Kepentingan dan Pengambilan Protein

By | February 19, 2015
If Benefit To You Please share...Share on Tumblr0Tweet about this on TwitterShare on Google+5Share on Facebook0

Kepentingan dan Pengambilan Protein

Kepentingan dan pengambilan protein | Protein adalah blok bangunan utama badan. Mereka digunakan untuk membuat otot, tendon, organ-organ dan kulit. Protein juga digunakan untuk membuat enzim, hormon, neurotransmitter dan pelbagai molekul kecil yang berkhidmat fungsi penting. Tanpa protein, kehidupan seperti yang kita tahu ia tidak mungkin dapat dilaksanakan.

Kepentingan dan Pengambilan Protein

Protein sangat penting untuk memastikan tubuh berfungsi dengan baik. Ini kerana protein menjalankan fungsi memperbaiki dan menghasilkan sel baru, pengaturan dan pengekalan tisu yang sihat, penghasilan hormon dan enzim, keseimbangan bendalir dan membekalkan tenaga.

“Protein is KING”

Protein diperbuat daripada molekul yang lebih kecil yang dipanggil asid amino. Sebahagian daripada asid amino boleh dihasilkan oleh badan, manakala sebahagian lagi daripada diet. Asid amino ini dikenali sebagai “asid amino perlu”

Kepentingan Protein kepada Sel dan Tisu

Tubuh kita akan memperbaiki dan memperbaharui tisu secara berterusan. Sejumlah protein diperlukan untuk membina tisu baru atau mengekalkan struktur dan fungsinya bergantung kepada kadar pembaharuan atau peringkat pertumbuhan dan perkembangannya.

Cuba perhatikan luka atau parut di tubuh anda, adakah tempoh pembaikannya mengambil masa yang sekejap atau lama? Jika ia mengambil masa yang lama untuk pulih, kemungkinan anda mengalami masalah kekurangan protein.

Protein sebagai Sumber Tenaga

Protein bukanlah sumber tenaga yang signifikan dalam tubuh apabila amaun karbohidrat dan lemak dalam tubuh mencukupi. Protein juga adalah tenaga yang tersimpan seperti juga karbohidrat dan lemak.

Walaubagaimanapun, jika amaun karbohidrat dan lemak yang di hadam tidak mencukupi, protein tetap digunakan sebagai sumber tenaga dalam tubuh. Kegunaan protein sebagai sumber tenaga bukan ekonomikal kerana pengekalan tisu, pertumbuhan, dan pembaikan sel juga turut memerlukan tenaga.

Kepentingan dan Pengambilan Protein

Kenapa mesti ambil ESP sebagai sumber protein?

  1. ESP diiktiraf diseluruh dunia sebab ia mempunyai kajian klinikal yang sangat ekstensif dan komprehensif, kualiti sangat tinggi.
  2. ESP adalah soya Non-GMO. Mutu soyanya di kawal ketat tanpa menggunakan sebarang kimia.
  3. Soyanya di proses pada suhu rendah
  4. Satu-satunya produk yang datang dengan 9 asid amino yang diperlukan oleh tubuh tetapi tubuh manusia tidak dapat menghasilkannya.
  5. Indeks glisemik rendah
  6. ESP dibasuh dengan air untuk mengekalkan isoflavon.

Dapatkan sumber protein anda HARI INI juga!

Maklumat lanjut berkaitan produk & order :
==============================
CALL/SMS/WA : 0122050258 (Noriza)

3 thoughts on “Kepentingan dan Pengambilan Protein

Comments are closed.