19
- February
2015
Posted By : noriza rahman
Kepentingan dan Pengambilan Protein

Kepentingan dan Pengambilan Protein

Kepentingan dan pengambilan protein | Protein adalah blok bangunan utama badan. Mereka digunakan untuk membuat otot, tendon, organ-organ dan kulit. Protein juga digunakan untuk membuat enzim, hormon, neurotransmitter dan pelbagai molekul kecil yang berkhidmat fungsi penting. Tanpa protein, kehidupan seperti yang kita tahu ia tidak mungkin dapat dilaksanakan.

Kepentingan dan Pengambilan Protein

Protein sangat penting untuk memastikan tubuh berfungsi dengan baik. Ini kerana protein menjalankan fungsi memperbaiki dan menghasilkan sel baru, pengaturan dan pengekalan tisu yang sihat, penghasilan hormon dan enzim, keseimbangan bendalir dan membekalkan tenaga.

“Protein is KING”

Protein diperbuat daripada molekul yang lebih kecil yang dipanggil asid amino. Sebahagian daripada asid amino boleh dihasilkan oleh badan, manakala sebahagian lagi daripada diet. Asid amino ini dikenali sebagai “asid amino perlu”

Kepentingan Protein kepada Sel dan Tisu

Tubuh kita akan memperbaiki dan memperbaharui tisu secara berterusan. Sejumlah protein diperlukan untuk membina tisu baru atau mengekalkan struktur dan fungsinya bergantung kepada kadar pembaharuan atau peringkat pertumbuhan dan perkembangannya.

Cuba perhatikan luka atau parut di tubuh anda, adakah tempoh pembaikannya mengambil masa yang sekejap atau lama? Jika ia mengambil masa yang lama untuk pulih, kemungkinan anda mengalami masalah kekurangan protein.

Protein sebagai Sumber Tenaga

Protein bukanlah sumber tenaga yang signifikan dalam tubuh apabila amaun karbohidrat dan lemak dalam tubuh mencukupi. Protein juga adalah tenaga yang tersimpan seperti juga karbohidrat dan lemak.

Walaubagaimanapun, jika amaun karbohidrat dan lemak yang di hadam tidak mencukupi, protein tetap digunakan sebagai sumber tenaga dalam tubuh. Kegunaan protein sebagai sumber tenaga bukan ekonomikal kerana pengekalan tisu, pertumbuhan, dan pembaikan sel juga turut memerlukan tenaga.

Kepentingan dan Pengambilan Protein

Kenapa mesti ambil ESP sebagai sumber protein?

  1. ESP diiktiraf diseluruh dunia sebab ia mempunyai kajian klinikal yang sangat ekstensif dan komprehensif, kualiti sangat tinggi.
  2. ESP adalah soya Non-GMO. Mutu soyanya di kawal ketat tanpa menggunakan sebarang kimia.
  3. Soyanya di proses pada suhu rendah
  4. Satu-satunya produk yang datang dengan 9 asid amino yang diperlukan oleh tubuh tetapi tubuh manusia tidak dapat menghasilkannya.
  5. Indeks glisemik rendah
  6. ESP dibasuh dengan air untuk mengekalkan isoflavon.

Dapatkan sumber protein anda HARI INI juga!

Maklumat lanjut berkaitan produk & order :
==============================
CALL/SMS/WA : 0122050258 (Noriza)

Follow Noriza Abdul Rahman untuk tips kesihatan dan pelbagai lagi kisah menarik pengguna Shaklee.

Untuk mendaftar keahlian segera (Express Enrollment) sila ke "Join Now' dan nikmati penjimatan harga yang terhebat untuk anda sebagai pengguna Shaklee.

Disclaimer: This website is not intended to replace professional consultation, diagnosis, or treatment by a licensed physician. If you require any medical related advice, contact your physician promptly. Information at mommavogue.com is exclusively of a general reference nature. Do not disregard medical advice or delay treatment as a result of accessing information at this site.

Penafian: Laman web ini tidak bertujuan untuk menggantikan nasihat profesional, diagnosis, atau rawatan oleh pakar perubatan berlesen. Jika anda memerlukan sebarang nasihat berkaitan perubatan, hubungi doktor anda dengan segera. Maklumat di mommavogue.com adalah semata-mata bersifat rujukan umum. Jangan mengabaikan nasihat perubatan atau rawatan kelewatan akibat daripada mengakses maklumat di laman web ini.

Comments

Comments are closed.