03
- October
2017
Posted By : noriza rahman
Kolagen Sisik Ikan: Protein Anti-Penuaan dengan Bioavailabiliti Terbaik

Kolagen merupakan ramuan yang lazimnya terkandung dalam kebanyakan produk awet muda.

Kajian klinikal telah menunjukkan keberkesanan kolagen mengurangkan bilangan, kepadatan dan kejelasan kedutan, serta memastikan keanjalan dan kesegaran kulit.

Bagaimanapun, ramai yang cuma mempunyai pemahaman terhad tentang kolagen dan tidak sedar akan potensi sepenuhnya terhadap badan kita, mahupun bantuan kecantikan.

Kolagen dan penuaan badan manusia

Bagaimana kolagen dalam badan berkait rapat dengan usia?

Setiap sel dalam badan kita terdiri daripada kolagen. Sebagai usia badan, keupayaan untuk menghasilkan dan mengekalkan kolagen berkurangan dan kualiti juga merendahkan.

Ketika usia remaja dan awal 20-an, terdapat pertumbuhan hormon yang aktif bagi menyokong pertumbuhan struktur dan menggalakkan perkembangan otot, tendon dan ligamen.

Kolagen digunakan untuk menghasilkan protein bagi membantu pertumbuhan ini serta mengaktifkan penjanaan semula sel badan baru.

Ketika usia 25 tahun dan ke atas, kolagen mula menyusut dalam badan pada kadar 1.5 peratus setahun.

Sehingga usia 45, badan kita dijangka kehilangan sebanyak 30 peratus daripada kolagen semula jadi.

 

 

Oleh kerana badan kehilangan keupayaannya untuk membuat kolagen, ia mula pecah. Inilah sebabnya kenapa kulit kita kendur dan berkerut, rambut menjadi lebih nipis dan gugur dan sendi kita lebih tegang dan kurang fleksibel.

Apakah Kolagen Ikan?

Peptida kolagen ikan diketahui mempunyai penyerapan dan bioavailabiliti yang terbaik kerana saiz zarahnya yang lebih kecil dibandingkan dengan kolagen haiwan lain.

Kolagen ikan diserap sehingga 1.5 kali lebih cekap ke dalam badan dan mempunyai bioavailabiliti unggul berbanding kolagen lembu atau porcine.

Oleh kerana ia diserap dengan lebih cekap dan memasuki aliran darah dengan lebih cepat, ia dianggap sebagai sumber kolagen terbaik untuk tujuan perubatan.

Keupayaan kolagen ikan untuk lebih mudah diserap oleh badan kita adalah berkait dengan berat dan saiz molekul yang lebih rendah, yang membolehkan kolagen diserap ke tahap yang lebih tinggi melalui halangan usus ke dalam aliran darah dan dibawa ke seluruh tubuh.

Kolagen ikan, juga dikenali sebagai kolagen laut, berasal dari sisa ikan yang tidak sesuai untuk dimakan atau dijual di kedai-kedai (tulang, kulit, sisik, dan sebagainya).

Kolagen ikan popular di industri kecantikan kerana ia mampu meningkatkan pengeluaran kolagen dalam kulit dan menyokong kulit yang berseri, muda.

Kolagen ikan adalah protein struktur yang kompleks yang membantu mengekalkan kekuatan dan kelenturan kulit, ligamen, sendi, tulang, otot, tendon, saluran darah, gusi, mata, kuku dan rambut.

5 Faedah Kolagen Ikan kepada Kesihatan

Pengambilan kolagen bukan sahaja dapat membantu mengekalkan kecantikan dan mengawet muda, tetapi juga kajian turut membuktikan kekayaan faedahnya terhadap kesihatan kita.

1. Anti-penuaan

Oleh sebab kolagen membentuk 75 peratus daripada kulit badan, kehadiran kolagen amat penting untuk membina dan mengekalkan kulit yang sihat.

Susutan kolagen yang melembabkan pembentukannya bukan sahaja menyebabkan perkembangan kedutan dan kulit yang kelihatan tua, tetapi juga membantut proses pertumbuhan sel dan pembaharuan kulit. Akibatnya, kulit kehilangan serinya dan menjadi tidak bermaya.

Ia membantu mencegah dan memperbaiki sebarang tanda-tanda penuaan kulit.

Penting untuk mengetahui kriteria memilih suplemen kolagen terbaik supaya muka sentiasa berseri.

2. Penyembuhan sendi dan tulang

Faedah kolagen bukan setakat untuk kulit, tetapi juga untuk sendi rawan. Ia mempunyai kesan positif terhadap kesihatan tulang dengan meningkatkan ketumpatan mineral tulang dan melakukan aktiviti anti-radang pada osteoartritis.

Kolagen mampu mengurangkan kesakitan dan melancarkan pergerakan sendi bagi mereka yang sedang menghidapi osteoartritis.

Sesetengah kajian bebas dari Jerman dan Czechoslovakia turut mencadangkan pemakanan 7 hingga 10 gram kolagen sehari, selama 30 hingga 90 hari akan mengurangkan kesakitan dan ketegangan akibat artritis.

