Gunakan Bawang Putih Sebagai Sokongan Sistem Imun Badan

By | September 22, 2015
If Benefit To You Please share...Share on Tumblr0Tweet about this on TwitterShare on Google+4Share on Facebook13

Bawang Putih Sebagai Sokongan Sistem Imun

Bawang Putih Sebagai Sokongan Sistem Imun | Sejak dahulu lagi bawang putih sangat terkenal kerana kelebihannya untuk merawat pelbagai penyakit. Bawang putih (Allium sativum) adalah salah satu herba yang tertua, dan paling banyak dipercayai menyokong kesihatan sistem imun badan.

Bawang putih boleh dimakan secara mentah sebagai ulam. Tapi harus diingat, ada yang kata boleh menyebabkan bau badan “stinking rose” kalau terlebih dos. 😉

Bawang putih juga sering digunakan oleh ibu-ibu sebagai natural remedy untuk merawat bayi atau kanak-kanak yang menghidap batuk dan selsema. Dan ada juga yang mengatakan bawang putih boleh meningkatkan pengeluaran susu ibu.

Satu ulas bawang putih mengandungi 5 mg kalsium, 12 mg kalium, dan lebih daripada 100 sebatian sulfurik – cukup kuat untuk menghapuskan bakteria dan jangkitan.

KELEBIHAN BAWANG PUTIH YANG BUKAN SEKADAR PENYEDAP MASAKAN

Bawang Putih Sebagai Sokongan Sistem Imun

1. Menyokong Sistem Pernafasan

Kandungan sulfur dan mineral lain dalam bawang putih menghasilkan keupayaan semulajadi untuk menyokong sistem pernafasan kita.

Khasiat bawang putih ni sangat sesuai untuk mereka yang menghidap asma, bronchitis, batuk dan jangkitan pada saluran pernafasan.

2. Menyokong sistem imun badan yang sangat berkesan

Sebatian semulajadi yang ditemui dalam bawang putih telah digunakan berabad lamanya sebagai sokongan sistem imun badan. Bawang putih membantu mengekalkan dan menguatkan sistem imun badan kerana ia mengandungi allicin yang merupakan antibiotik semulajadi.

Unsur ini membantu meningkatkan lagi tahap imunisasi badan secara semulajadi. Mereka yang menghidap masalah alahan seperti kerap selsema amat digalakkan mengamalkan bawang putih.

3. Agen Detoks yang berkesan.

Bawang putih juga sangat sinonim dengan detoksifikasi badan. Kandungan sulfida dalam bawang putih menjadi agen detoks yang baik untuk badan.

4. Bersifat Antioksidan

Bawang putih memberikan keupayaan antioksidan yang berganda dan membantu melindungi sel badan dari serangan radikal bebas.

5. Menyokong Tahap Kolestrol Sihat dan Tekanan Darah Tinggi.

Dalam banyak kajian telah membuktikan bahawa bawang putih dapat membantu menyokong tahap kolestrol yang sihat kerana mengandungi sebatian allicin dan sulfur. Allicin dan sulfur ini membantu mengurangkan kandungan kolestrol jahat (LDL) dan meningkatkan kandungan kolestrol baik (HDL).

6. Menyokong Kesihatan Otak dan Hati

Bawang putih juga memberikan kesan positif terhadap kesihatan otak dan fungsi hati jika kita mengamalkan suplemen yang berasaskan bawang putih.

7. Perlindungan Berkesan dari Radikal Bebas

Melalui sokongan sistem imun, bawang putih telah terbukti dapat meneutralkan radikal bebas dalam darah, yang jika dibiarkan akan merosakkan sel-sel sihat dalam badan kita.

Garlic Complex: Ekstrak Bawang Putih Sebagai Sokongan Sistem Imun Terbaik!

Bawang Putih Sebagai Sokongan Sistem Imun

 • Dibuat dari bawang putih jenis premium, bebas dari racun perosak dan ditanam secara organik.
 • Formulasi Shaklee yang unik bagi mengekalkan kompenan semula jadi bawang putih segar, termasuk sebatian pembentuk allicin.
 • Dihasilkan secara eksklusif pada suhu bilik tanpa haba untuk memastikan pengekalan 100 allicin aktif
 • Dwi teknologi digunakan untuk mengawal bau garlic. Kajian menunjukkan perisa herbanya terhasil daripada kombinasi 2 ekstrak herba iaitu Rosemary dan Spearmint.
 • Garlic Complex menggabungkan faedah kesihatan bawang putih dengan faedah antioksidan spearmint dan rosemary.
 • Setiap tablet membekalkan 1000 mg ekstrak bawang putih tulen yang menyamai dengan 2 ulas bawang putih segar.

Rosemary Tingkatkan Daya Ingatan

Testimoni : Sakit Kayap Kering Selepas Seminggu

MV sediakan link paling mudah sekiranya anda berminat nak buat belian secara terus ke laman sesawang shaklee..hanya klik pada imej eSell yea 😉

esell-shaklee-logo-500x351

16 thoughts on “Gunakan Bawang Putih Sebagai Sokongan Sistem Imun Badan

 1. Diana

  Kuasa Allah melalui bahan-bahan semulajadinya. Alhamdulillah.. kita semua diberi banyak pilihan dalam proses menangani masalah kesihatan . Banyak lambakan produk kesihatan yang bagus seperti shaklee dan vemma. cuma diri sendiri yang patut disiplinkan diri untuk mengamalkan semua tu.
  Diana recently posted…Kisah Benar – Kesan Gadget Terhadap Penglihatan AnakMy Profile

 2. Mizz Aiza

  Banyak khasiat bawang putih untuk kesihatan.. Petua aiza kalau tumbuh bisul lenyekkan bawang putih untuk keluarkan airnya. Air ini sapu pada bisul, insyaAllah akan semakin sembuh.. Syaratnya bisul yang baru nak tumbuh..
  Mizz Aiza recently posted…Beli Mesin Basuh PanasonicMy Profile

Comments are closed.