Ambil Lebih Karotenoid Bagus untuk Kesihatan Mata

Home / Shaklee Products / Healthy Nutrition / Antioxidants / Ambil Lebih Karotenoid Bagus untuk Kesihatan Mata

Karotenoid Bagus untuk Kesihatan Mata | Zaman moden sekarang ni, banyak teknologi yang mengeluarkan cahaya seperti telefon bimbit, tablet, televisyen, komputer/laptop, dan macam-macam lagi menjadi tatapan harian mata kita.

Tapi kita sedar tak apabila zaman semakin canggih dengan teknologi, kita sebenarnya telah mendedahkan beban yang sangat berat kepada mata kita. Hampir 1 daripada 3 orang dewasa mesti ada handphone kan?. Selain penting untuk berhubung, ianya juga digunakan untuk urusan perniagaan, mencari maklumat, bersosial, menonton cerita, beriadah dan juga bermain game.

Agak-agak kalau kita dapat berenggang dengan handphone selama sejam sahaja, gelisah tak jadinya?

Ambil Lebih Karotenoid Bagus untuk Kesihatan Mata

Karotenoid Bagus untuk Kesihatan Mata

Apakah karotenoid? Ianya adalah nutrien larut lemak, yang bermaksud kita menyerap sumber ini dengan baik apabila kita makan sumber ini bersama-sama dengan sumber lemak, seperti minyak zaitun, kacang, atau avocado.

Mengapa kita memerlukan karotenoid? Mereka ialah fitonutrien yang membantu melawan kerosakan radikal bebas dan memberikan antioksidan penting untuk menghindari penyakit dan mengurangkan keradangan.

Apakah penyakit yang berkaitan dengan mata?

  1. Age-related Macular Degenartion (AMD)
    Kerosakan yang kronik pada saraf retina mata yang memberikan kesan pada kawasan tengah penglihatan. Selaunya berlaku pada mereka yang berusia lingkungan 60-an dan ke atas.
  2. Katarak
    Katarak adalah kanta yang kabur yang memberi kesan kepada penglihatan. Kebanyakannya berkait rapat dengan penuaan. Penyakit ini berkait dengan ketidakseimbangan protein dan cecair yang merosakkan kanta mata. Biasanya usia 40-50an ke atas akan mengalami masalah penglihatan ini.
  3. Diabetic retinopati
    Keadaan ini berlaku disebabkan kesan negatif komplikasi diabetes yang memberi kesan pada salur darah pada retina.
  4. Glaukoma
    Glaukoma menyebabkan kerosakan keadaan saraf optik mata yang menjadi semakin teruk dari hari ke hari. Ianya terjadi disebabkan pendedahan kepada sinar UV secara langsung kepada mata dan lama kelamaan mata boleh menjadi buta.

Makanan yang kaya dengan Karotenoid Bagus untuk Kesihatan Mata

Beta-carotene (β-carotene) and A-carotene (α-Carotene) merupakan antioksidan dan pigmen semula jadi yang terdapat dalam buah-buahan dan sayur-sayuran. Sumber Beta-carotene didapati dalam makanan seperti squash, bayam, keledek dan lobak merah.

Beta-carotene dianggap antioksidan dan juga merupakan pelopor kepada vitamin A yang membantu mengekalkan kulit yang sihat dan memainkan peranan penting dalam kesihatan mata.

Ia juga membantu dalam melambatkan proses degenerasi makular (AMD) akibat penuaan. Ia melindungi mata kita daripada dua penyakit – sindrom mata kering dan rabun malam.

Lutein dan Zeaxanthin adalah dua antioksidan yang membantu dalam mencegah penyakit mata seperti degenerasi makula dan katarak. Sumber terbaik karotenoid ini adalah sayuran berdaun hijau gelap dan sayur-sayuran cruciferous  (bayam, kale, turnip greens, tauge, dan lain-lain).

