Luka Jahitan Episiotomi Sembuh Selepas 10 hari Menggunakan Set Berpantang Premium

By | December 21, 2015
If Benefit To You Please share...Share on Tumblr0Tweet about this on TwitterShare on Google+4Share on Facebook3

Luka Jahitan Episiotomi Sembuh

Luka Jahitan Episiotomi Sembuh | Semasa melahirkan anak, ibu mesti dinasihatkan agar tidak mengangkat punggung semasa meneran supaya bahagian pangkal rahim tu tak terkoyak kan? Tapi, masa meneran mestilah tak ingat apa yang berlaku. Yang kita ingat adalah sakitnya sahaja. Dan paling penting kita nak cepat baby tu keluar saja 🙂 Tapi, akibatnya, kemungkinan untuk terkoyak teruk tu kita kenalah tanggung sendiri. Bila terkoyak banyak, banyaklah yang kena jahitnya. Ngeri bila fikir-fikirkan kembali saat kena jahit tu.

Luka Jahitan Episiotomi Sembuh

Apa itu episiotomi? secara umumnya, episiotomi adalah luka yang dikaitkan dengan bersalin secara normal. Walaupun begitu, tidak semua kelahiran normal akan dilakukan episotomi. Episiotomi berbeza dengan luka biasa. Episiotomi adalah luka akibat digunting oleh doktor. Manakala luka biasa adalah yang berlaku secara semula jadi semasa proses kelahiran. Lepas bersalin, luka tersebut akan dijahit dengan benang yang akan hancur sendiri selepas beberapa hari. Biasanya luka episiotomi akan sembuh dalam tempoh 10 hingga 14 hari.

Mempercepatkan Penyembuhan Luka Jahitan Episiotomi dan Jahitan Tidak Terbuka Semula

1. Pastikan Hygiene Terjaga

Pastikan luka dilapkan kering-kering selepas ke tandas dan sapukan ubat luka yang diberi oleh doktor. Selepas mandi, pastikan luka tersebut dilapkan kering-kering. Hal ini sangat penting kerana jika lembap, jangkitan mudah berlaku.

2. Keringkan Dengan Udara

Jika berpeluang, ambil masa dalam sehari untuk membiarkan luka terdedah supaya luka mengalami pengudaraan yang baik.

3. Sitz Bath

Rendaman air garam. Ambil segenggam garam kasar dan larutkan di dalam satu jag air panas. Kemudian campurkan dengan air biasa supaya campuran tersebut menjadi suam dan tuangkan di dalam besen. Duduk di dalam besen tersebut selama 10-15 minit. (Tidak ramai yang sanggup lakukan)

4. Cukupkan Nutrien Membantu Penyembuhan Luka dan Elakkan Sembelit

Sekiranya inginkan luka jahitan episiotomi sembuh, pengambilan makanan seimbang penting. Pastikan tubuh cukup vitamin terutama vitamin C kerana dapat mempercepatkan proses penyembuhan. Selepas bersalin digalakkan mengambil multivitamin. Makan sayur dan buah-buah banyak kerana kandungan seratnya boleh mengurangkan sembelit.

Amalan Berpantang Selepas Bersalin yang Boleh dan TIDAK Boleh dilakukan

Set Berpantang Shaklee Membantu Mempercepatkan Luka Jahitan Episiotomi Sembuh Dengan Cepat

Luka Jahitan Episiotomi Sembuh

Set Berpantang Shaklee adalah Set Berpantang secara moden yang mendapat kepercayaan dan diakui terbaik bagi ibu berpantang kerana kesan positif terhadap kesan pemulihan dan perawatan selepas bersalin dan semasa berpantang bagi tujuan penyusuan susu ibu secara eksklusif, serta penurunan berat badan secara semulajadi dan selamat. MV juga ada pengalaman berpantang TANPA jamu semasa melahirkan anak kedua dahulu.

Set Berpantang Shakee ada 3 pakej kombinasi pilihan menhikut kesesuaian keperluan ibu berpantang dan juga bajet masing-masing. 3 pakej itu termasuklah Set Asas (Rawatan Dalaman), Set Extra (Rawatan dalaman + Penyusuan) dan Set Premium (Rawatan Dalaman + penyusuan + kekal ramping)

Jom tengok bagaimana Puan Erni yang mengalami luka episiotomi teruk semasa berpantang anak kedua tetapi Alhamdulillah sembuh selepas 10 hari mengamalkan Set Berpantang Premium Shaklee.

Puan ni menghubungi MV pada 11 Disember yang lepas. Asalnya hanya nak mencuba Zinc Complex. Tetapi selepas mengetahui punca sebenar dan mendengar konsultasi dan penerangan dari MV, beliau bersetuju nak mencuba Set Berpantang Premium Shaklee terus, Alhamdulillah.

Ini adalah mesej dari Puan Erni hari ni ” Semua dah ok kak…jahitan baik semua dh..kalau tau dr awal2 kluar spital sy nk amek Shaklee”

Luka Jahitan Episiotomi Sembuh

Kesimpulannya Set Berpantang Shaklee diakui dapat memenuhi keperluan ibu berpantang bagi tujuan pemulihan dalaman yang optima selepas bersalin. Selain itu, set ini juga sangat menjimatkan bagi ibu-ibu kerana ia bukan sahaja untuk kegunaan semasa berpantang, TETAPI juga boleh dimulakan semasa kehamilan dan diteruskan selepas habis berpantang.

Luka Jahitan Episiotomi Sembuh

Sekiranya anda sedang hamil dan sedang mencari set bersalin yang sesuai, anda boleh cuba Set Healthy Prenatal & Postnatal Shaklee. Setiap pembelian pek ini anda layak menerima 5% diskaun dari harga biasa.

Apakah tips anda untuk penyembuhan selepas bersalin?

MV sediakan link paling mudah sekiranya anda berminat nak buat belian secara terus ke laman sesawang shaklee..hanya klik pada imej eSell yea 😉

esell-shaklee-logo-500x351

10 thoughts on “Luka Jahitan Episiotomi Sembuh Selepas 10 hari Menggunakan Set Berpantang Premium

  1. ema

    jahit dalam sedar…sekali jarum masuk..menjerit-jerit..itulah pengalaman bersalin anak ketiga baru-baru ni… memang perlu jaga di kawasan berjahit tu…
    ema recently posted…Di Sini Gold Coast MoribMy Profile

Comments are closed.