12
- March
2015
Posted By : noriza rahman
Kepentingan Pengambilan Asid Folik

Kepentingan Pengambilan Asid Folik

Kepentingan Pengambilan Asid Folik | Tidak ramai yang menyedari kepentingan pengambilan asid folik dalam fasa awal kehamilan dan kesuburan.

Kepentingan Pengambilan Asid Folik

Apakah Asid Folik?

Asid folik adalah sejenis vitamin B (vitamin yang bersifat larut air) iaitu vitamin B9 atau folate. Asid folik membantu tubuh membentuk sel baru.

“Folic acid is a form of the water-soluble vitamin B9. Folic acid is a key factor in the making (synthesis) of nucleic acid – nucleic acid is one of a family of large molecules including DNA (deoxyribonucleic acid) and RNA (ribonucleic acid).”

Kepentingan Pengambilan Asid Folik

Kajian menunjukkan pengambilan asid folik sekurang-kurangnya 400mcg sehari dapat mengurangkan risiko kecacatan tiub neural sebanyak 80%. Selain itu, ada juga kajian yang menunjukkan asid folik dapat mengurangkan risiko kecacatan seperti neuroblastoma, leukimia, barah otak dan jantung.

Bilakah perlu memulakan pengambilan asid folik?

Pengambilan asid folik sekurang-kurangnya 3-6 bulan sebelum merancang untuk hamil. Bagi wanita yang telah hamil pula, mereka dinasihatkan agar mengamalkan pengambilan asid folik setiap hari sejak awal kehamilan dan diteruskan sehingga akhir kehamilan. Ini kerana dalam usia kehamilan 12 minggu pertama perkembangan otak dan sistem saraf bayi dalam rahim berkembang dengan cepat.

Pentingkah Asid folik untuk KESUBURAN LELAKI & WANITA?

Asid folik juga dapat membantu merawat masalah kesuburan pada lelaki. Ia akan mengurangkan kecacatan kromosom pada sperma lelaki. Sperma yang mengalami kecacatan kromosom apabila disenyawakan dengan telur ovum, akan menghasilkan janin yang tidak dapat hidup lama.

Folate adalah suplemen penting bagi membantu proses spermatogenesis. Bagi wanita ia membantu dalam kematangan telur ovum, pembentukan placenta dan ketika janin di’tanam’ke dalam rahim.

Anda boleh baca penerangan Dr. Zubaidi tentang asid folik melalui artikel di bawah.

NAK suplemen Shaklee yang ada Asid Folik?

Kepentingan Pengambilan Asid Folik
Credit : Genkimomma

 

Shaklee menyediakan 400mcg asid folik jika digabungkan 1 biji Vita-Lea® with Iron Formula + 1 biji B-Complex

Follow Noriza Abdul Rahman untuk tips kesihatan dan pelbagai lagi kisah menarik pengguna Shaklee.

Untuk mendaftar keahlian segera (Express Enrollment) sila ke "Join Now' dan nikmati penjimatan harga yang terhebat untuk anda sebagai pengguna Shaklee.

Disclaimer: This website is not intended to replace professional consultation, diagnosis, or treatment by a licensed physician. If you require any medical related advice, contact your physician promptly. Information at mommavogue.com is exclusively of a general reference nature. Do not disregard medical advice or delay treatment as a result of accessing information at this site.

Penafian: Laman web ini tidak bertujuan untuk menggantikan nasihat profesional, diagnosis, atau rawatan oleh pakar perubatan berlesen. Jika anda memerlukan sebarang nasihat berkaitan perubatan, hubungi doktor anda dengan segera. Maklumat di mommavogue.com adalah semata-mata bersifat rujukan umum. Jangan mengabaikan nasihat perubatan atau rawatan kelewatan akibat daripada mengakses maklumat di laman web ini.

Comments

Comments are closed.