Kepentingan omega-3 DHA untuk Pertumbuhan Janin dan Bayi

By | October 11, 2015
If Benefit To You Please share...Share on Tumblr0Tweet about this on TwitterShare on Google+2Share on Facebook6

Kepentingan omega-3 DHA

Kepentingan omega-3 DHA | Pemakanan ibu sebelum, semasa dan selepas kehamilan memainkan peranan yang penting dalam perkembangan janin dan bayi. Semasa mengandung, DHA menyokong otak bayi yang optimum, mata dan pembangunan sistem saraf.

Ia sukar diperolehi daripada sumber makanan kerana tidak semua makanan mempunyai asid lemak omega-3. Omega-3 DHA menyokong otak, mata dan sistem saraf pusat sebab ibu hamil sangat digalakkan mengamalkan pengambilannya sepanjang kehamilan.

“Sumber Semulajadi Omega-3”

Kepentingan omega-3 DHA dan Kehamilan

Sebelum dan sepanjang kehamilan, pemakanan memainkan peranan penting bukan sahaja untuk kesihatan ibu mengandung, tetapi juga untuk kesihatan bayi dalam kandungan. Menyedari kepentingan pengambilan omega-3 DHA kepada ibu hamil, National Institutes of Health and International Society for the Study of Fatty Acids and Lipids (NIH/ISSFAL) mencadangkan pengambilan omega-3 DHA sebanyak 300mg / hari

DHA adalah makanan otak sementara kalsium pula untuk tulang. Pembangunan otak bayi dan fungsi mata yang optimum bergantung kepada DHA.

“Makanan Tambahan Buat Minda Kanak-Kanak”

Pertumbuhan otak berlaku semasa trimester kedua kehamilan – dan sepanjang dua tahun pertama kehidupan – jadi ini adalah keperluan terbesar DHA.

Kajian telah menunjukkan bahawa EPA dan DHA adalah penting untuk perkembangan janin dengan baik, termasuk neuron, retina, dan fungsi imun.

Semasa mengandung, plasenta memindahkan nutrien, termasuk DHA, daripada ibu kepada janin. Jumlah omega-3 asid lemak pada janin berkait rapat dengan jumlah yang dimakan oleh ibu, jadi ia adalah penting untuk ibu mendapatkan nutrisi yang mencukupi.

“Vitamin Prenatal Buat Ibu Mengandung”

kepentingan omega-3 DHA

Semasa trimester ketiga, sejumlah besar DHA berkumpul dalam tisu janin. Kepentingan omega-3 DHA adalah untuk mengoptimakan fungsi otak (keupayaan mental untuk memahami sesuatu) dan keupayaan retina (mengoptimakan penglihatan untuk proses melihat).

Satu kajian didalam The American Journal of CLINICAL NUTRITION mendapati kanak-kanak yang ibunya mengambil suplemen DHA semasa hamil mempunyai kemahiran menyelesaikan masalah jauh lebih baik berbanding mereka yang ibunya tidak mengambil suplemen DHA semasa hamil.

Sumber : AmericanPregnancybrainstrongdhaAdvancesinNutrition & ajcn.nutrition

Jika anda ibu yang sangat prihatin dan mendambakan bayi yang sihat dan bijak, masih ada masa untuk anda memastikan mereka mendapat zat omega-3 DHA dari minyak ikan. Bertindak lah sekarang!.

Jom dapatkan sumber minyak ikan omega-3 yang paling tulen iaitu OmegaGuard™, Minyak Ikan Terbaik Didunia, sumber omega-3 DHA yang sangat tulen dan berkepekatan tinggi.

1 kapsul OmegaGuard™ membekalkan 905mg asid lemak omega-3 EPA dan DHA.

kepentingan omega-3 DHA

Bulan Oktober, promosi OmegaGuard™ untuk dapatkan harga dengan lebih murah dan pemberian Vita-Lea® with Iron Formula secara percuma jika mendaftar keahlian Shaklee. Sah sehingga 31 Oktober 2015 sahaja!.

MV sediakan link paling mudah sekiranya anda berminat nak buat belian secara terus ke laman sesawang shaklee..hanya klik pada imej eSell yea 😉

esell-shaklee-logo-500x351

 

Untuk order produk Shaklee, daftar keahlian, atau peluang jana pendapatan dengan Shaklee, hubungi mommavogue@gmail.com atau SMS/WA/Telegram ke 0122050258 / 0123950258

Masukkan ID MV sebagai penaja : 882633 jika anda ingin mendaftar keahlian secara ekspres (Express Enrollment) "Join Now" di www.shaklee.com.my.

place-your-order

Kami ialah Pengedar Sah Shaklee Bandar Baru Bangi. Cash On Delivery area Bandar Baru Bangi, Kajang, Semenyih dan Putrajaya.

Penghantaran produk Shaklee ke seluruh Malaysia termasuk Sabah & Sarawak (Gdex/CityLink/Poslaju)

*DISCLAIMER

These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

36 thoughts on “Kepentingan omega-3 DHA untuk Pertumbuhan Janin dan Bayi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.