Kekalkan Berat Badan Ideal TANPA Perlu Risau Kalau Nak Makan!

By | June 15, 2015
If Benefit To You Please share...Share on Tumblr0Tweet about this on TwitterShare on Google+4Share on Facebook4

Kekalkan Berat Badan Ideal

Kekalkan Berat Badan Ideal | Selalu kita dengar orang makan produk melangsigkan badan, lepas stop, berat badan naik lagi banyak dari berat asal. Adakah tiada cara untuk kurus dengan selamat? Mai sini MV share tips untuk kuruskan badan dan kekalkan berat badan ideal.

Bagaimana nak kekalkan berat badan ideal?

#1. Kira BMI

BMI anda adalah petunjuk berat badan ideal yang lebih baik berbanding dengan angka pada penimbang.

Kekalkan Berat Badan Ideal

Ini BMI MV. Semuanya normal range

#2. Kira kadar Metabolik ketika rehat (RMR)

Selepas MV telah mengenal pasti bahawa berat badan MV dah ideal, then MV kira kadar metabolik berehat (RMR) pula. Jika MV makan lebih banyak kalori daripada kalori yang dibakar, maka berat badan MV bertambah dan begitulah sebaliknya.

Kekalkan Berat Badan Ideal

#3. Mengira kalori harian

Apabila MV dah tahu nilai RMR, maka senanglah MV nak mengira berapa banyak kalori yang MV kena bakar dalam sehari. Hanya buat suatu catatan mengenai apa dan berapa banyak yang MV kena makan, dan kemudian mencari nilai kalori bagi makanan tersebut.

Kekalkan Berat Badan Ideal

#4. Bandingkan RMR dengan kalori

Dalam usaha untuk mengekalkan berat badan ideal MV, jumlah kalori yang MV makan mestilah sangat dekat dengan RMR MV. Jika MV makan lebih banyak kalori dari kalori yang dibakar, makaMV akan pilih sama ada menambahkan exercise, atau mengurangkan jumlah kalori yang MV makan.

#5. Rehat yang cukup

MV mesti mempunyai tidur yang berkualiti dan nyenyak untuk mengawal nafsu makan. Waktu tidur adalah untuk tubuh MV berehat sepenuhnya.

Jika MV tak cukup tidur, tubuh MV akan kekurangan leptin dan pada masa yang sama menghasilkan banyak hormon ghrelin. Hormon leptin adalah hormon yang bagi signal ‘saya dah kenyang, saya tak perlu makan’. Hormon ghrelin pula adalah hormon yang bagi signal ‘saya lapar ni, nak makan’!

#6. Mengamalkan Suplemen Shaklee

MV memang amalkan suplemen Shaklee since 2011 lagi. Sebabnya, ia dapat menampung kekurangan nutrisi dalam badan MV.

Nak Tahu apa yang MV amalkan untuk Kekalkan Berat Badan Ideal?

Inilah amalan MV setiap hari. MV meneruskan minum ESP setiap hari TANPA jemu! MV memilih protein ESP. Jika ibu diluar sana yang nak kurus tanpa mengganggu proses penyusuan, MV cadangkan amalkan ESP. Ia membantu polish semula otot- otot MV yang sepatutnya bekerja memecahkan lemak. Otot- otot kita dah lemah sebab kita selalu overload badan kita dengan makanan tak sihat, jadi dia dah ‘berkarat’. Protein ESP akan membantu menggilap semula, dan get it working!

Kekalkan Berat Badan Ideal

Inilah The Perfect Three yang MV amalkan untuk kecergasan dan juga energy booster.

Kekalkan Berat Badan Ideal

Setiap kali selepas lunch, MV amalkan omegaguard dan juga alfalfa bagi membantu membakar lemak dan membekalkan fiber ke dalam badan.

Kekalkan Berat Badan Ideal

Setiap hujung minggu Sabtu dan Ahad pula, MV amalkan detoks usus dan hati bagi mengekalkan keberkesanan penyerapan vitamin ke dalam badan, jadi mudahla nak kekalkan momentum..

Kekalkan Berat Badan Ideal

Ini nasihat MV kepada anda di luar sana. Yang paling penting anda kena ada ilmu untuk mengawal pemakanan. Setakat nak “makan kurang” itu tidak memadai. Konsisten dengan exercise dan menjaga diet pemakanan harian serta tidak terlalu bergantung kepada suplemen dan produk-produk untuk membela kesihatan diri.

MV memilih untuk gaya hidup yang sihat, menawan dan muda bagi mengekalkan berat badan ideal 😊😊😊

MV sediakan link paling mudah sekiranya anda berminat nak buat belian secara terus ke laman sesawang shaklee..hanya klik pada imej eSell yea 😉

Belian terus ke laman Shaklee

37 thoughts on “Kekalkan Berat Badan Ideal TANPA Perlu Risau Kalau Nak Makan!

    1. noriza rahman Post author

      Saya pun tak suka kira kalori ni..just tahu macam mana nak buat portion makanan pun dah cukup

  1. permatamama

    Tidak susah untuk mendapatkan berat badan ideal tetapi yang susah adalah mendisiplinkan cara makan dan nafsu makan kita.. Alhamdulillah bulan puasa ni mudah turun berat badan.. tq

Comments are closed.