07
- March
2015
Posted By : noriza rahman
Comments Off on Kawal Sebum Berlebihan Elakkan Jerawat
Kawal Sebum Berlebihan Elakkan Jerawat

Kawal Sebum Berlebihan Elakkan Jerawat

Kawal sebum berlebihan elakkan jerawat | Jerawat terjadi bila kelenjar minyak mengeluarkan terlalu banyak minyak dan sebum di kulit terutamanya di muka , dada dan belakang iaitu kawasan yang mempunyai banyak bulu roma.

Liang minyak yang tersumbat akan menjadi bintik putih jika ia terjadi di bawah kulit atau bintik hitam jika di lapisan luar kulit. Kulit akan menjadi kemerahan jika radang terbentuk di sekeliling liang tersebut.

Kawal Sebum Berlebihan Elakkan Jerawat

Masalah jerawat dikaitkan dengan kulit berminyak malah sebab utama ialah pengeluaran berlebihan daripada kelenjar yang terlalu aktif pada kulit. Sebum berlebihan ini mengakibatkan pori tersumbat dan kemunculan jerawat ini ternyata menyebabkan parut yang boleh menjejaskan keyakinan diri. Jawapannya untuk kulit bebas jerawat dan jerawat batu ialah pengawalan minyak.

Zink untuk Kulit Bersih Bebas Jerawat

Kawal Sebum Berlebihan Elakkan Jerawat

Zink adalah nutrien yang sangat penting untuk kulit bebas jerawat. Zink meningkatkan sistem kekebalan tubuh dan mencegah keradangan yang tidak diingini. Zink membantu mengawal jumlah minyak kelenjar yang dihasilkan oleh badan. Selain daripada itu, tubuh memerlukan zink untuk mengawal selia aktiviti kelenjar minyak. Zink memastikan aktiviti kelenjar sebum rendah dan atas sebab ini, membantu untuk mencegah dan menghilangkan jerawat. Ia membantu untuk mengurangkan jumlah minyak yang dihasilkan oleh kelenjar sebum.

“A study that was conducted by a group of scientists found that within 4 weeks, 85% of the acne sufferers who take zinc supplement daily was able to clear up their skin.”

“zinc most likely promotes healthy skin by carrying vitamin A to your skin and by regulating your body’s hormonal balance.”

Katakan Tidak kepada Accutane, tetapi Ya kepada Vitamin A

Kawal Sebum Berlebihan Elakkan Jerawat

Vitamin A juga penting untuk kulit yang sihat, kerana ia membantu untuk mengurangkan pengeluaran minyak jika kelenjar terlebih stimulasi oleh androgen. Vitamin A mempengaruhi fisiologi kulit dengan menggalakkan pembezaan epidermis, modulasi faktor pertumbuhan kulit, menghalang aktiviti kelenjar sebum, dan menyekat pembentukan androgen. Ia juga bertindak sebagai antioksidan yang membantu melindungi sel dari radikal bebas.

“Vitamin A helps the skin repair itself and boosts the immune system to help you fight off bacteria that cause acne blemishes.”

Anda boleh mencuba Zinc Complex dan CarotoMax® untuk meredakan jerawat dan menyekat pengeluaran sebum yang berlebihan dalam badan.  Testimoni jerawat batu kering selepas 3 hari mengamalkan Zinc Complex Shaklee  😉 

Kawal Sebum Berlebihan Elakkan Jerawat

Follow Noriza Abdul Rahman untuk tips kesihatan dan pelbagai lagi kisah menarik pengguna Shaklee.

Untuk mendaftar keahlian segera (Express Enrollment) sila ke "Join Now' dan nikmati penjimatan harga yang terhebat untuk anda sebagai pengguna Shaklee.

Disclaimer: This website is not intended to replace professional consultation, diagnosis, or treatment by a licensed physician. If you require any medical related advice, contact your physician promptly. Information at mommavogue.com is exclusively of a general reference nature. Do not disregard medical advice or delay treatment as a result of accessing information at this site.

Penafian: Laman web ini tidak bertujuan untuk menggantikan nasihat profesional, diagnosis, atau rawatan oleh pakar perubatan berlesen. Jika anda memerlukan sebarang nasihat berkaitan perubatan, hubungi doktor anda dengan segera. Maklumat di mommavogue.com adalah semata-mata bersifat rujukan umum. Jangan mengabaikan nasihat perubatan atau rawatan kelewatan akibat daripada mengakses maklumat di laman web ini.