Manfaat Kesihatan Minum Air Putih dengan Perut Kosong

By | September 6, 2015
If Benefit To You Please share...Share on Tumblr0Tweet about this on TwitterShare on Google+4Share on Facebook4

Manfaat Kesihatan Minum Air Putih dengan Perut Kosong

Manfaat Kesihatan Minum Air Putih dengan Perut Kosong | Tabiat minum air putih ketika perut kosong adalah salah satu tabiat yang sangat baik. Rasulullah SAW juga sering mengamalkan minum air kosong selepas bangun sahaja dari tidur setiap pagi.

Manfaat Kesihatan Minum Air Putih dengan Perut Kosong

Setiap 25kg berat badan memerlukan 1 liter air untk perkembangan otot yang sihat supaya mampu membakar lebih banyak lemak.

Manfaat Kesihatan Minum Air Putih dengan Perut Kosong

Berdasarkan fakta, seluruh organ tubuh manusia memerlukan cairan atau air dalam jumlah yang cukup untuk pelbagai aktiviti yang dilakukan. Waktu terbaik untuk mencukupkan keperluan air putih adalah pada waktu pagi setelah kita bangun tidur.

Mengapa?

Manfaat Kesihatan Minum Air Putih dengan Perut Kosong

Kerana pada waktu pagi, tubuh kita bangun dari istirehat dan proses pemulihan semalaman. Namun selama itu pula kita kehilangan banyak cairan dalam badan. Jadi, sangat digalakkan untuk minum air putih selepas bangun tidur. Selain itu, masih ada Manfaat Kesihatan Minum Air Putih dengan Perut Kosong yang perlu anda ketahui.

Manfaat Kesihatan Minum Air Putih dengan Perut Kosong

1. Mencegah sakit kepala dan Keletihan

Salah satu manfaat yang paling besar air minuman adalah bahawa ia membantu untuk melegakan dan mencegah sakit kepala, migrain dan sakit belakang

2. Menstabilkan mood

Ia membantu untuk meningkatkan mood seseorang.

3. Meningkatkan sistem imun

Seseorang yang minum air putih yangcukup kurang risiko untuk jatuh sakit.

4. Membersihkan toksin dari badan

Salah satu faedah kesihatan utama air putih ialah ia membersihkan toksin dan membuang bahan buangan dari badan.

5. Melangsingkan Tubuh

Berat badan yang ideal merupakan impian setiap orang. Bagi yang ingin menurunkan berat badan, mulailah dengan mencukupkan keperluan air putih setiap hari.

6. Membersihkan Usus

Usus besar merupakan salah satu organ di sistem pencernaan kita. Dengan meminum air putih semasa perut kosong, kita membantu membersihkan kembali usus dan membuatnya lebih mudah menyerap nutrisi makanan yang berikutnya.

7. Melancarkan pembuangan Air Besar

Bagi seseorang yang mengalami sembelit atau susah membuang air besar pada waktu pagi, sebaiknya minum air putih selepas bangun tidur yang mana bertujuan untuk membantu melancarkan pembuangan air besar.

Sekiranya warna urin anda jernih, ia menunjukkan yang badan anda terhidrasi dengan baik manakala warna urin yang kekuningan menunjukkan yang anda perlu lebih air.

13 thoughts on “Manfaat Kesihatan Minum Air Putih dengan Perut Kosong

  1. aimannajmy

    Huhuh dah lama amalkan.. bangun ja tidur.. dengan gigi tak gosok lagi.. air liur basi masih melekat di bibir…. teruih togak air kosong dulu.. pernah baca artikel.. orang jepun dok amal togak air kosong dengan air liur basi untuk hindar pelbagai penyakit.. dia ada tempoh2 tertentu kena follow
    aimannajmy recently posted…Memori Status Facebook #2My Profile

Comments are closed.