Jangan Biar Rokok Merosakkan Kesihatan

Jangan Biar Rokok Merosakkan KesihatanMEROKOK satu isu yang susah ditangani terutama sekali kat Malaysia ni. Walaupun dah pelbagai cara kerajaan buat supaya rakyatnya tak makan asap, masih juga tak berkesan. Pengharaman iklan rokok di mana-mana media massa, pengharaman penjualan rokok kepada kanak-kanak dibawah umur, mewajibkan pengeluar rokok menampalkan sticker akibat rokok kepada individu di kotak rokok dan sebagainya masih juga tidak dapat membendung masalah budaya merokok dikalangan rakyat.

Umumnya, setiap orang faham dan mengerti akan hakikat ini. Namun masih ramai yang memilih untuk meneruskan tabiat merokok atau masih hendak mencuba perbuatan merokok, seolah-olah mereka merelakan tubuh mereka dirosakkan oleh bahana rokok ini. Padahal mereka mempunyai pilihan untuk menyelamatkan diri dengan tidak merokok.

Kenapa merokok itu dianggap sebagai suatu isu? Bukankah rokok adalah salah satu sumber terbesar pendapatan negara?

Jangan Biar Rokok Merosakkan Kesihatan

ANCAMAN ROKOK KEPADA MANUSIA DAN PERSEKITARAN

Banyak kajian yang dilakukan berkait dengan kesan buruk atau bahaya rokok yang ternyata tidak hanya menyebabkan kanser paru-paru sahaja tetapi juga penyakit-penyakit memudaratkan yang lainnya.

Risiko terkena pneumonia, emfisema, dan bronkitis kronik meningkat kerana tabiat merokok. Asap rokok yang disedut selama bertahun-tahun menyebabkan sel-sel di kerongkong menjadi rengsa dan berubah kepada sel abnormal iaitu sel kanser yang berupaya memusnahkan sel-sel normal lain.

Selain menyebabkan barah paru-paru, rokok juga meningkatkan risiko serangan penyakit barah yang lain seperti barah mulut, bibir, usus esofagus, dan kerongkong.

Rokok juga menyebabkan komplikasi daripada diabetes, seperti penyakit mata, penyakit jantung, strok, penyakit pembuluh darah, dan penyakit ginjal.

Rokok juga boleh menyebabkan kebutaan. Seorang yang merokok dapat meningkatkan risiko degenerasi makula iaitu penyebab kebutaan yang di alami orang tua.

Kesan rokok kepada wanita juga mengundang ancaman yang lebih buruk. Merokok boleh menyebabkan kemandulan kepada wanita. Bagi wanita yang hamil, merokok bukan sahaja menjejaskan kesihatan ibu, malah turut menjejaskan anak kandungannya.

Asap rokok juga mengancam kanak-kanak sebagai perokok pasif. Perokok pasif adalah orang yang menyedut asap rokok basi yang datang dari perokok secara tidak langsung.

Gangguan pernafasan juga sering terjadi kepada seseorang yang menghidu asap rokok yang terlampau banyak.

MV pasti semua sudah maklum akan keburukan rokok terhadap kesihatan si perokok dan juga orang sekeliling, pencemaran alam, serta beberapa isu perdebatan para ulama tentang hukum merokok.

Kalau sudah sedia maklum, kenapa masih juga merokok?

Jangan Biarkan Rokok Merosakkan Kesihatan dan Pulihkan Sel Badan dengan Vivix®

Ya, memang susah nak berhenti merokok. Siap menggigil satu badan kalau tak dapat hisap rokok satu hari kan. Tapi, percayalah, jika anda ada niat untuk berhenti merokok, Allah akan permudahkan dan tunjukkan jalan.

Bagaimana Vivix® memulihkan DNA seorang perokok tegar?

Badan perokok telah dipenuhi dengan nicotine. Nicotine yang telah diserap sekian lama di dalam tubuh ini menjadikan sel & DNA perokok itu menjadi ROSAK.

Apabila si perokok mula mengambil Vivix®, sel & DNA mereka dipulihkan menjadi keadaan asal sepertimana keadaan semulajadi manusia yang sepatutnya. Justeru, apabila perokok cuba untuk menyedut nikotin semula daripada rokok, badan akan secara automatik MENOLAK bahan berbahaya yang mengancam kesihatan tubuh ini.

Ini selaras dengan FUNGSI Vivix® sebagai antioksidan yang sangat baik. Ia menyahkan radikal bebas yang dibawa masuk oleh nikotin ke dalam badan, memperbaiki DNA serta tubuh manusia secara keseluruhannya di peringkat selular (sel).

Jangan Biar Rokok Merosakkan Kesihatan

TESTIMONI BERHENTI MEROKOK dengan mengamalkan Vivix®

Ia sudah terbukti berkesan. Betul ke berkesan? Tak mengapa, biar gambar yang berbicara bagaimana mereka berjaya berhenti merokok hanya dengan sesudu Vivix®. (*kesan terhadap setiap orang mungkin berbeza bergantung kepada keadaan fisiologi dan sejarah kesihatan)

Jangan Biar Rokok Merosakkan Kesihatan

Jangan Biar Rokok Merosakkan Kesihatan

Jangan Biar Rokok Merosakkan Kesihatan
Jangan Biar Rokok Merosakkan Kesihatan

MV sediakan link paling mudah sekiranya anda berminat nak buat belian secara terus ke laman sesawang shaklee..hanya klik pada imej eSell yea 😉

esell-shaklee-logo-500x351

Follow Noriza Abdul Rahman untuk tips kesihatan dan pelbagai lagi kisah menarik pengguna Shaklee.

Untuk mendaftar keahlian segera (Express Enrollment) sila ke "Join Now' dan nikmati penjimatan harga yang terhebat untuk anda sebagai pengguna Shaklee.

Disclaimer: This website is not intended to replace professional consultation, diagnosis, or treatment by a licensed physician. If you require any medical related advice, contact your physician promptly. Information at mommavogue.com is exclusively of a general reference nature. Do not disregard medical advice or delay treatment as a result of accessing information at this site.

Penafian: Laman web ini tidak bertujuan untuk menggantikan nasihat profesional, diagnosis, atau rawatan oleh pakar perubatan berlesen. Jika anda memerlukan sebarang nasihat berkaitan perubatan, hubungi doktor anda dengan segera. Maklumat di mommavogue.com adalah semata-mata bersifat rujukan umum. Jangan mengabaikan nasihat perubatan atau rawatan kelewatan akibat daripada mengakses maklumat di laman web ini.

Jangan Biar Rokok Merosakkan Kesihatan Diri dan Keluarga

12 thoughts on “Jangan Biar Rokok Merosakkan Kesihatan Diri dan Keluarga

Comments are closed.