18
- October
2016
Posted By : noriza rahman
Comments Off on Ketahui 5 Manfaat Resveratrol
Ketahui 5 Manfaat Resveratrol

Sekarang ni dah ramai yang beralih arah kepada rawatan alternatif selain ubat kan. Salah satunya ialah Resveratrol. Kalau buat pencarian dengan encik google banyak sangat manfaatnya. Tapi, MV hanya rajin nak kongsikan 5 Manfaat Resveratrol sahaja.

Apa itu resveratrol?

Dari pembacaan yang MV faham, resveratrol ni ialah stilbenoid, iaitu sejenis fenol semulajadi dan sejenis antioksidan yang dipanggil phytoalexin. Ia disintesis dalam tumbuh-tumbuhan sebagai pertahanan terhadap serangan kulat dan bakteria.

Resveratrol ni boleh ditemui daripada tumbuhan knotweed polyganum cuspidatum, kulit anggur, jus anggur ungu serta sumber-sumber lain termasuk kacang dan beri.

Dalam banyak-banyak spesies buah anggur, buah anggur jenis muscadine adalah anggur yang mempunyai tahap resveratrol paling tinggi.

Bagaimana Resveratrol Bertindak balas dengan Sistem Badan?

Pertama sekali, mengikut kajian klinikal, resveratrol sangat penting untuk memelihara DNA sel yang rosak akibat radikal bebas.

Radikal bebas merupakan atom yang tidak stabil yang terhasil dari proses pencemaran, cahaya matahari dan pembakaran lemak dalam badan. Ianya boleh menyebabkan pelbagai komplikasi termasuk kanser dan sakit jantung.

Penyelidikan telah menunjukkan bahawa faedah resveratrol juga termasuk menggalakkan replikasi sel normal .

Resveratrol juga menggalakkan tindak balas keradangan yang sihat dalam badan termasuk membantu untuk mengurangkan tekanan oksidatif dan keradangan yang boleh membawa kepada penuaan pramatang.

Kajian yang dijalankan juga menunjukkan resveratrol boleh membantu untuk melindungi dinding saluran darah terhadap pengoksidaan dan menggalakkan kesihatan kardiovaskular yang lebih baik.

Jom kita ketahui apa 5 manfaat resveratrol ni.

5-manfaat-resveratrol

5-manfaat-resveratrol

5-manfaat-resveratrol

5-manfaat-resveratrol

5-manfaat-resveratrol

Bagaimana Kita Boleh Mendapat Manfaat dari Resveratrol?

Salah satu cara untuk mendapat manfaat daripada resveratrol adalah dengan meningkatkan pengambilan makanan yang mengandungi jumlah antioksidan yang tinggi seperti purple carrotpurple grapes, grape juice, peanuts dan juga cranberries

Follow Noriza Abdul Rahman untuk tips kesihatan dan pelbagai lagi kisah menarik pengguna Shaklee.

Untuk mendaftar keahlian segera (Express Enrollment) sila ke "Join Now' dan nikmati penjimatan harga yang terhebat untuk anda sebagai pengguna Shaklee.

Disclaimer: This website is not intended to replace professional consultation, diagnosis, or treatment by a licensed physician. If you require any medical related advice, contact your physician promptly. Information at mommavogue.com is exclusively of a general reference nature. Do not disregard medical advice or delay treatment as a result of accessing information at this site.

Penafian: Laman web ini tidak bertujuan untuk menggantikan nasihat profesional, diagnosis, atau rawatan oleh pakar perubatan berlesen. Jika anda memerlukan sebarang nasihat berkaitan perubatan, hubungi doktor anda dengan segera. Maklumat di mommavogue.com adalah semata-mata bersifat rujukan umum. Jangan mengabaikan nasihat perubatan atau rawatan kelewatan akibat daripada mengakses maklumat di laman web ini.