Apa itu Preeklampsia?

Preeclampsia adalah kombinasi berbahaya tekanan darah tinggi dan terlalu banyak protein dalam air kencing yang dipanggil proteinuria, boleh berlaku di kalangan wanita hamil selepas minggu ke-20 kehamilan.

Ia melibatkan 5-8% wanita hamil mengalami eklampsia yang lebih teruk, yang juga menyebabkan sawan. Ia terjadi secara tiba-tiba.

Faktor Risiko untuk Preeklampsia yang terlibat termasuk:

  • Mengandung buat kali pertama
  • Mempunyai preeklampsia dalam kehamilan sebelum ini atau mempunyai sejarah keluarga preeklampsia
  • Mempunyai sejarah hipertensi kronik, penyakit buah pinggang atau kedua-duanya
  • Faktor-faktor fisiologi, seperti peningkatan umur (lebih daripada 40 tahun)
  • Kandungan lebih daripada satu bayi
  • Mengalami komplikasi kehamilan seperti kecacatan janin
  • Mengalami keadaan kesihatan perubatan tertentu, seperti diabetes mellitus, thrombophilia atau lupus
  • Obesiti
  • Menjalani persenyawaan in vitro.

Bagaimana preeclampsia berbeza daripada hipertensi kehamilan?

Jika ibu hamil mengalami tekanan darah tinggi selepas 20 minggu kehamilan tetapi tidak mempunyai protein dalam air kencing, anda dikatakan mempunyai hipertensi kehamilan (juga dikenali sebagai hipertensi yang disebabkan oleh kehamilan). Jika protein dijumpai dalam air kencing anda, diagnosis anda berubah kepada preeklamsia. Ini berlaku kepada kira-kira seperempat wanita yang pada awalnya didiagnosis dengan hipertensi kehamilan.

Diagnosis Preeklampsia

Kriteria diagnostik untuk preeklampsia termasuk permulaan tekanan darah tinggi dan proteinuria selepas 20 minggu kehamilan.

Tekanan darah: 140 mm Hg/90 mm Hg atau lebih tinggi diastolik selepas 20 minggu kehamilan pada wanita yang mempunyai tekanan darah sebelum ini normal.

Proteinuria: 0.3 g atau lebih protein dalam koleksi air kencing 24 jam (biasanya sesuai dengan 1+ atau lebih besar pada ujian kencing air kencing)

SUPLEMEN DAN NUTRISI UNTUK MENGELAK PREEKLAMPSIA

Sebagai ibu hamil anda mestilah menitik beratkan penjagaan kesihatan untuk memastikan anda dan bayi dalam kandungan anda sihat dan selamat. Ibu-ibu perlu tahu, pengambilan vitamin tertentu boleh membantu mengurangkan risiko mengalami preeklampsia.

Bebarapa suplemen berikut dapat mengurangkan risiko terjadinya preeclampsia.

• Vitamin D, Kalsium, Magnesium – boleh dapatinya dalam Ostematrix.
• Omega-3
• Vitamin C
• Folic Acid dan B6 (dalam Bcomplex)
• Acid Amino (ESP mengandungi 9 acid amino lengkap yang diperlukan oleh tubuh)
• Garlic (tambahan jika tekanan darah sangat tinggi)

Ingat, Preeklampsia boleh mengancam nyawa ibu dan bayi dalam kandungan. Pastikan anda selalu berkomunikasi dengan Pakar Sakit Puan anda.

Follow Noriza Abdul Rahman untuk tips kesihatan dan pelbagai lagi kisah menarik pengguna Shaklee.

Untuk mendaftar keahlian segera (Express Enrollment) sila ke "Join Now' dan nikmati penjimatan harga yang terhebat untuk anda sebagai pengguna Shaklee.

Disclaimer: This website is not intended to replace professional consultation, diagnosis, or treatment by a licensed physician. If you require any medical related advice, contact your physician promptly. Information at mommavogue.com is exclusively of a general reference nature. Do not disregard medical advice or delay treatment as a result of accessing information at this site.

Penafian: Laman web ini tidak bertujuan untuk menggantikan nasihat profesional, diagnosis, atau rawatan oleh pakar perubatan berlesen. Jika anda memerlukan sebarang nasihat berkaitan perubatan, hubungi doktor anda dengan segera. Maklumat di mommavogue.com adalah semata-mata bersifat rujukan umum. Jangan mengabaikan nasihat perubatan atau rawatan kelewatan akibat daripada mengakses maklumat di laman web ini.

Risiko Pre-eklampsia yang Boleh Mengancam Nyawa Ibu Semasa Hamil

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.