16
- September
2015
Posted By : noriza rahman
Ibu Menyusukan Bayi Risau Tidak Datang Haid ?

Ibu Menyusukan Bayi Risau Tidak Datang Haid

Risau Tidak Datang Haid | Selepas melahirkan bayi, dan bersih dari darah nifas, kitaran haid selalunya tidak normal. Bagi ibu-ibu yang menyusukan anak dengan susu formula, biasanya tiada masalah. Haid akan datang dalam masa terdekat dan akan lebih mudah stabil.

Namun, berbeza bagi ibu menyusu. Tiada satu waktu yang khusus untuk dianggarkan bila kitaran haid ibu menyusu akan stabil, terutama bagi ibu yang menyusu secara eksklusif 6 bulan pertama, dan seterusnya penyusuan penuh sehingga 2 tahun.

Risau Tidak Datang Haid, Tapi Normal ke bagi Ibu Menyusu?

Ada yang mula didatangi haid selepas beberapa minggu, beberapa bulan, dan ada juga selepas setahun. Ada yang mula period apabila bayi mula makan, ataupun tidur lebih lama di waktu malam. Malah, ada sesetengahnya yang hanya didatangi period selepas bayi telah berhenti menyusu sepenuhnya. Tetapi semua situasi ini dikategorikan sebagai normal!

Pengalaman MVDatang Haid Selepas 2 Tahun 4 Bulan

Selepas melahirkan bayi, haid perrtama bergantung kepada:

  1. kekerapan menyusui bayi secara terus dari payudara
  2. kekerapan bayi disusukan menggunakan botol susu (susu perahan).
  3. bayi menggunakan gunakan pacifier
  4. berapa lama bayi tidur di waktu malam.
  5. bayi sudah mula mengambil makanan pejal.
  6. tindak balas hormon dalaman si ibu – di antara hormon kewanitaan (estrogen) dan hormon penyusuan (hormon prolaktin), di mana keduanya ini berlawanan. Bila satu hormon tinggi, satu hormon lagi adalah sebaliknya.

Apabila didatangi haid bukanlah bermakna ibu harus menghentikan penyusuan. Malah, susu ibu juga tidaklah berubah rasa menjadi masam atau tidak baik. Tetapi kandungan nutrisi di dalam susu ibu adalah sama samaada si ibu didatangi haid ataupun tidak.

Sumber: Breastfeeding & Momjunction

Mungkin ada ibu yang mendapati penghasilan susu berkurangan untuk hari pertama haid. Ini adalah disebabkan perubahan hormon, dan kandungan kalsium di dalam darah yang berkurangan.

Itu adalah simptom biasa semasa ibu menyusu datang haid. Jadi anda digalakkan mengambil kombinasi suplemen 1500 kalsium/400 magnesium sehari.

Produk kalsium-magnesium Shaklee dikenali dengan nama OsteMatrix™. 4 biji OsteMatrix™ membekalkan 1000mg Ca/400 Mg yang diperlukan oleh ibu menyusu. Setelah haid tamat, penghasilan susu badan si ibu akan kembali seperti biasa.

BERKAITANKepentingan Kalsium

Namun jika ibu menyusu risau tidak datang haid setelah sekian lama, anda boleh mencuba GLA Complex untuk menstabilkan kitaran haid.

Manfaat GLA daripada Minyak Biji Borage

BERKAITAN : Manfaat GLA daripada minyak biji borage

Berikut merupakan testimoni salah seorang pengguna GLA Complex yang datang haid selepas mengamalkan GLA Complex dengan konsisten.

Risau Tidak Datang Haid

“Semenjak lahirkan anak pada bulan November 2011 saya tak didatangi period sampai sekarang lebih 17 bulan walaupun anak tidak fully breastfeed… saya try consume GLA Complex dengan tujuan untuk betulkan hormon. Amazingly hari ketiga consume keluar keputihan yang banyak, dan hari kelima darah period saya keluar. Alhamdulillah, saya bertambah cinta dengan Shaklee..”, Puan Azila Aris.

Berminat untuk mencuba GLA Complex dan OsteMatrix™, teman baik wanita ni?

MV sediakan link paling mudah sekiranya anda berminat nak buat belian secara terus ke laman sesawang shaklee..hanya klik pada imej eSell yea 😉

esell-shaklee-logo-500x351

Follow Noriza Abdul Rahman untuk tips kesihatan dan pelbagai lagi kisah menarik pengguna Shaklee.

Untuk mendaftar keahlian segera (Express Enrollment) sila ke "Join Now' dan nikmati penjimatan harga yang terhebat untuk anda sebagai pengguna Shaklee.

Disclaimer: This website is not intended to replace professional consultation, diagnosis, or treatment by a licensed physician. If you require any medical related advice, contact your physician promptly. Information at mommavogue.com is exclusively of a general reference nature. Do not disregard medical advice or delay treatment as a result of accessing information at this site.

Penafian: Laman web ini tidak bertujuan untuk menggantikan nasihat profesional, diagnosis, atau rawatan oleh pakar perubatan berlesen. Jika anda memerlukan sebarang nasihat berkaitan perubatan, hubungi doktor anda dengan segera. Maklumat di mommavogue.com adalah semata-mata bersifat rujukan umum. Jangan mengabaikan nasihat perubatan atau rawatan kelewatan akibat daripada mengakses maklumat di laman web ini.

Comments

Comments are closed.