihatan Minum Air Putih dengan Perut Kosong yang perlu anda ketahui.

Manfaat Kesihatan Minum Air Putih dengan Perut Kosong

1. Mencegah sakit kepala dan Keletihan

Salah satu manfaat yang paling besar air minuman adalah bahawa ia membantu untuk melegakan dan mencegah sakit kepala, migrain dan sakit belakang

2. Menstabilkan mood

Ia membantu untuk meningkatkan mood seseorang.

3. Meningkatkan sistem imun

Seseorang yang minum air putih yangcukup kurang risiko untuk jatuh sakit.

4. Membersihkan toksin dari badan

Salah satu faedah kesihatan utama air putih ialah ia membersihkan toksin dan membuang bahan buangan dari badan.

5. Melangsingkan Tubuh

Berat badan yang ideal merupakan impian setiap orang. Bagi yang ingin menurunkan berat badan, mulailah dengan mencukupkan keperluan air putih setiap hari.

6. Membersihkan Usus

Usus besar merupakan salah satu organ di sistem pencernaan kita. Dengan meminum air putih semasa perut kosong, kita membantu membersihkan kembali usus dan membuatnya lebih mudah menyerap nutrisi makanan yang berikutnya.

7. Melancarkan pembuangan Air Besar

Bagi seseorang yang mengalami sembelit atau susah membuang air besar pada waktu pagi, sebaiknya minum air putih selepas bangun tidur yang mana bertujuan untuk membantu melancarkan pembuangan air besar.

Sekiranya warna urin anda jernih, ia menunjukkan yang badan anda terhidrasi dengan baik manakala warna urin yang kekuningan menunjukkan yang anda perlu lebih air.

Follow Noriza Abdul Rahman untuk tips kesihatan dan pelbagai lagi kisah menarik pengguna Shaklee.

Untuk mendaftar keahlian segera (Express Enrollment) sila ke "Join Now' dan nikmati penjimatan harga yang terhebat untuk anda sebagai pengguna Shaklee.

Disclaimer: This website is not intended to replace professional consultation, diagnosis, or treatment by a licensed physician. If you require any medical related advice, contact your physician promptly. Information at mommavogue.com is exclusively of a general reference nature. Do not disregard medical advice or delay treatment as a result of accessing information at this site.

Penafian: Laman web ini tidak bertujuan untuk menggantikan nasihat profesional, diagnosis, atau rawatan oleh pakar perubatan berlesen. Jika anda memerlukan sebarang nasihat berkaitan perubatan, hubungi doktor anda dengan segera. Maklumat di mommavogue.com adalah semata-mata bersifat rujukan umum. Jangan mengabaikan nasihat perubatan atau rawatan kelewatan akibat daripada mengakses maklumat di laman web ini.

Comments

Comments are closed.