24
- September
2017
Posted By : noriza rahman
Kenapa Kita Perlukan Probiotik dan Prebiotik?

Ramai yang keliru.

Prebiotik apa

Probiotik apa

Kalau makan prebiotik, probiotik macam mana pula?

Apa itu Probiotik dan faedahnya?

Probiotik adalah mikroorganisma hidup seperti bakteria atau yis yang sangat membantu kesihatan gastrousus dalam tubuh manusia.

Ia merupakan unsur utama kesihatan dan kesejahteraan kita secara keseluruhan.

Mereka menyusun saluran pencernaan, membantu penghadaman yang sihat. Mereka melakukan pelbagai fungsi untuk meningkatkan dan mengekalkan kesihatan usus dan kesejahteraan keseluruhan.

Mereka digunakan untuk merawat masalah dalam perut dan usus, dan mereka boleh didapati dalam makanan tambahan dan produk makanan tertentu.

Sistem pencernaan kita adalah rumah kepada lebih daripada 500 spesies bakteria yang berbeza, yang membantu menjaga lapisan usus supaya sihat dan membantu dalam memecah dan memproses makanan.

Organisme berfaedah ini membantu mengawal tindak balas imun yang sihat, agar kita tidak sakit, dan membantu mengekalkan sistem imun yang kuat.

Probiotik paling berkesan untuk:

 1. Mencegah keradangan usus yang boleh mengikuti pembedahan usus yang serius.
 2. mengurangkan kesan negatif dari mengambil pelbagai jenis antibiotik.
 3. Mengatur respon imun.
 4. Menggalakkan aktiviti anti-tumor dan anti-kanser di dalam badan.
 5. Keupayaan untuk mencerna makanan.
 6. Meningkatkan keupayaan untuk menyerap nutrien daripada makanan
 7. Mengubati dan menghalang ekzema
 8. Mengurangkan intoleransi laktosa
 9. Sakit kepala
 10. Mengurangkan jangkitan yis, vaginitis dan candidiasis.
 11. Bertindak sebagai ubat untuk bau mulut (halitosis).
 12. Kebimbangan

Jenis dan Bentuk probiotik

Kedua-dua jenis probiotik yang paling biasa adalah lactobacillus (terdapat dalam yogurt dan makanan fermentasi) dan bifidobacterium (terdapat dalam produk tenusu). Setiap jenis strain probiotik menyokong fungsi tubuh dengan cara yang berbeza.

Lactobacillus acidophilus, mungkin probiotik paling kuat, yang menghasilkan bentuk semula jadi antibiotik dalam tubuh.

Antibiotik semulajadi ini meningkatkan keupayaan kita untuk menghasilkan tindakan antimikrobial terhadap patogen dalam makanan yang kami makan, udara yang kita sedut, dan perkara yang kita sentuh.

Stres, gaya hidup yang tidak sihat, dan yang paling penting, diet berasid yang tidak sihat, menghancurkan jumlah probiotik semula jadi kita.

Apa itu Prebiotik?

Prebiotik, secara umum, juga dikenali sebagai “superfoods” atau “baja” kerana mereka menjadi sumber nutrien untuk bakteria baik, a.k.a probiotik.

Mereka memainkan peranan penting dalam penyerapan nutrien serta kesihatan pencernaan.

Jenis serat makanan yang dipanggil “oligosakarida” yang tidak dapat dicerna oleh manusia, prebiotik berfungsi sebagai bahan bakar untuk bakteria baik dalam usus.

Prebiotik boleh didapati daripada produk makanan atau tambahan makanan tambahan.

Sumber makanan tertentu termasuk teh hijau, buah-buahan berwarna gelap dan sayur-sayuran, biji-bijian dan bawang putih.

Jenis prebiotik yang paling biasa adalah galactooligosaccharides dan fructooligosaccharides.

Bagaimanakah probiotik dan prebiotik bekerjasama?

Sebaik sahaja anda memahami mekanisme kedua-dua prebiotik dan probiotik, kedua-dua ini perlu diambil bersama!

Diet yang kaya dengan kedua-dua prebiotik dan probiotik sesuai untuk kesihatan pencernaan yang optimum untuk peningkatan fungsi sistem gastrousus dan fungsi tubuh yang lain, seperti keseimbangan bakteria yang baik dan buruk.

Sistem pencernaan yang sihat menghalang autoimun, yang merupakan keadaan badan sendiri yang bertindak balas terhadap tisu dan sel yang sihat. Ini mempercepat metabolisme nutrien tubuh yang seterusnya mengawal fungsi hormon.

Apabila badan tidak mempunyai probiotik atau prebiotik, pertumbuhan patogen boleh berlaku, mengakibatkan masalah pencernaan seperti kembung perut, sembelit, cirit-birit, atau keradangan lapisan usus.

Seterusnya menjadikan badan kita lebih terdedah kepada jangkitan, alergi, dan selsema.

Follow Noriza Abdul Rahman untuk tips kesihatan dan pelbagai lagi kisah menarik pengguna Shaklee.

Untuk mendaftar keahlian segera (Express Enrollment) sila ke "Join Now' dan nikmati penjimatan harga yang terhebat untuk anda sebagai pengguna Shaklee.

Disclaimer: This website is not intended to replace professional consultation, diagnosis, or treatment by a licensed physician. If you require any medical related advice, contact your physician promptly. Information at mommavogue.com is exclusively of a general reference nature. Do not disregard medical advice or delay treatment as a result of accessing information at this site.

Penafian: Laman web ini tidak bertujuan untuk menggantikan nasihat profesional, diagnosis, atau rawatan oleh pakar perubatan berlesen. Jika anda memerlukan sebarang nasihat berkaitan perubatan, hubungi doktor anda dengan segera. Maklumat di mommavogue.com adalah semata-mata bersifat rujukan umum. Jangan mengabaikan nasihat perubatan atau rawatan kelewatan akibat daripada mengakses maklumat di laman web ini.

Comments

Comments are closed.