20
- December
2016
Posted By : noriza rahman
Jenis-jenis Kegagalan Buah Pinggang

Bila sebut sahaja kegagalan buah pinggang, pastinya ramai yang gerun bukan? Jika ada sejarah keluarga yang menghidapi penyakit ini, sudah tentu langkah-langkah prevention perlu di beri perhatian.

Bila ahli keluarga atau orang yang dekat dengan kita mengidap penyakit kronik, barulah kita nak ambil tahu tentang penyakit tu, termasuk MV sendiri. Arwah mama MV seorang pesakit kegagalan buah pinggang peringkat akhir kesan dari penyakit tekanan darah tinggi. Sepanjang 5 tahun, memang sukar nak digambarkan perasaan seorang anak melihat mama terpaksa ulang alik menjalani dialisis 3 kali seminggu. Namun, berat mata memandang berat lagi bahu mama yang memikul beban penyakit ini.

Kenapa Air Kencing Berbuih, Normal atau Tanda Penyakit?

Tak tahu apa fungsi buah pinggang?

Fungsi buah pinggang

Buah pinggang, bahagian yang penting dalam badan yang bertanggungjawab untuk melaksanakan banyak tugas. Buah pinggang bertanggungjawab untuk memproses darah dan membuang bahan buangan dan air berlebihan dari badan. Penurunan fungsi buah pinggang membawa kepada kegagalan buah pinggang.

MV akan berkongsi maklumat tentang Jenis-jenis Kegagalan Buah Pinggang ini untuk manfaat bersama.

Kegagalan buah pinggang asasnya dua jenis: –

  1. Kegagalan buah pinggang akut
  2. Kegagalan buah pinggang kronik

Kegagalan buah pinggang akut

Dalam keadaan ini fungsi buah pinggang merosot dengan cepat. Pesakit mungkin hadir dengan jumlah penurunan air kencing, ketidakseimbangan elektrolit dan pengumpulan cecair dalam badan.

jenis-jenis-kegagalan-buah-pinggang

Bergantung kepada punca kerosakan buah pinggang akut, kegagalan buah pinggang akut diklasifikasikan sebagai: –

  1. Prerenal failure termasuk sebab-sebab yang mengurangkan aliran darah kepada buah pinggang. Ini termasuk dehidrasi, kejatuhan teruk dalam jumlah darah akibat kejutan, kehilangan darah atau luka terbakar yang banyak, kegagalan jantung, kejutan kardiogenik, kejutan anaphylactic, kejutan septik,
  2. Renal failure termasuk mereka yang disebabkan oleh penyakit buah pinggang. Ini termasuk acute tubular necrosis, racun dan ubat yang merosakkan buah pinggang, hemoglobinuria, myoglobinuria, myeloma light chains, pyelonephritis atau acute glomerulonephritis.
  3. Post renal failure disebabkan oleh halangan aliran air kencing dari buah pinggang. Halangan ini mungkin pada tahap ureter atau pada tahap pengaliran keluar pundi kencing.

Kegagalan buah pinggang kronik

Penyakit buah pinggang kronik berlaku disebabkan fungsi buah pinggang yang semakin merosot dan kerosakan kepada buah pinggang dalam jangka panjang.

Sifat penyakit kronik, kehadirannya tidak dirasai dan pesakit masih boleh menjalani aktiviti harian tanpa masalah kerana kesannya hanya akan nampak bila dah ke tahap serius. Ia mengambil masa bertahun-tahun sebelum memberi kesan kepada kesihatan.

Biasanya kegagalan buah pinggang kronik adalah keputusan akhir kerosakan buah pinggang yang disebabkan oleh penyakit seperti kencing manis, tekanan darah tinggi dan lain-lain.

Penyakit buah pinggang kronik

Peringkat akhir kegagalan buah pinggang atau ESRD adalah satu keadaan di mana fungsi buah pinggang adalah hampir sama sekali tidak hadir dengan GFR kurang daripada 5% daripada biasa. Dialisis atau pemindahan organ daripada penderma buah pinggang yang sihat diperlukan untuk hidup pada peringkat ini.