“Kolagen untuk Kesihatan Sendi yang Berpanjangan”

3. Penyembuhan luka

Selain itu, dengan memastikan penjanaan semula kolagen dalam badan yang menyumbang kolagen yang diperlukan kulit juga membantu pengisian sel kulit dan menggalakkan pemulihan cepat apabila berlakunya kecederaan, terutamanya luka yang bakal menyebabkan parut.

Oleh sebab itu, kolagen amat mujarab untuk menghalang parut yang berpunca daripada jerawat.

4. Meningkatkan Pengambilan Protein

Dengan memakan kolagen ikan, kita tidak hanya mendapat kolagen tetapi mendapat semua yang mengandungi kolagen. Kolagen ikan adalah lebih daripada 97 peratus protein tanpa lemak, gula atau karbohidrat, menjadikannya salah satu makanan protein terbaik.

5. Kuku dan rambut

Hasil kajian Klinik Perubatan Universiti Wurzburg di Jerman pada tahun 1995 menunjukkan, penggunaan jangka panjang kolagen meningkatkan kestabilan dan ketahanan struktur protein.

Ini memperbaiki kualiti kuku rapuh dan menghalang keguguran rambut. Ini menjelaskan kenapa kolagen didapati dalam syampu komersial, selain daripada kenyataan bahawa kolagen turut merupakan antara ramuan penting yang menentukan kepekatannya.

Rahsia sisik ikan merah

Ikan merah mampu hidup di laut dalam kerana mempunyai insang yang dapat menahan tekanan tinggi. Disebabkan itu juga sisik ikan merah dianggap sebagai salah satu sumber kolagen terbaik.

Kolagen yang terhasil daripada sisik ikan merah juga dikatakan kolagen marin paling mahal dan merupakan sumber premium kerana hidup di lautan yang dalam. Ini sekali gus menjadikannya sumber kolagen yang sangat lasak dan elastik, kepaduan sel yang tinggi, kapasiti tinggi dalam mengekalkan kelembapan serta jisim molekul sangat rendah bagi memudahkan kadar penyerapan.

Seperti yang kita sedia maklum, kandungan kolagen di dalam kulit kita akan berkurang apabila usia semakin meningkat, jadi Shaklee mengaplikasikan kebaikan kolagen sisik ikan merah ini di dalam Collagen Powder Shaklee supaya dapat memberikan kesan optimum kepada pengguna.

“Terbukti dengan 7 Ramuan Utama Hasilkan Kolagen Terbaik”

Selain kolagen sisik ikan merah, tambahan 7 lagi bahan aktif seperti ekstrak biji camellia japonica, ekstrak Pfaffia, elastin dari kolagen ikan, ekstrak kerangan, lactobacillus acidophillus dan vitamin B & C, untuk meningkatkan keberkesanan kolagen dalam memberi kebaikan kepada kulit.

Jika diambil secara rutin iaitu satu sachet sehari pada sebelum sarapan, pengguna boleh melihat kesannya seawal lima hari dengan perubahan wajah kulit mereka.

Antaranya, warna kulit menjadi lebih sekata dan garis-garis halus yang disebabkan faktor penuaan berkurangan, serta merangsang penghasilan sel kulit baharu.

Penyelesaian pencerahan kulit daripada collagen powder ini memberikan faedah berganda kepada wanita, iaitu memberikan wanita pencerahan segera dan menjadikan kulit lebih sihat dengan mencegah daripada pertumbuhan jerawat, mengecilkan pori-pori, serta merawat bintik-bintik hitam daripada parut jerawat.

Kebaikan Collagen Powder Shaklee

  1. Menghaluskan dan melembutkan kulit seperti kulit bayi
  2. Mengurangkan garis-garis halus dan kemerahan akibat keradangan dan kulit sensitif
  3. Membantu merawat bintik-bintik hitam daripada parut jerawat dan mencegah pertumbuhan jerawat baharu
  4. Menjadikan bibir yang gelap menjadi merah muda kerana pigmen gelap akan berkurangan
  5. Tanda-tanda penuaan pada kulit akan pudar dan membantu mengecilkan pori-pori
  6. Meratakan warna kulit daripada kulit kusam dan menjadi lebih bersinar
  7. Bermanfaat sebagai anti-oksida kepada kulit

Jadi, apa tunggu lagi untuk dapatkan kolagen premium dari shaklee ni? Hubungi MV sekarang!

 

 

 

Follow Noriza Abdul Rahman untuk tips kesihatan dan pelbagai lagi kisah menarik pengguna Shaklee.

Untuk mendaftar keahlian segera (Express Enrollment) sila ke "Join Now' dan nikmati penjimatan harga yang terhebat untuk anda sebagai pengguna Shaklee.

Disclaimer: This website is not intended to replace professional consultation, diagnosis, or treatment by a licensed physician. If you require any medical related advice, contact your physician promptly. Information at mommavogue.com is exclusively of a general reference nature. Do not disregard medical advice or delay treatment as a result of accessing information at this site.

Penafian: Laman web ini tidak bertujuan untuk menggantikan nasihat profesional, diagnosis, atau rawatan oleh pakar perubatan berlesen. Jika anda memerlukan sebarang nasihat berkaitan perubatan, hubungi doktor anda dengan segera. Maklumat di mommavogue.com adalah semata-mata bersifat rujukan umum. Jangan mengabaikan nasihat perubatan atau rawatan kelewatan akibat daripada mengakses maklumat di laman web ini.

Comments

Comments are closed.