Hari tu MV dah terangkan serba sedikit ciri yang penting dalam memilih suplemen vitamin C. So, kali ni nak kongsi pulak kenapa bioflavonoid ni penting bergabung dengan vitamin C yang terdapat dalam Sustained Release Vita-C keluaran Shaklee.

Terdapat tiga jenis Vitamin C iaitu asid askorbik, natrium askorbat dan kalsium askorbat. Setiap ‘strands’ Vitamin C ini memainkan peranan penting dan fungsi ketiga-tiga sama pentingnya antara satu sama lain.

Kebanyakan jenama Vitamin C hanya mengandungi asid askorbik. Walaupun asid askorbik adalah bioavailable iaitu ia boleh diserap dan dicerna oleh badan,  tetapi ia tidak cekap jika berasingan.

Ketiga-tiga jenis Vitamin C perlu hadir bersama dengan bioflavonoid.

Apakah Bioflavonoids?

Dikenali sebagai “vitamin P” ataupun faktor kebolehtelapan kapilari (capillary permeability factor) secara semulajadi berlaku dalam banyak buah-buahan, sayur-sayuran dan herba. Vitamin C dan bioflavonoid mempunyai kesan pelengkap, menjadikannya lebih berkesan apabila dicerna bersama berbanding secara berasingan.

Kandungan bioflavonoid sekurang-kurangnya adalah 100mg untuk setiap 500mg Vitamin C. Badan kita tidak mampu menghasilkan sendiri bioflavonoid. Ia perlu diambil daripada pemakanan kita seharian.

Bahan Makanan Apa yang Mengandung Bioflavonoid?

Buah-buahan dan sayur-sayuran adalah sumber terbaik vitamin C dan bioflavonoid. Dengan 2,000 mg/100 gram, Rose hips mempunyai salah satu kepekatan tertinggi vitamin C. Tanaman lain yang baik termasuk lada (red pepper, hot chillis); berries (black currant, loganberry, elderberry, goji, cloudberry, strawberry, raspberry, blackberry, cranberry); buah-buahan sitrus (orange, lemon, grapefruit, tangerine, lime); sayuran hijau (parsley, broccoli, Brussels sprouts, kale, spinach) dan buah-buahan lain (guava, kiwifruit, papaya, melon).

Kesan Gabungan Citrus BioFlavonoid bersama Vitamin C

  1. Membantu melindungi dan mengekalkan struktur salur kapilari darah
  2. Mempertingkatkan sistem pertahanan badan
  3. Membantu Vitamin C untuk untuk menjaga kolagen agar tetap dalam keadaan sihat
  4. Memberi kesan antibakteria
  5. Mengalakkan peredaran darah
  6. Merangsang pengeluaran hempedu
  7. Mengekalkan tahap kolestrol darah yang lebih rendah
  8. Mencegah dan merawat katarak
  9. Mengurangkan gejala herpes mulut (oral herpes)

Hesperidin digunakan bersama bioflavonoid dapat membantu untuk buasir, peredaran darah yang lemah dan mengurangkan keradangan. Kajian menunjukkan hesperidin mengurangkan penghasilan tyrosine (enzim yang menghasilkan pigmen melanin) secara selamat. Dan ia mampu untuk mengurangkan tanda-tanda penuaan dan melindungi saluran darah.

Apa yang istimewanya vitamin C shaklee?

Berat setiap tablet Vita-C adalah 922mg. Yang menariknya setiap tablet Sustained Release Vita-C ini mengandungi Ascorbic Acid 525.35 mg yang ditambah dengan Citrus Bioflavanoid Complex 90 mg.

  • 7.5mg Lemon Bioflavonoids
  • 7.5mg Orange Bioflavonoids
  • 7.5mg Grapefruits Bioflavonoids
  • 30 mg Hesperidin

Cuba check vitamin C yang anda pakai selama hari ni. Tengok lepas tak kriteria semua ni?

Bagaimana nak dapatkan Sustained Release Vita-C?

Sustained Release Vita-C ni sangat murah ye.

Murah sangat! Tak percaya?

Setiap botol hanya berharga RM97.50 dan mengandungi 180 biji yang tahan selama 6 bulan!

Nak Order? Hubungi MV >>>> 0122050258

Follow Noriza Abdul Rahman untuk tips kesihatan dan pelbagai lagi kisah menarik pengguna Shaklee.

Untuk mendaftar keahlian segera (Express Enrollment) sila ke "Join Now' dan nikmati penjimatan harga yang terhebat untuk anda sebagai pengguna Shaklee.

Disclaimer: This website is not intended to replace professional consultation, diagnosis, or treatment by a licensed physician. If you require any medical related advice, contact your physician promptly. Information at mommavogue.com is exclusively of a general reference nature. Do not disregard medical advice or delay treatment as a result of accessing information at this site.

Penafian: Laman web ini tidak bertujuan untuk menggantikan nasihat profesional, diagnosis, atau rawatan oleh pakar perubatan berlesen. Jika anda memerlukan sebarang nasihat berkaitan perubatan, hubungi doktor anda dengan segera. Maklumat di mommavogue.com adalah semata-mata bersifat rujukan umum. Jangan mengabaikan nasihat perubatan atau rawatan kelewatan akibat daripada mengakses maklumat di laman web ini.

Keistimewaan Vitamin C dan CITRUS BIOFLAVONOID dalam SUSTAINED RELEASE VITA-C PLUS

One thought on “Keistimewaan Vitamin C dan CITRUS BIOFLAVONOID dalam SUSTAINED RELEASE VITA-C PLUS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.