“Manfaat Lutein untuk Penglihatan”

Astaxanthin ialah kumpulan karotenoid yang hanya terdiri dari oksigen dan ia adalah dalam kumpulan xanthophylls. Sumber karotenoid ini ialah halia, black beans, broccoli dan pisang

“Keistimewaan Astaxanthin”

Lycopene mengurangkan risiko untuk mendapat penyakit seperti kanser prostat. Sumber ini boleh ditemui didalam buah tomato.

Kebanyakan kita ni sangat memilih nak makan sayur dan buah-buahan kan? So, penyelesaian mudah rajinkan diri ambil suplemen untuk kesihatan mata kita.

Tahukah anda sebelum Vivix dicipta, CarotoMax® merupakan vitamin yang sangat popular dalam mencegah dan merawat kanser. Sifat antioksidan yang sangat tinggi dalam CarotoMax® ini berupaya memelihara kesihatan penglihatan, kesihatan kulit dan mencegah kanser.

Karotenoid Bagus untuk Kesihatan Mata

CarotoMax® ni memang fungsi utamanya ialah untuk kesihatan mata. tetapi ianya juga membantu menghalang penyakit kanser kerana ianya tiggi sumber antioksidan. Ianya mengandungi 6 KAROTENOID TERBAIK untuk kesihatan mata yang OPTIMUM.

Karotenoid Bagus untuk Kesihatan Mata

Vivix merupakan campuran botani yang kaya dengan resveratrol, phytonutrien dan polifenol. Vivix membantu memperbaiki saraf mata dan otak serta menjadikannya sihat dan mampu menghalang terjadinya glaukoma.

Testimoni pengguna yang mempunyai masalah Eye Floater@Tompok Hitam tak perlu buat pembedahan selepas mencuba Vivix dan CarotoMax.

Karotenoid Bagus untuk Kesihatan Mata

Alhamdulillah selepas rutin mengambil 2 suplemen di atas ibu kawan Puan Nusaybah yang mempunyai masalah eye floaters bertambah pulih. Paling seronok ialah beliau tidak perlu membuat pembedahan mata. Kesihatannya juga bertambah baik dimana badan semakin bertenaga.

Harga sebotol vivix hanyalah RM475 dan sebotol carotomax pula berharga RM74. Rasanya jauh lebih murah jika dibandingkan dengan kos pembedahan yang menelan belanja ribuan ringgit dan kesan sampingannya.

Walau apapun kita diminta berusaha yang terbaik dan selepas itu serahkan segala urusan kepada DIA yang MAHA PENYEMBUH. InsyaAllah semoga beroleh kebaikan dan kesihatan yang baik dengan izinNYA.

Karotenoid Bagus untuk Kesihatan Mata

Sekiranya anda mengalami masalah mata seperti rabun, katarak, galukoma, boleh la berikhtiar dengan 2 suplemen tu. Vivix masih ada promosi twinpack, setiap pembelian 2 botol akan mendapat diskaun 5%, keahlian percuma dan cash back bernilai RM38 pada bulan berikutnya.

esell-shaklee-logo-500x351

Follow Noriza Abdul Rahman untuk tips kesihatan dan pelbagai lagi kisah menarik pengguna Shaklee.

Untuk mendaftar keahlian segera (Express Enrollment) sila ke "Join Now' dan nikmati penjimatan harga yang terhebat untuk anda sebagai pengguna Shaklee.

Disclaimer: This website is not intended to replace professional consultation, diagnosis, or treatment by a licensed physician. If you require any medical related advice, contact your physician promptly. Information at mommavogue.com is exclusively of a general reference nature. Do not disregard medical advice or delay treatment as a result of accessing information at this site.

Penafian: Laman web ini tidak bertujuan untuk menggantikan nasihat profesional, diagnosis, atau rawatan oleh pakar perubatan berlesen. Jika anda memerlukan sebarang nasihat berkaitan perubatan, hubungi doktor anda dengan segera. Maklumat di mommavogue.com adalah semata-mata bersifat rujukan umum. Jangan mengabaikan nasihat perubatan atau rawatan kelewatan akibat daripada mengakses maklumat di laman web ini.

10 Comments

Comments are closed.