Makanan Mengandungi Asid Amino Tryptophan Membantu Tidur Nyenyak ?

By | September 28, 2015
If Benefit To You Please share...Share on Tumblr0Tweet about this on TwitterShare on Google+4Share on Facebook9

Asid Amino Tryptophan Membantu Tidur Nyenyak

Asid Amino Tryptophan Membantu Tidur Nyenyak | Apa rahsia untuk mendapatkan tidur 7 – 8 jam yang nyenyak? Cuba pergi ke dapur dan nikmati makanan seperti pisang, susu, madu, teh chamomile, oatmeal, kacang almond, roti gandum, flaxseed, ubi kentang dan daging turkey. Pastinya makanan ini akan merehatkan otot anda yang tegang, menenangkan fikiran dan membantu anda tidur nyenyak.

Asid Amino Tryptophan Membantu Tidur Nyenyak

Hormon serotonin dihasilkan di saluran pencernaan. Hormon ini dikenali sebagai “feel-good hormone agent” dan berfungsi mengawal mood atau perasaan , nafsu, makan dan tidur.

Hormon melatonin dihasilkan di kelenjar pineal dan berfungsi sebagai antioksidan dan mengawal tidur. Hormon melatonin di sebut juga hormon awet muda karena fungsinya sebagai anti oksidan dapat meneutral radikal bebas dan mencegah penuaan.

sumber : dairynutrition, University of Maryland & nosleeplessnight

Apa fungsi asid amino?

Asid amino merupakan komponen utama dalam pelbagai metabolisma. Asid amino bergantung kepada jenisnya, unsur-unsur mineral, karbohidrat dan asid lemak dan mempunyai kesan tidak langsung yang dimanifestasikan dalam pelbagai metabolisma.

Jika badan tidak mendapat kuantiti asid amino yang cukup dalam diet harian, kesihatan akan terjejas. Kekurangan asid amino dikaitkan dengan gejala keresahan, kurang penumpuan, keletihan, kemurungan dan ketidakstabilan hormon.

Asid Amino Tryptophan Membantu Tidur Nyenyak

Asid amino terbahagi kepada dua iaitu asid amino “essential” dan asid amino “non-essential” . Asid amino “essential” tidak dapat dihasilkan oleh badan dan perlu diambil melakui pemakanan harian.

Ada 9 jenis asid amino “essential” iaitu Histidine, methionine, valine, tryptophan, isoleucine, leucine, lysine, threonine dan phenylalanine.

sumber : sproutliving

Tryptophan adalah asid amino yang menggalakkan tidur dan ditemui dalam jumlah yang kecil didalam semua makanan protein. Tryptophan diperlukan untuk sleep-inducing sintesis neurotransmitter serotonin, dan melatonin (hormon yang juga bertindak sebagai neurotransmitter). Kandungan asid amino tryptophan akan meningkatkan kadar serotonin ke dalam otak dan membantu untuk tidur nyenyak.

Apakah Sumber Makanan Asid Amino Tryptophan Membantu Tidur Nyenyak?

Anda boleh mendapatkan tidur yang lebih baik jika anda makan makanan dengan kandunga asid amino tryptophan yang tinggi.

Patutlah bila tengok cerita hindustan atau Tamil, mesti sebelum tidur mereka akan minum secawan susu. Rupa-rupanya susu ini membantu untuk merehatkan segala otot dan membuatkan mereka tidur nyenyak.

Bagi MV pula sumber asid amino yang paling mudah ialah dengan minum secawan ESP Soy Protein Isolate Powder sebelum tidur. Tak sangka pula asid amino “essential” didalam ESP ni membantu tidur nyenyak. Macam tidur ‘mati’ tau..mimpi indah sangat.  😀

Asid Amino Tryptophan Membantu Tidur Nyenyak

Kesemua asid amino perlu ini boleh diperolehi dari ESP Shaklee, jadi kenapa anda perlu risau untuk mendapatkannya. Selain itu ESP juga adalah Low Glycaemic Index (GI). Makanan low GI ni membantu menstabilkan gula dalam darah kita. Jadi, memang sangat nyenyak la bila tidur malamESP adalah bersumberkan soya Non-GMO dan semulajadi. ESP juga mengandungi keperluan kalsium dan rangkaian vitamin B-complex yang cukup untuk membantu tidur nyenyak.

Jika anda memang mengalami masalah tidur yang kurang nyenyak, MV sarankan cuba ESP kerana ia adalah pilihan protein untuk seisi keluarga dan mengekalkan diet seimbang. ESP shaklee memang terkenal dan TERBUKTI berkesan membantu ramai pengguna mendapatkan kesihatan yang baik.

Promosi ESP September Sempena Bulan Kemerdekaan 

MV sediakan link paling mudah sekiranya anda berminat nak buat belian secara terus ke laman sesawang shaklee..hanya klik pada imej eSell yea 😉

esell-shaklee-logo-500x351

 

Untuk order produk Shaklee, daftar keahlian, atau peluang jana pendapatan dengan Shaklee, hubungi mommavogue@gmail.com atau SMS/WA/Telegram ke 0122050258 / 0123950258

Masukkan ID MV sebagai penaja : 882633 jika anda ingin mendaftar keahlian secara ekspres (Express Enrollment) "Join Now" di www.shaklee.com.my.

place-your-order

Kami ialah Pengedar Sah Shaklee Bandar Baru Bangi. Cash On Delivery area Bandar Baru Bangi, Kajang, Semenyih dan Putrajaya.

Penghantaran produk Shaklee ke seluruh Malaysia termasuk Sabah & Sarawak (Gdex/CityLink/Poslaju)

*DISCLAIMER

These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

31 thoughts on “Makanan Mengandungi Asid Amino Tryptophan Membantu Tidur Nyenyak ?

  1. Nora Karim

    Memang teruklah kalau tak dapat tidur yang cukup…. Kalau tak cukup tidur maka badan pun tak cergas nak buat kerja esoknya…

    Reply
  2. BinMuhammad

    Memang benar… tapi susahlah nak amalkan. Pernah buat tapi perut tak sedap pula. Sekarang ni cuma amalkan minum segelas air kosong jer.

    p/s: Terima kasih di atas sokongan dan semoga ukhuwah berpanjangan. Blog ini telah tersenarai di My Bloglist. 🙂
    BinMuhammad recently posted…Kawal Amarah! Marah Hanya Merugikan DiriMy Profile

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.