Sebagai ibu menyusu, anda tidak boleh memikirkan diri sendiri. Bila bab makan dan kesihatan secara keseluruhan, anda perlu memikirkan anak kecil yang mendapat semua nutrien mereka daripada anda. Ini bermakna anda perlu mendapatkan jenis makanan yang betul dalam diet anda setiap hari.

Apakah Jenis Makanan yang Boleh dimakan?

Untuk memastikan kesihatan ibu dilindungi, anda perlu mendapatkan diet yang sempurna.

Ikan berminyak seperti salmon

Ikan berminyak adalah sesuatu yang perlu dimasukkan ke dalam diet anda dua atau tiga kali seminggu. Ia penuh dengan omega 3, yang penting untuk anda dan bayi anda. Asid lemak omega 3 membantu meningkatkan kesihatan otak secara keseluruhan.

Lemak DHA yang terdapat di dalam ikan berminyak, membantu dalam perkembangan sistem saraf. 

Dapatkan Lebih Banyak Susu

Susu tenusu adalah elemen penting ketika menyusu. Ia adalah sumber yang hebat dari vitamin D dan kalsium, yang membantu dalam perkembangan tulang dan gigi yang kuat. Ibu dan bayi anda memerlukannya.

Amalkan sekurang-kurangnya tiga cawan tenusu dalam diet harian.

Tambah lebih banyak kekacang

Kekacang bukan sahaja kaya dengan zat besi, tetapi mereka juga merupakan sumber protein tumbuhan yang sangat baik.

Zat Besi akan membantu meningkatkan tahap tenaga, yang dapat membantu meningkatkan mood dan mencegah kemurungan postpartum.

Makan banyak buah-buahan dan sayuran,

Terdapat dua jenis buah yang sangat spesifik semasa menyusu iaitu blueberry dan oren.

Blueberry mempunyai sumber vitamin dan mineral yang sangat baik, termasuk antioksidan. Ini membantu untuk menyokong sistem imun ibu dan nutrien masuk ke dalam susu ibu untuk bayi anda.

Sayur-sayuran berdaun gelap seperti bayam, brokoli, kale, dan juga chard Swiss. Sayur berdaun gelap penuh dengan nutrien yang paling banyak yang anda dan bayi anda perlukan, termasuk vitamin A, zat besi, dan kalsium. 

Sekiranya anda seorang vegetarian atau tidak boleh mengambil susu, anda perlu menambahkan lebih banyak makanan ini kepada diet anda.

Sayur-sayuran hijau juga penuh dengan antioksidan dan mempunyai kalori yang rendah. Anda boleh menjadikannya smoothies hijau, untuk membantu mendapatkan lebih banyak sayur-sayuran sepanjang hari.

Jangan Lupakan Karbohidrat

Tumpukan pada karbohidrat yang memberi lebih banyak tenaga yang berkekalan, bukan hanya sekadar kenyang. 

Pilih beras perang dan roti wholegrain dari refined carbohydrate.

Kenapa Penghidratan Sangat Penting?

Minum 8 gelas air setiap hari adalah penting. 

Penghidratan yang cukup akan memastikan pengeluaran susu konsisten. 

Selain air putih, anda juga boleh memilih jus buah dan susu.

Now It’s All Over to You

Dengan semua penerangan di atas, ibu boleh membuat susunan diet pemakanan yang terbaik semasa penyusuan bayi. 

Follow Noriza Abdul Rahman untuk tips kesihatan dan pelbagai lagi kisah menarik pengguna Shaklee.

Untuk mendaftar keahlian segera (Express Enrollment) sila ke "Join Now' dan nikmati penjimatan harga yang terhebat untuk anda sebagai pengguna Shaklee.

Disclaimer: This website is not intended to replace professional consultation, diagnosis, or treatment by a licensed physician. If you require any medical related advice, contact your physician promptly. Information at mommavogue.com is exclusively of a general reference nature. Do not disregard medical advice or delay treatment as a result of accessing information at this site.

Penafian: Laman web ini tidak bertujuan untuk menggantikan nasihat profesional, diagnosis, atau rawatan oleh pakar perubatan berlesen. Jika anda memerlukan sebarang nasihat berkaitan perubatan, hubungi doktor anda dengan segera. Maklumat di mommavogue.com adalah semata-mata bersifat rujukan umum. Jangan mengabaikan nasihat perubatan atau rawatan kelewatan akibat daripada mengakses maklumat di laman web ini.

Kesihatan dan Diet Pemakanan untuk Ibu Menyusu

One thought on “Kesihatan dan Diet Pemakanan untuk Ibu Menyusu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.