15
- February
2018
Posted By : noriza rahman
5 Sebab KENAPA Perlu Makan Kolagen Setiap Hari, Bukan Semata-Mata untuk Cantik!

Kolagen adalah protein yang paling banyak di dalam badan dan terdapat di kulit, rambut, kuku, otot, tulang, tendon, dan juga di dalam organ kita. Pada dasarnya, kolagen ini bertindak seperti gam yang memegang segalanya bersama-sama.

Walaupun badan kita dapat menghasilkan asid amino proline, glisin, arginine, dan glutamin, tetapi keupayaan tubuh kita untuk menghasilkan mereka semakin perlahan berikutan bertambahnya umur kita. Itulah sebabnya mengapa muka kita cepat berkedut dan sakit sendi selari dengan pertambahan usia kita.

5 sebab kita perlu ambil kolagen setiap hari:

1. Kolagen penting untuk kulit yang tegang

30% daripada protein di dalam badan kita adalah kolagen. Ia sangat-sangat lah penting untuk kulit kita. Ia menjaga dan mengekalkan keanjalan kulit supaya kulit kita luar dalam tetap kukuh dan kuat. Sebenarnya kan kulit kita mudah hilang keanjalan, menjadi tidak sihat dan tanda penuaan pula suka muncul lebih awal apabila terdedah kepada persekitaran yang kurang sihat, faktor umur dan juga pemakanan.

Jadi pengambilan suplemen kolagen akan meningkatkan keanjalan dan kelembapan kulit  serta awet muda!

2. Kolagen penting untuk kesihatan tulang dan sendi yang berpanjangan

Kolagen juga sebenarnya sebahagian daripada binaan asas untuk tulang kita. Ia penting untuk menyokong kekuatan tulang, fleksibiliti dan pergerakan tulang kita. Kolagen juga kaya dengan asid amino yang akan membantu memberi sokongan dan keanjalan tisu seperti tulang, tulang rawan, tendon dan ligamen. Ini yang sangat membantu memudahkan pergerakan kita seharian.

Peningkatan yang ketara, faedah kolagen bukan setakat untuk kulit tetapi juga untuk sendi rawan.

3. Kolagen mudah rosak dan hilang setiap hari

Tahu tak sebenarnya kolagen dalam badan kita ni mudah rosak dan hilang tiap hari. Ini berlaku kerana faktor pencemaran, terdedah kepada sinaran dan bahan kimia yang berbahaya seperti banyak terdapat di dalam produk penjagaan diri dan kulit. Lama kelamaan paras kolagen makin rendah yang akhirnya membawa kepada tanda penuaan yang lebih cepat dan awal dari usia kita.

4. Kesihatan kuku dan rambut

Kuku dan rambut kita memerlukan kolagen. Kolagen juga antioksidan yang akan membantu melawan radikal bebas yang mana dia boleh menyebabkan rambut menipis, beruban dan kuku mudah patah. Sebaliknya bila kita cukup kolagen, rambut dan kuku jadi lebih kuat dan sihat.

5. Kolagen susut setiap tahun

Ya betul. Setiap tahun paras kolagen dalam badan kita cepat susut dan berkurang. Selepas kita berumur 20 tahun dan ke atas, kolagen akan berkurang 1% tiap tahun.

Antara tanda kekurangan kolagen yang banyak berlaku, kedutan, harisan halus, kulit kusam, kering dan jeragat.

Rahsia Sisik Ikan Merah, Ramuan Utama Collagen Powder Shaklee, Kolagen dengan anti penuaan dan bioavailabiliti terbaik

Ikan merah mampu hidup di laut dalam kerana mempunyai insang yang dapat menahan tekanan tinggi. Disebabkan itu juga sisik ikan merah dianggap sebagai salah satu sumber kolagen terbaik.

Selain kolagen sisik ikan merah, tambahan 7 lagi bahan aktif seperti ekstrak biji camellia japonica, ekstrak Pfaffia, elastin dari kolagen ikan, ekstrak kerangan, lactobacillus acidophillus dan vitamin B & C, untuk meningkatkan keberkesanan kolagen dalam memberi kebaikan kepada kulit.

Kolagen ikan ini juga kaya dengan asid amino glycine, proline dan hydroxyproline. Hydoxyproline ini adalah asid amino penting yang jarang-jarang dijumpai dan ia membantu menggalakkan penghasilan semula jadi kolagen di seluruh badan.

Selain itu, kolagen ini juga ada ekstrak Camellia Japonica yang mampu melembapkan kulit dan asid oleik merupakan antioksidan yang melawan radikal bebas dalam badan.

Vitamin C didalam collagen powder bukan sahaja membantu penghasilan kolagen, ia juga melindungi tubuh kita daripada serangan radikal bebas yang menjejaskan kesihatan badan.

Sementara Vitamin B pula untuk metabolisma karbohidrat, lemak dan protein untuk membebaskan tenaga yang diperlukan bagi penghasilan kolagen.

Dalam kolagen ini terdapat ekstrak kerang-kerangan. Ekstrak inilah yang mengandungi GLUCOSAMINE yang bertindak sebagai PELINCIR SENDI.

Kenapa Ramai Pengguna Berpuas hati dengan Collagen Powder Shaklee?

Suplemen collagen powder diekstrak daripada sisik ikan merah (Red Snapper Scale). Ia bermolekul sangat ringan, iaitu sekitar 1000 Dalton.

Lebih ringan molekul kolagen, lebih mudah dan cepat ia diserap, makanya, lebih cepat kesannya. Juga ditambah 7 bahan aktif lain untuk kesan yang lebih optimum.

Setiap sachet memudahkan pengguna kolagen menggunakannya dengan kadar segera pada bila-bila masa dan di mana-mana jua.

Lihat saja perubahan positif yang dialami oleh pengguna collagen powder ini. Mereka amat berpuas hati dengan keberkesanan produk ini.

Mahu cuba kolagen untuk diri sendiri?

Alang-alang menyeluk pekasam, biarlah sampai ke pangkal lengan kan. Alang-alang nak cantik, biar dari luar dan dalam. Baru umphhh!  Serlahkan keanggunan wanita bersama Collagen Powder.

Tetapi yang mahal, pasti hasilnya pun mahal pada kulit kita juga, kan? Jadi, jangan takut untuk berbelanja lebih sekiranya kita nak hasil yang lebih baik juga.

Beli sekarang! Terus saja hubungi MV >>> http://www.wasap.my/60122050258

Follow Noriza Abdul Rahman untuk tips kesihatan dan pelbagai lagi kisah menarik pengguna Shaklee.

Untuk mendaftar keahlian segera (Express Enrollment) sila ke "Join Now' dan nikmati penjimatan harga yang terhebat untuk anda sebagai pengguna Shaklee.

Disclaimer: This website is not intended to replace professional consultation, diagnosis, or treatment by a licensed physician. If you require any medical related advice, contact your physician promptly. Information at mommavogue.com is exclusively of a general reference nature. Do not disregard medical advice or delay treatment as a result of accessing information at this site.

Penafian: Laman web ini tidak bertujuan untuk menggantikan nasihat profesional, diagnosis, atau rawatan oleh pakar perubatan berlesen. Jika anda memerlukan sebarang nasihat berkaitan perubatan, hubungi doktor anda dengan segera. Maklumat di mommavogue.com adalah semata-mata bersifat rujukan umum. Jangan mengabaikan nasihat perubatan atau rawatan kelewatan akibat daripada mengakses maklumat di laman web ini.

Comments

Comments are closed.