Komplikasi Sewaktu Berpantang

Komplikasi sewaktu berpantang | Aspek penjagaan diri bagi ibu bersalin semakin dipandang remeh dan diambil mudah oleh ramai wanitahri ini, terutama amalan berurut, bertungku, bertangas, berbengkung dan berbarut. Tidak dinafikan amalam ni agak leceh tetapi kesan dan hasilnya berpanjangan. Para ibu yang telah selamat melahirkan tidak kira secara normal ataupun caesarean perlu mengetahui komplikasi sewaktu berpantang ni.

Apakah komplikasi sewaktu berpantang yang boleh berlaku?

#1. Kontraksi rahim yang berterusan ~ Kontraksi rahim berterusan berlaku untuk  mengecilkan saiznya.Ia mengambil masa selama enam minggu untuk kembali kepada saiz asalnya. Kesakitan ini boleh dikurangkan dengan bertungku di atas abdomen kawasan bawah pusat.

#2. Buasir dan Sembelit ~ Kehamilan memberi tekanan kepada kawasan intra-abdomen dan boleh menyebabkan buasir. Ini boleh dikurangkan dengan mengambil makanan tnggi fiber dan minum air secukupnya serta bergerak selepas bersalin.

#3. Masalah membuang air kencing ~ Sewaktu kelahira, bayi menekan kawasan pundi kencing dan uretra menyebabkan pembengkakan. Senaman kegel dapat membantu kekuatan otot pelvis dipulihkan.

#4. Darah Nifas ~ Darah nifas sepatunya berhenti setelas sebulan bersalin. Pendarahan yang masih ada selepas enam minggu perlu diperiksa lanjut oleh doktor.

#5. Sakit Bahagian Kemaluan ~ Kesakitan ini berlaku akibat episiotomi pada kawasan faraj. Penyembuhan luka jahitan memerlukan jagaan ringkas dan tuala wanita juga perlu kerap ditukar.

#6. Bengkak Payudara ~ Payudara menjadi penuh dengan pengumpulan susu. Tanpa pengeluaran susu mencukupi, payudara menjadi bengkak dan menyebabkan kesakitan. Masalah ini boleh dikurangkan dengan penyusuan secara kerap atau mengepam susu.

#7. Baby Blues ~ Selalunya dialami oleh ibu bersalin sulung. Keadaan ini selalunya berlaku beberapa minggu sahaja dan pulih sendirinya. Jika masih belum pulih, perlu segera berjumpa doktor sebelum bertukar kepada kemurungan.

Walaupun zaman sudah berubah, namun amalan berpantang selepas bersalin masih lagi relevan dengan masyarakat sekarang. Terdapat pelbagai pilihan untuk set berpantang Shaklee, sesuai dengan keperluan dan manfaat yang boleh diperolehi di dalamnya.

Set Berpantang Shaklee TERHANGAT di pasaran!

Komplikasi Sewaktu Berpantang

Ada 8 suplemen dalam Set Berpantang Shaklee, anda boleh pilih nak ambil semua, atau ambil beberapa sahaja. Kalau tak nak pakai bengkung, ambil lah semua 😉

Pilis pun tak payah  😀

Kebaikan Set Berpantang Shaklee bukan sahaja diakui oleh ibu berpantang yang dah menggunakannya, tetapi juga diakui berkesan dan selamat oleh doktor perubatan. Rujuk blog Dr Zubaidi untuk membaca

Testimoni Set Berpantang Shaklee Yang Membuatkan Orang Tidak Percaya

#1. Puan DiyanaMuka tak pucat & badan nampak cergas selepas bersalin”

Komplikasi Sewaktu Berpantang

#2. Puan IlyanaWithin 1 week++ dah boleh bt kerja rumah

Komplikasi Sewaktu Berpantang

#3. Puan Diyana ” Sihat dan bertenaga tak mcm org pantang”

Komplikasi Sewaktu Berpantang

Jadi bagaimana? Apa verdict anda untuk Set Berpantang Shaklee ini? Tak Percaya?? Percayalah.  😆

JOM BERPANTANG DENGAN SET BERSALIN SHAKLEE!

Ironinya, kalau nak bajet pun MV cadangkan ESP dan Vitalea kerana ianya menepati keperluan nutrisi ibu yang dalam tempoh berpantang. Menariknya, dengan ESP ini, susu juga akan bertambah pekat selain menghilangkan stretch mark dan membantu ibu mendapatkan semula kulit yang anjal seperti sebelum mengandung 😀

Maklumat lanjut berkaitan produk & order :
=======================================
CALL/SMS/WA : 0122050258 (Noriza)

CARA ORDER br

Follow Noriza Abdul Rahman untuk tips kesihatan dan pelbagai lagi kisah menarik pengguna Shaklee.

Untuk mendaftar keahlian segera (Express Enrollment) sila ke "Join Now' dan nikmati penjimatan harga yang terhebat untuk anda sebagai pengguna Shaklee.

Disclaimer: This website is not intended to replace professional consultation, diagnosis, or treatment by a licensed physician. If you require any medical related advice, contact your physician promptly. Information at mommavogue.com is exclusively of a general reference nature. Do not disregard medical advice or delay treatment as a result of accessing information at this site.

Penafian: Laman web ini tidak bertujuan untuk menggantikan nasihat profesional, diagnosis, atau rawatan oleh pakar perubatan berlesen. Jika anda memerlukan sebarang nasihat berkaitan perubatan, hubungi doktor anda dengan segera. Maklumat di mommavogue.com adalah semata-mata bersifat rujukan umum. Jangan mengabaikan nasihat perubatan atau rawatan kelewatan akibat daripada mengakses maklumat di laman web ini.

Komplikasi Sewaktu Berpantang

2 thoughts on “Komplikasi Sewaktu Berpantang

Comments are closed.