25
- February
2015
Posted By : noriza rahman
Comments Off on Manfaat Boron untuk Kesihatan Tulang
Manfaat Boron untuk Kesihatan Tulang

Manfaat Boron untuk Kesihatan Tulang

Manfaat boron untuk kesihatan tulang | Mengekalkan kesihatan tulang adalah yang paling kritikal, kerana tulang lemah sangat cenderung untuk patah. Kalau ini terjadi, aktiviti seseorang perlu dihadkan. Dianggarkan juga hampir 20% daripada lebih 50 orang wanita akan mengalami keretakan pinggul. Oleh yang demikian, adalah sangat penting untuk fokus mengekalkan kepadatan tulang untuk mencegah kecederaan lebih serius berlaku.

Nutrien yang paling penting untuk mengekalkan tulang yang kuat adalah kalsium . Kalsium penting membantu menyokong tulang dan gigi yang kuat sepanjang hidup.

Selain kalsium, Vitamin D juga sangat penting untuk kesihatan tulang kerana ia membantu tubuh menyerap kalsium yang diambil dengan lebih mudah. Pakar mengesyorkan pengambilan harian vitamin D antara 400 dan 800 unit antarabangsa (IU).

Lain-lain nutrien yang boleh membantu menyokong tulang yang sihat adalah magnesium dan boron

– Magnesium perlu untuk pemeliharaan dan pergerakan kalsium dalam tulang dan diperlukan untuk penggunaan vitamin D. U.S. RDA untuk magnesium ialah 400 mg setiap hari.

– Boron diperlukan untuk menukar vitamin D kepada bentuk aktif; ini menerangkan mengapa kekurangan boron akan menjejaskan metabolisme kalsium dan pembentukan tulang. Boron mengurangkan penyusutan kalsium dari tulang. Walaupun tidak ada RDA rasmi bagi boron, dosej harian yang mengandungi 1.5 hingga 3.0 mg adalah selamat dan mencukupi.

“In an important study of postmenopausal women, scientists examined boron’s effect on various measures of bone health. The women ate a boron-deficient diet for 119 days, followed by 48 days of boron supplementation. On the boron-depleted diet, the participants demonstrated increased urinary loss of both calcium and magnesium. On the boron-supplemented diet, however, they showed less urinary excretion of calcium and magnesium, as well as increased levels of two hormones associated with healthy bone mass. “

Manfaat Boron untuk Kesihatan Tulang

Mengapa Boron?

Boron sebenarnya karbohidrat yang wujud secara semula jadi dalam buah-buahan dan sayur-sayuran, yang stabil, tidak beracun dan bioavailable. Boron juga adalah mikronutrien yang telah digunakan sebagai makanan tambahan untuk menggalakkan kesihatan tulang dan sendi, dan kajian kini dipercayai membantu dalam metabolisma Vitamin D serta kesihatan prostat.

Kenapa OsteMatrix adalah Pilihan Terbaik Kalsium Anda!

Manfaat Boron untuk Kesihatan Tulang

“Selain kalsium, vitamin D dan magnesium, OsteMatrix juga diperkaya dengan BORON”

Kerana keistimewaan OsteMatrix ni la ramai yang berkongsi kegembiraan mengamalkannya  😉

#1 Puan Hanis Amin ~ “Bab pelawasan best, bab sakit2 badan dan belakang pun best”

Manfaat Boron untuk Kesihatan Tulang
“Bab pelawasan best, bab sakit2 badan dan belakang pun best”

#2 Puan Oja ~” Membantu tidur yang lebih berkualiti”

Manfaat Boron untuk Kesihatan Tulang
” Membantu tidur yang lebih berkualiti”

Antara post lain berkenaan OsteMatrix yang mungkin menjadi pilihan anda

“Kalsium Magnesium Atasi Masalah Insomnia”

“Promosi Februari Shaklee 2015 Lebih Hebat”

Maklumat lanjut berkaitan produk & order :
================================
CALL/SMS/WA : 0122050258 (Noriza)

CARA ORDER br

Follow Noriza Abdul Rahman untuk tips kesihatan dan pelbagai lagi kisah menarik pengguna Shaklee.

Untuk mendaftar keahlian segera (Express Enrollment) sila ke "Join Now' dan nikmati penjimatan harga yang terhebat untuk anda sebagai pengguna Shaklee.

Disclaimer: This website is not intended to replace professional consultation, diagnosis, or treatment by a licensed physician. If you require any medical related advice, contact your physician promptly. Information at mommavogue.com is exclusively of a general reference nature. Do not disregard medical advice or delay treatment as a result of accessing information at this site.

Penafian: Laman web ini tidak bertujuan untuk menggantikan nasihat profesional, diagnosis, atau rawatan oleh pakar perubatan berlesen. Jika anda memerlukan sebarang nasihat berkaitan perubatan, hubungi doktor anda dengan segera. Maklumat di mommavogue.com adalah semata-mata bersifat rujukan umum. Jangan mengabaikan nasihat perubatan atau rawatan kelewatan akibat daripada mengakses maklumat di laman web ini.