Sukar Nak Temui Sumber Semulajadi Omega 3?

By | October 5, 2015
If Benefit To You Please share...Share on Tumblr0Tweet about this on TwitterShare on Google+4Share on Facebook12

Sumber Semulajadi Omega 3

Sumber Semulajadi Omega 3 | Omega-3 adalah asid lemak “essential” kerana badan tidak mampu menghasilkan sendiri. Oleh itu, kita perlu bergantung kepada sumber makanan omega-3 dalam diet harian kita.

sumber semulajadi Omega 3

Terdapat tiga jenis “Omega-3”: ALA (alfa-linolenik), DHA (asid docosahexaenoic) dan EPA (asid eicosapentaenoic).

Kelebihan Makanan sumber semulajadi Omega 3

sumber semulajadi Omega 3

Banyak kajian menunjukkan bahawa asid lemak omega-3 membantu mengekalkan :

  1. Kesihatan kardiovaskular
  2. Menstabilkan kadar gula dalam darah
  3. Mengurangkan keradangan otot, tulang dan sendi
  4. Membantu keseimbangan tahap kolesterol
  5. Meningkatkan mood dan mencegah kemurungan
  6. Mengasah minda
  7. Meningkatkan imuniti
  8. Merawat gangguan pencernaan
  9. Mengurangkan risiko kanser dan membantu mencegah kanser berulang
  10. Memperbaiki penampilan, terutama kesihatan kulit

Berikut adalah senarai teratas 15 sumber semulajadi omega 3

sumber semulajadi Omega 3

credit : draxe

Manfaat minyak ikan yang digunakan dalam masalah kesihatan termasuk: penyakit jantung, ADHD, kebimbangan, kemurungan, kolesterol tinggi, penyakit keradangan usus, arthritis, penyakit Alzheimer, ekzema, kencing manis, kanser, lemah imuniti, penyakit autoimun dan degenerasi makula.

Minyak ikan juga telah terbukti untuk meningkatkan kesuburan di kalangan wanita dengan mengurangkan keradangan, mengimbangi hormon dan mengawal selia kitaran mereka. Juga, minyak ikan telah didapati berkesan dalam merawat keadaan seperti PCOS dan endometriosis yang boleh menyebabkan kemandulan.

sumber semulajadi Omega 3

Minyak ikan juga sangat baik untuk wanita hamil dan kanak-kanak mereka. Omega-3 lemak DHA menyokong perkembangan otak, sistem saraf dan penglihatan mata dalam bayi.

Ramai orang sukar untuk mendapatkan keperluan omega-3 dari makan ikan semata-mata. Ini adalah salah satu sebab mengapa sesetengah orang lebih suka melengkapi nutrien omega 3 dengan minyak ikan.

Bagaimana perbezaan Minyak Ikan Omega-3 dibandingkan?

Perbezaan antara “minyak ikan” dan “minyak ikan kod” boleh mengelirukan. Minyak ikan dan minyak hati ikan kod sebenarnya dua minyak yang berbeza, walaupun mereka adalah molekul yang sama dan kedua-dua diekstrak dengan cara yang sama. Mereka dibezakan dari sumbernya. Minyak ikan diekstrak daripada ikan tuna, herring, ikan kod atau lain-lain ikan laut dalam. Manakala minyak hati ikan adalah dari ikan kod sahaja.

Bagaimana khasiat pemakanan mereka dibezakan?

Minyak ikan adalah sumber asid lemak Omega-3 EPA dan DHA, tetapi ia tidak mempunyai banyak vitamin A dan D. Sebaliknya, minyak ikan kod adalah lebih rendah dengan omega-3 tetapi sangat tinggi dengan vitamin A dan D.

Jom dapatkan sumber minyak ikan omega 3 yang paling tulen iaitu OmegaGuard™, Minyak Ikan Terbaik Didunia

sumber semulajadi Omega 3

OmegaGuard diekstrak daripada ikan air laut sejuk diperairan negara Jepun. Ianya tidak diambil dari minyak hati ikan. Ketumpatan OmegaGuard™ juga adalah 3x ganda berbanding ketumpatan minyak hati ikan.

sumber semulajadi Omega 3

Shaklee menggunakan kaedah ultratulen bergred farmaseutikal teknologi terkini. OmegaGuard™ dihasilkan melalui satu proses penyulingan proprietari 3 molekul untuk mengekstrak asid lemak omega-3 paling tulen dan paling semulajadi.

Kaedah ini berjaya menyingkirkan bahan-bahan berbahaya seperti plumbum, merkuri, arsenik, kadmium, dioksin, dan PCB (polychlorinated biphenyl)

Yang menariknya, bulan ini ada promosi pula OmegaGuard™ ni…

sumber semulajadi Omega 3

Adakah anda mengambil minyak ikan? Apa manfaat kesihatan yang telah anda alami daripada minyak ikan atau omega-3 lemak? Pastikan anda mendapat sekurang-kurangnya 1,000 miligram sehari EPA / DHA.

MV sediakan link paling mudah sekiranya anda berminat nak buat belian secara terus ke laman sesawang shaklee..hanya klik pada imej eSell yea 😉

esell-shaklee-logo-500x351

27 thoughts on “Sukar Nak Temui Sumber Semulajadi Omega 3?

Comments are closed.