Seksa amat bila sembelit time pregnant ni kan? Terkadang sampai berjam-jam berteleku dalam tandas. Nak nangis, meraung semuanya ada. Ada ibu hamil yang alami masalah yang sama macam ni?

Sembelit adalah masalah kesihatan utama wanita hamil. Sembelit semasa hamil menyebabkan banyak ketidakselesaan kepada ibu mengandung dan kira-kira 75% daripada semua wanita mengalami keadaan ini. Ini diakibatkan oleh perubahan hormon semasa hamil yang memperlahankan pergerakan makanan melalui salur penghadaman.

Keabnormalan pencernaan menyebabkan sembelit dalam tubuh manusia. Apabila kehamilan berlaku, biasanya ia menyebabkan sembelit pada trimester pertama.

Mengapa sembelit berlaku semasa kehamilan?

  1. Peningkatan hormon progesteron semasa kehamilan menyebabkan kelonggaran otot badan termasuk usus. Usus yang bergerak lebih perlahan menjadikan pencernaan berlaku lebih perlahan. Ini boleh menyebabkan sembelit.
  2. Rahim yang semakin membesar juga boleh menyebabkan sembelit pada wanita hamil kerana saluran usus mungkin terganggu kerana perkembangan rahim secara beransur-ansur.
  3. Sesetengah pil zat besi juga boleh membuatkan sembelit menjadi lebih teruk.
  4. Beberapa keinginan untuk makan makanan menyebabkan kadar metabolisme yang tinggi yang kadang-kadang mengganggu saluran pencernaan atau usus menyebabkan sembelit pada wanita hamil.

“Sembelit Punca Penyakit Buasir dan Kanser Usus”

Apa yang boleh dilakukan untuk mengelakkan sembelit?

Ibu-ibu hamil boleh amalkan cara yang MV kongsikan ni. Semoga ianya sedikit sebanyak membantu mengatasi masalah sembelit tu.

Perlu makan makanan berserat tinggi seperti bijirin bijian penuh, roti bijian penuh dan buah-buahan serta sayur-sayuran segar setiap hari.

Ibu hamil juga dinasihatkan minum banyak air atau jus buah-buahan dan sekurang-kurangnya lapan gelas sehari. Jus prun juga boleh membantu.

Diet serat yang tinggi membantu mencegah sembelit. Ia juga membekalkan wanita mengandung dengan vitamin dan antioksidan.

MV suka amalkan buah epal hijau, pisang dan betik. Kalau makan roti suka pilih yang kandungan seratnya tinggi. Biskut Jacobs’ Weetameal tu sedap.

Pastikan minum air secukupnya setiap hari. Ia penting untuk kekal terhidrasi semasa mengandung.

Wanita hamil harus minum sekurang-kurangnya lapan cawan 12-ounce air sehari. Ini akan membantu melancarkan perjalanan makanan ke saluran pencernaan.

Kita ibu hamil ni jangan liat nak amalkan minum air kosong. Pastikan botol air sentiasa dekat dengan kita. Bukan apa, senang nak capai dan minum.

Amalkan pengambilan makanan harian anda menjadi lima atau enam hidangan yang lebih kecil untuk membantu melegakan sembelit. Ini akan membolehkan perut mencerna makanan tanpa perlu bekerja lebih masa, dan biarkan ia memindahkan makanan ke usus dan kolon dengan lancar.

Makanan yang banyak boleh membebankan perut dan menjadikannya lebih sukar untuk sistem pencernaan memproses apa yang telah dimakan.

Lakukan aktiviti seperti biasa. Bersenam seperti berjalan, berenang dan menunggang basikal senaman, kerana kesemuanya boleh membantu mengurangkan sembelit, dan membuatkan anda berasa lebih cergas dan sihat.

Aktiviti fizikal biasa boleh membantu mengurangkan sembelit. Aktiviti senaman akan merangsang perut. Wanita hamil harus berusaha bersenam tiga kali seminggu selama 20 hingga 30 minit setiap satu.

Semak dengan doktor tentang senaman apa yang selamat untuk anda dan bayi anda.

Suplemen pranatal yang mengandungi zat besi juga boleh menyebabkan sembelit.  Jika anda perlu mengambil suplemen besi, hadkannya kepada dos yang lebih kecil. Sudah tentu, anda perlu berbincang dengan doktor anda untuk menguruskan dos dengan baik.

Jika perubahan pada diet dan gaya hidup tidak membantu, mungkin doktor anda boleh memberi ubat yang selamat diambil semasa hamil.

Amalkan OsteMatrix setiap malam

Setiap malam sebelum tidur, MV wajib makan 4 biji OsteMatrix. Ini suplemen yang kaya dengan kalsium-magnesium yang membantu ibu hamil mencegah sembelit dan tidur lebih lena.

Sembelit bukanlah satu masalah besar bagi kebanyakan wanita hamil, tetapi jika berlarutan, maklumkan kepada doktor anda. Kadang-kala, sembelit yang berpanjangan boleh menyebabkan buasir. Ini boleh jadi menyakitkan, gatal dan tidak selesa. Ada juga yang mengalami pendarahan semasa membuang air besar.

Kepada ibu-ibu yang dah tak tahan dengan sembelit masa mengandung, boleh hubungi MV untuk maklumat lanjut atau untuk tempahan produk. Sebagai tambahan, ibu-ibu boleh juga amalkan Set Kehamilan Asas Shaklee dibawah ini.

 

Follow Noriza Abdul Rahman untuk tips kesihatan dan pelbagai lagi kisah menarik pengguna Shaklee.

Untuk mendaftar keahlian segera (Express Enrollment) sila ke "Join Now' dan nikmati penjimatan harga yang terhebat untuk anda sebagai pengguna Shaklee.

Disclaimer: This website is not intended to replace professional consultation, diagnosis, or treatment by a licensed physician. If you require any medical related advice, contact your physician promptly. Information at mommavogue.com is exclusively of a general reference nature. Do not disregard medical advice or delay treatment as a result of accessing information at this site.

Penafian: Laman web ini tidak bertujuan untuk menggantikan nasihat profesional, diagnosis, atau rawatan oleh pakar perubatan berlesen. Jika anda memerlukan sebarang nasihat berkaitan perubatan, hubungi doktor anda dengan segera. Maklumat di mommavogue.com adalah semata-mata bersifat rujukan umum. Jangan mengabaikan nasihat perubatan atau rawatan kelewatan akibat daripada mengakses maklumat di laman web ini.

Elakkan Sembelit Semasa Hamil Supaya Tidak Berjam-jam Berteleku Dalam Tandas

6 thoughts on “Elakkan Sembelit Semasa Hamil Supaya Tidak Berjam-jam Berteleku Dalam Tandas

Comments are closed.