Kesan Negatif Komplikasi Diabetes | Akhbar KOSMO 18 Januari 2014 melaporkan, 46,000 pesakit diabetes dipotong kaki, tangan. Kos potong anggota badan pesakit diabetes pula mencecah ribuan ringgit. Kalau 3.6 juta rakyat Malaysia dianggarkan bakal menghidap diabetes ini, pastinya angka ini sangat membimbangkan kita kan?

Kesan Negatif Komplikasi Diabetes

Itu yang dilaporkan, yang tidak melapor? yang tidak pergi klinik? Yang berubat sendiri?. Kita pun sudah maklum Obesiti dan diabetes penyakit utama rakyat Malaysia. Pastinya jumlah melebihi 3.6 juta kan?.

Sejumlah 34,442 kematian pula dilaporkan pada 2014 melibatkan pesakit diabetes. Bagaimana pula keluarga kita? Orang yang disekeliling kita?

Kesan Negatif Komplikasi Diabetes

Sebab itu penting untuk kita dan memahami apa itu diabetes, cara kawalan, pilihan rawatan dan juga kesan negatif komplikasi diabetes terhadap kesihatan dan kehidupan seharian.

Yang lebih mengerikan, diabetes tidak berhenti setakat itu sahaja. Ia meninggalkan kesan negatif komplikasi diabetes kepada serangan jantung, stroke, mati pucuk bagi lelaki, kegagalan buah pinggang, katarak, buta dan amputasi serta banyak penyakit kronik yang lain.

4 Kesan Negatif Komplikasi Diabetes yang Paling Utama

Kesan Negatif Komplikasi Diabetes

  1. Penyakit kardiovaskular ~ memberi kesan kepada jantung dan saluran darah dan boleh menyebabkan komplikasi yang membawa maut seperti penyakit koronari arteri (yang membawa kepada serangan jantung) dan angin ahmar.
  2. Penyakit buah pinggang (nefropati diabetes)  ~ disebabkan oleh kerosakan kepada saluran darah kecil di dalam buah pinggang yang membawa kepada buah pinggang menjadi kurang cekap atau rosak.
  3. Penyakit saraf (neuropati diabetes) ~ diabetes boleh menyebabkan kerosakan pada saraf di seluruh badan apabila tekanan darah dan paras glukosa didalam darah terlalu tinggi. Antara kawasan yang biasa dihidapi adalah kaki. Pesakit diabetes mempunyai risiko amputasi yang mungkin lebih daripada 25 kali lebih besar daripada orang tanpa diabetes.
  4. Penyakit mata (retinopati diabetes) ~ kebanyakan pesakit diabetes akan mengalami pelbagai jenis penyakit mata (retinopati) yang menyebabkan mereka kurang penglihatan atau buta.

Sumber : International Diabetes Federation

Kepada pesakit diabetes, perlu diingatkan bahawa:

  1. Kemungkinan menjadi buta adalah 25 kali ganda daripada orang sihat
  2. Walaupun dapat melihat dengan jelas, tidak bererti tiada kerosakan pada retina mata
  3. Kerosakan retina mungkin bererti kerosakan buah pinggang yang boleh dikesan awal dengan ujian air kencing
  4. Kerosakan awal buah pinggang dapat dirawat dan ini turut mencegah berlakunya kegagalan buah pinggang tegar yang memerlukan dialisis yang juga memerlukan belanja besar dan mengganggu kualiti hidup

Vivix® Shaklee Membantu Mengurangkan Kesan Negatif Komplikasi Diabetes

Kesan Negatif Komplikasi Diabetes

Sebenarnya, diabetes ini boleh dielakkan dengan mengamalkan cara hidup yang lebih sihat.

MV ingin kongsikan pengalaman mereka yang mengidap diabetes yang mengamalkan pengambilan Vivix®, dan paras gula mereka turun, mampu mengawal diabetes tanpa suntikan insulin dan boleh menikmati kehidupan dengan lebih bermakna.

  1. Kulit gebu macam Emma Maembong, itupun kawan yang tegur. Bacaan gula dalam darah cuma 6++

Kesan Negatif Komplikasi Diabetes

2.  Bacaan gula dalam darah menurun dari 10.5 menjadi 6.3 setelah 2 minggu consume vivix.

Kesan Negatif Komplikasi Diabetes

3. Bacaan gula dalam darah dan koletserol tinggi. Selepas habis sebotol vivix, ada penurunan dan bacaan kembali normal.

Kesan Negatif Komplikasi Diabetes

4. Ayah menghidap kencing manis hampir 20 tahun dan organ dalaman sudah berada di stage 4 yang perlu melakukan dialisis. Selepas consume vivix, bacaan gula kembali normal dan tak perlu buat dialisis.

Kesan Negatif Komplikasi Diabetes

Anda pula bagaimana? Adakah orang yang anda sayangi menderita diabetes?

Dengan pembelian combo Vivix®, anda layak menerima cash bonus, F.R.E.E. Membership dan juga penghantaran. Siap ada less 5% lagi tau. banyak KEUNTUNGAN yang anda perolehi.

Kalau nak beli direct secara online, boleh klik sahaja image eSell dan hubungi MV untuk cara pengambilannya.

esell-shaklee-logo-500x351

Follow Noriza Abdul Rahman untuk tips kesihatan dan pelbagai lagi kisah menarik pengguna Shaklee.

Untuk mendaftar keahlian segera (Express Enrollment) sila ke "Join Now' dan nikmati penjimatan harga yang terhebat untuk anda sebagai pengguna Shaklee.

Disclaimer: This website is not intended to replace professional consultation, diagnosis, or treatment by a licensed physician. If you require any medical related advice, contact your physician promptly. Information at mommavogue.com is exclusively of a general reference nature. Do not disregard medical advice or delay treatment as a result of accessing information at this site.

Penafian: Laman web ini tidak bertujuan untuk menggantikan nasihat profesional, diagnosis, atau rawatan oleh pakar perubatan berlesen. Jika anda memerlukan sebarang nasihat berkaitan perubatan, hubungi doktor anda dengan segera. Maklumat di mommavogue.com adalah semata-mata bersifat rujukan umum. Jangan mengabaikan nasihat perubatan atau rawatan kelewatan akibat daripada mengakses maklumat di laman web ini.

Kesan Negatif Komplikasi Diabetes Jangka Masa Panjang