Jangkitan Kayap Menyakitkan!

By | March 4, 2015
If Benefit To You Please share...Share on Tumblr0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on Facebook7

Jangkitan Kayap

Jangkitan kayap | Pernah dengar tentang kayap? atau pernah tengok siapa yang tubuhnya seperti gambar dibawah?

Jangkitan Kayap

KAYAP atau SHINGLES adalah disebabkan oleh jangkitan sejenis virus yang dikenali sebagai varicella-zoster virus dan bertindak menyerang seseorang yang mempunyai daya ketahanan badan yang lemah.

Kayap menyakitkan

Penyakit ini bermula dengan denyutan di bahagian tertentu dan apabila disentuh terasa sangat sakit, pedih dan panas sehingga selepas tiga hari muncul ruam merah dan gelembung berair seakan-akan cacar air (chikenpox). Gelembung ini muncul lebih banyak seperti rantaian seekor ular yang menjalar.

Tanda-tanda kayap

Pada peringkat awal, kayap dapat dikesan menerusi kesakitan pada bahagian tertentu seperti sakit yang menyucuk, pedih, denyutan apabila dipegang, panas serta rasa kebas. Ketika ini kesan pada kulit masih belum muncul sehingga beberapa hari kemudian timbul bintik merah di bahagian tubuh pesakit.

Ruam merah yang bertompok-tompok akan muncul dengan banyak dan pelbagai bentuk seakan-akan kesan melecur. Ruam merah yang bertompok itu mengandungi nanah sebelum pecah dan menyebabkan kulit jadi melecur. Setengah daripada kulit ini berdarah dan rasa sakit akan berterusan apabila ruam terus merebak di sekeliling tubuh.

Berbeza dengan cacar air, kayap tidak berjangkit pada individu lain kerana kuman yang menyebabkan berlakunya kayap berasal dari dalam tubuh individu itu sendiri.

Tips Untuk Penyembuhan semulajadi Kayap

Kayap disebabkan oleh sistem imun yang lemah. Bawang putih mempunyai ciri-ciri anti-virus dan anti-radang yang meningkatkan sistem imun dan membasmi virus.

Jangkitan Kayap

Bawang putih Rawatan Alternatif ‎Jangkitan Kurap

Bawang putih sudah dikenali sebagai pemampan sistem ‎kekebalan tubuh. Ia mengandungi asid amino, vitamin, zat gizi kelumit dan bahan-bahan belerang ‎organik. Antara bahan-bahan belerang organik yang sangat bermanfaat untuk kesihatan ialah ‎“allicin”.

“Garlic contains two compounds alliin and allinase that combines a compund called allicin, an antiviral properties to treat shingles”

Allicin akan terhasil apabila lapisan tisu dan isi bawang dipecahkan. Ia terhasil ‎dari tindakan enzim alliinase ke atas alliin. Cecair allicin yang jernih bening memiliki nilai-nilai ‎anti-virus, anti-bakteria, dan anti-kulat. Allicin ‎bertindak mengoksidasi dan mengganggu metabolisma kulat dengan cara menghalang aktiviti ‎beberapa jenis enzim untuk metabolisma kulat seperti protease, phenoloxidase, amylase ‎dan cellulose. Dengan demikian, kulat tidak mampu membiak dan seterusnya terhapus. ‎ ‎

Ada tak supplemen shaklee yang boleh menghalang jangkitan kayap?

jangkitan kayap

Garlic Complex mengandungi spearmint yang membantu meningkatkan sistem penghadaman dan fungsi jantung. Ia juga merupakan antibiotik semulajadi dan selamat dimakan untuk jangka panjang bagi meningkatkan sistem imun tubuh dan mengghalang penyakit berjangkit.

Testimoni penyakit kayap kering selepas seminggu dengan Garlic Shaklee

Jangkitan Kayap

esell-shaklee-logo-500x351

2 thoughts on “Jangkitan Kayap Menyakitkan!

Comments are closed.