Kajian TELOMERE | Telomere merupakan unit kecil DNA yang terletak di kedua-dua hujung DNA.

kajian telomere

Kajian TELOMERE dan Kaitannya dengan Usia Manusia

Bahasa mudah nak faham cuba perhatikan tali kasut kita.

Bahagian hujung tali kasut disalut dengan plastik keras sebagai perlindungan kepada tali kasut agar ia berfungsi dengan baik. Betul tak?

Apa akan berlaku jika bahagian tali kasut itu dibiarkan terbuka tanpa penutup keras berplastik itu ataupun plastik tu terkoyak?

Sekurang-kurangnya 3 perkara ni akan terjadi pada tali kasut kita:

  1. Susah nak masukkan tali kasut pada lubang-lubang kasut.
  2. Tali kasut akan cepat terburai.
  3. Tali kasut akan rosak dan kita terpaksa ganti yang baru

Macam tu juga dengan telomere ni, mudah kan nak faham?

Kajian Telomere: Peramal penuaan dan penyakit

Ramai saintis percaya telomere boleh dijadikan sebagai penanda kelanjutan umur (marker of longevity) atau penanda penuaan biologi (marker of biological aging).

Kajian sains mendapati ada kaitan antara telomere pendek dengan pelbagai penyakit berkaitan penuaan seperti kanser, strok, dementia, penyakit kardiovaskular, obesiti, osteoporosis dan diabetes. Perlu diketahui, kaitan tidak serupa dengan penyebab.

Kemungkinan penyakit itu menyebabkan saiz telomere menjadi pendek, bukan sebaliknya.

Namun terdapat pelbagai kajian menunjukkan nutrien tertentu mampu memainkan peranan penting dalam menjaga malah mampu menambah saiz telomeres dengan menjadikannya semakin panjang.

Keadaan tersebut seterusnya dipercayai memberi kesan positif kepada proses penuaan yang dipercayai menambah bilangan jangka hayat atau usia seseorang.

Kajian Telomere : The Shaklee Telomere Research Landmark Study II

Shaklee telah bekerjasama dengan Dr.Elizabeth Blackburn pemenang The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2009 yang menemui bagaimana kromosom dilindungi oleh telomeres dan enzim telomerase.

Kajian telomere ini telah menguji kepanjangan telomeres.

Landmark Study II yang dijalankan oleh Shaklee membuktikan pengambilan supplemen yang konsisten (Vitalizer, Vivix and Cinch) setiap hari selama 5 tahun dapat mengurangkan kadar pemendekan TELOMERE sebanyak 40% !

kajian telomeres

Pengguna shaklee mempunyai kepanjangan telomere seperti orang yang umur 40 tahun. Amazing! 40 tahun lebih muda tau. Ini menunjukkan vivix membantu untuk mengekalkan kemudaan, keremajaan, dan membantu mengelakkan dari penyakit-penyakit disebabkan oleh usia yang semakin meningkat.

kajian telomeres

Pengguna suplemen yang MV kongsikan tadi menunjukkan mereka mempunyai 11% telomere lebih panjang kalau dibandingkan even the healthies people.

Telomere mengandungi KOD usia kita berdasarkan tahap usia sel kita. (Ini tidak termasuk jika meninggal akibat kemalangan ye, itu cerita lain kerana ajal maut di tangan Allah s.w.t).

Vivix dan Telemore

kajian telomeres

Sudah terbukti vivix ni mampu membantu merendahkan kadar pemendekan telomere dan sekaligus memperbaiki sel DNA manusia.

Jadi, tidak perlu ada keraguan lagi dengan vivix kerana ianya bukan suplemen yang dibuat hari ini esok dah dijual. Ada kajian oleh saintis hebat dan juga jurnal yang diterbitkan.

So, ambil langkah pertama untuk menikmati nikmat kesihatan yang telah dikurniakan kepada kita. Ikhtiar dengan yang terbaik, pastinya dengan izin Allah kita akan sentiasa sihat.

Jom promosi vivix ada lagi tau sampai hujung bulan ni. Tak rugi kalau beli sebotol. Kalau rasa ada yang nak berkongsi, terus beli twinpack saja la. Lagi jimat dan untung sebab layak dapat FREE membership dan FREE postage. Bulan depan siap ada bonus masuk dalam akaun bank.  😆

esell-shaklee-logo-500x351

Follow Noriza Abdul Rahman untuk tips kesihatan dan pelbagai lagi kisah menarik pengguna Shaklee.

Untuk mendaftar keahlian segera (Express Enrollment) sila ke "Join Now' dan nikmati penjimatan harga yang terhebat untuk anda sebagai pengguna Shaklee.

Disclaimer: This website is not intended to replace professional consultation, diagnosis, or treatment by a licensed physician. If you require any medical related advice, contact your physician promptly. Information at mommavogue.com is exclusively of a general reference nature. Do not disregard medical advice or delay treatment as a result of accessing information at this site.

Penafian: Laman web ini tidak bertujuan untuk menggantikan nasihat profesional, diagnosis, atau rawatan oleh pakar perubatan berlesen. Jika anda memerlukan sebarang nasihat berkaitan perubatan, hubungi doktor anda dengan segera. Maklumat di mommavogue.com adalah semata-mata bersifat rujukan umum. Jangan mengabaikan nasihat perubatan atau rawatan kelewatan akibat daripada mengakses maklumat di laman web ini.

Kajian TELOMERE dan Kaitannya dengan Usia Manusia

6 thoughts on “Kajian TELOMERE dan Kaitannya dengan Usia Manusia

Comments are closed.