26
- February
2015
Posted By : noriza rahman
Kepentingan Kalsium untuk Ibu Hamil

Kepentingan Kalsium untuk Ibu Hamil

Kepentingan kalsium untuk ibu hamil | Bila sebut tentang kalsium, ramai yang menganggap ianya adalah sumber pemakanan yang sangat penting hanya untuk tumbesaran tulang kanak-kanak. Apabila seseorang wanita itu hamil, bayi di dalam kandungan memerlukan kalsium yang mencukupi untuk pembentukan tulang dan gigi yang kuat serta sihat.

“Sebanyak 75 peratus ibu-ibu hamil tidak mengambil keperluan kalsium yang mencukupi dan ketidaksedaran ini akan memberi kesan kepada mereka khususnya pada terimester ketiga mengandung dan saat-saat melahirkan anak. ” – Dr. Delilah, pakar Obstetrik dan Ginekologi Pusat Perubatan Sime Darby, Subang Jaya.

Kalsium yang diambil itu amat berguna untuk kekuatan tulang khususnya bagi ibu-ibu yang memerlukan zat tersebut bagi kekuatan menanggung berat bayi secara fizikal. Selain itu, kalsium juga penting untuk pembekuan darah, menstabilkan transmisi impuls saraf dan untuk merehatkan otot sewaktu berlakunya kontraksi.

Ibu hamil memerlukan antara 1200 hingga 1300 mg kalsium sehari iaitu tambahan 300 hingga 500 miligram zat kalsium yang diperlukan oleh orang dewasa lain. Ini bermakna seorang ibu hamil perlu mengambil sekurang-kurangnya 1 liter susu sehari.

Bagi ibu hamil yang tidak suka minum susu, pilihan zat makanan lain juga boleh diambil di dalam diet harian seperti sayur-sayuran, buah-buahan dan ikan bilis.

…pengambilan kalsium yang mencukupi didapati boleh mengelakkan kekejangan semasa proses melahirkan. kekurangan zat itu juga boleh menyebabkan kesejukkan dan kekejangan di bahagian kaki. Kekejangan ini juga boleh menganggu emosi ibu selain dari proses bersalin itu sendiri.” – Dr. Delilah

Boleh baca di akhbar KOSMO mengenai “Kurangkan komplikasi ketika meneran” bagi ibu hamil.

Bagaimana Ostematrix boleh memenuhi keperluan kalsium ibu hamil

Kepentingan Kalsium untuk Ibu Hamil
Sebotol RM61/120 kapsul

Formula OsteMatrix yang unik dibuat dari mineral semulajadi dan garam mineral dari laut mati, mengandungi kalsium, magnesium, Vitamin D, zinc, kuprum, mangan dan boron. Nutrien ini perlu diambil bersama-sama untuk penyerapan oleh tubuh dan menghalang endapan sesetengah mineral.

Apa kata ibu hamil yang mengamalkan OsteMatrix ni?

#1 Atasi Kaki Kejang Ketika Hamil

Kepentingan Kalsium untuk Ibu Hamil

#2 Membantu tidur lebih lenaKepentingan Kalsium untuk Ibu Hamil

MV pun semasa mengandungkan anak ke-2 telah menambah 4biji Ostematrix di dalam diet seharian sebelum tidur sebab asyik terlupa nak bancuh susu. Now, masih menyusukan anak yang berumur 26 bulan pun tetap mengamalkan OsteMatrix  😉

Maklumat lanjut berkaitan produk & order :
================================
CALL/SMS/WA : 0122050258 (Noriza)

CARA ORDER br

Follow Noriza Abdul Rahman untuk tips kesihatan dan pelbagai lagi kisah menarik pengguna Shaklee.

Untuk mendaftar keahlian segera (Express Enrollment) sila ke "Join Now' dan nikmati penjimatan harga yang terhebat untuk anda sebagai pengguna Shaklee.

Disclaimer: This website is not intended to replace professional consultation, diagnosis, or treatment by a licensed physician. If you require any medical related advice, contact your physician promptly. Information at mommavogue.com is exclusively of a general reference nature. Do not disregard medical advice or delay treatment as a result of accessing information at this site.

Penafian: Laman web ini tidak bertujuan untuk menggantikan nasihat profesional, diagnosis, atau rawatan oleh pakar perubatan berlesen. Jika anda memerlukan sebarang nasihat berkaitan perubatan, hubungi doktor anda dengan segera. Maklumat di mommavogue.com adalah semata-mata bersifat rujukan umum. Jangan mengabaikan nasihat perubatan atau rawatan kelewatan akibat daripada mengakses maklumat di laman web ini.

Comments

Comments are closed.