Pernah dengar penapis buah pinggang bocor?

Terdapat sebab-sebab yang berbeza penyakit buah pinggang kronik, antaranya ialah:

  • Saluran darah kepada buah pinggang rosak akibat tekanan darah tinggi dan kencing manis
  • Serangan ke atas tisu buah pinggang oleh penyakit atau sistem imun (glomerulonephritis)
  • Pertumbuhan sista pada buah pinggang (penyakit buah pinggang polisistik)
  • Kerosakan yang disebabkan oleh aliran ke belakang air kencing ke dalam buah pinggang (nefropati refluks)
  • Keabnormalan buah pinggang atau saluran kencing.

Siapa yang patut lebih berhati-hati?

Sesiapa sahaja boleh mempunyai penyakit buah pinggang yang kronik tetapi individu yang mempunyai risiko yang tinggi adalah mereka yang tersenarai di bawah:

• Individu yang mempunyai diabetes
• Individu yang  mempunyai tekanan darah tinggi
• Mempunyai penyakit jantung
• Ahli keluarga yang mempunyai hubungan dengan pesakit buah pinggang
• Umur melebihi 60 tahun

Bapa Anak 2 bebas dari Penyakit Penapis Buah Pinggang Bocor tanpa Melakukan Ujian Biopsi

Pencegahan Penyakit Kegagalan Buah Pinggang

Penyakit buah pinggang ini boleh dielakkan dengan mencegah penyakit-penyakit lain supaya peringkat kegagalan buah pinggang dielakkan. Mereka yang sudah mempunyai kegagalan buah pinggang juga perlu memberi tumpuan kepada aspek-aspek ini supaya kegagalan buah pinggang tidak menjadi lebih teruk.

1. Perlu sentiasa cuba mengekalkan tahap tekanan darah di bawah 130/80. Tekanan darah adalah penyakit yang mengundang penyakit-penyakit lain dengannya. Tekanan darah tinggi boleh menyebabkan masalah buah pinggang

2. Kawalan Diabetes. Diabetes adalah pembunuh senyap. Ia membawa pelbagai penyakit berbahaya dengannya dan memusnahkan badan. Ia adalah lebih baik bahawa anda tidak mendapat kencing manis dan jika anda sudah mempunyai diabetes maka anda perlu mengekalkan gula dalam darah untuk mengelakkan penyakit buah pinggang kronik.

3. Kawalan kolesterol.

4. Berat badan yang sihat membantu dalam mencegah penyakit seperti kencing manis, tekanan darah, kolesterol, dan lain-lain. Jika anda mempunyai berat badan berlebihan maka anda perlu berjumpa doktor untuk strategi untuk penurunan berat badan. Kaedah yang terbaik untuk penurunan berat badan adalah untuk meningkatkan senaman dan mengurangkan pengambilan kalori.

5. Berhenti merokok

6. Pengambilan ubat kawalan. Terlalu banyak pengambilan ubat penahan sakit boleh membawa kepada kerosakan buah pinggang.

Prevention is always better than cure.

Follow Noriza Abdul Rahman untuk tips kesihatan dan pelbagai lagi kisah menarik pengguna Shaklee.

Untuk mendaftar keahlian segera (Express Enrollment) sila ke "Join Now' dan nikmati penjimatan harga yang terhebat untuk anda sebagai pengguna Shaklee.

Disclaimer: This website is not intended to replace professional consultation, diagnosis, or treatment by a licensed physician. If you require any medical related advice, contact your physician promptly. Information at mommavogue.com is exclusively of a general reference nature. Do not disregard medical advice or delay treatment as a result of accessing information at this site.

Penafian: Laman web ini tidak bertujuan untuk menggantikan nasihat profesional, diagnosis, atau rawatan oleh pakar perubatan berlesen. Jika anda memerlukan sebarang nasihat berkaitan perubatan, hubungi doktor anda dengan segera. Maklumat di mommavogue.com adalah semata-mata bersifat rujukan umum. Jangan mengabaikan nasihat perubatan atau rawatan kelewatan akibat daripada mengakses maklumat di laman web ini.

Comments

Comments are closed.